Στη δημοσιότητα έδωσε λίγο πριν την εκπνοή του χρόνου το υπ. Εργασίας την εγκύκλιο που προβλέπει τις ασφαλιστικές εισφορές ελευθέρων επαγγελματιών και αγροτών.
Ωστόσο δεν έχει δημοσιευθεί ακόμη η εγκύκλιος που θα καθορίζει το τι θα ισχύει με τα «μπλοκάκια».Στην απόφαση, την οποία υπογράφει ο...
υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Αναστάσιος Πετρόπουλος προβλέπεται το διπλό ασφαλιστικό «χαράτσι» 26,9% επί του εισοδήματος των ελευθέρων επαγγελματιών των αυταπασχολούμενων ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ και στο ΕΤΑΑ, κατ΄εφαρμογή όσων ορίζει ο νέος ασφαλιστικός νόμος Κατρούγκαλου που έχει τεθεί σε ισχύ από 12/5/2016.
Βάση υπολογισμού των εισφορών προκύπτει από το πιο πρόσφατο εκκαθαρισμένο φορολογικό έτος, ήτοι το 2015.
Ετσι, από 1/1/2017 η βάση υπολογισμού όλων των εισφορών καθορίζεται με βάση το καθαρό δηλωτέο αποτέλεσμα από την άσκηση δραστηριότητας κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος.
Μηνιαία βάση υπολογισμού των εισφορών αποτελεί το ποσό που προκύπτει από τη διαίρεση του καθαρού φορολογικού αποτελέσματος του προηγούμενου φορολογικού έτους δια του δώδεκα.
Αν η βάση υπολογισμού των εισφορών είναι μικρότερη του ποσού που αντιστοιχεί στον κατώτατο βασικό μισθό άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών (σ.σ. 586 ευρώ/μήνα μικτά), καθώς και στις περιπτώσεις ζημιών ή μηδενικών κερδών , τότε ως μηνιαία βάση υπολογισμού των εισφορών λαμβάνεται το ύψος του κατώτατου βασικού μισθού άγαμου μισθωτού. Στο ίδιο ύψος διαμορφώνεται η βάση υπολογισμού των εισφορών για τους δικηγόρους που βρίσκονται σε αναστολή άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας για τους υγειονομικούς που απασχολούνται χωρίς αμοιβή.
Ωφελημένοι θα είναι όσοι δηλώνουν χαμηλά εισοδηματα (περίπου 12.000).
Σύμφωνα με παράγοντες της κοινωνικής ασφάλισης, αυτή είναι και η «αχίλλειος πτέρνα» του συστήματος καθώς επειδή στην κατηγορία αυτή ανήκει η συντριπτική πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων, η εισπραξιμότητα των ειφορών θα πρέπει να ανέβει από το 55% που ειναι σήμερα στο 82%. Σε διαφορετική περίπτωση ο ΟΑΕΕ θα έχει τεράστιες απώλειες εσόδων.
Για τους ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ με λιγότερα από 5 χρόνια ασφάλισης, καθώς και για τους αυταπασχολούμενους που είναι εγγεγραμμένοι σε επιστημονικούς συλλόγους ή επιμελητήρια που έχουν μορφή ΝΠΙΔ, η ελάχιστη μηνιαία βάση υπολογισμού των εισφορών αντιστοιχεί στο 70% επί του εκάστοτε κατώτατου μισθού άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών (σ.σ. 70% των 586 ευρώ).
Στις περιπτώσεις πολλαπλής δραστηριότητας, η κάθε μία από αυτές δημιουργεί υποχρέωσης υπαγωγής στην ασφάλιση, μηνιαία βάση υπολογισμού των εισφορών αποτελεί το άθροισμα του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος από την παροχή μισθωτών υπηρεσιών και του καθαρού φορολογητέου αποτελέσματος από τη δραστηριότητα κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος.
Τυχόν διαφορά που προκύπτει μετά από τον υπολογισμό των εισφορών βάση του πραγματικού εισοδήματος του προηγούμενου φορολογικού έτους αναζητείται και θα συμψηφίζεται με ισομερή τρόπο σε μηνιαία βάση έως το μήνα Δεκέμβριο του κάθε έτους.
Για όσους ασφαλίζονται για πρώτη φορά μετά την 1.1.2017, μηνιαία βάση υπολογισμού των εισφορών τους για τους μήνες που μεσολαβούν από το μήνα έναρξης των εργασιών τους μέχρι το Δεκέμβριο του ίδιου έτους, αποτελεί το ποσό που αντιστοιχεί στο βασικό μισθό του άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών (σ.σ. 586 ευρώ).
Πηγή: iefimerida.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου