Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016

ΔΝΤ: «Τυράκι» η ελάφρυνση χρέους και… φάκα το νέο μνημόνιο

ΔΝΤ: «Τυράκι» η ελάφρυνση χρέους και…φάκα το νέο μνημόνιο«ΑΙΜΑΤΗΡΟ» ΤΟ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ 
– ΤΟ ΔΝΤ ΠΕΤΑΞΕ ΤΙΣ …ΜΑΣΚΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ ΤΙΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ 
– ΗΞΕΙΣ ΑΦΗΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πολύ ακριβά θα πληρώσει η Ελλάδα το τίμημα για απομείωση του χρέους, καθώς το κόστος θα είναι ένα τέταρτο μνημόνιο. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση αμήχανη βλέπει το αφήγημά της να διαλύεται...
και προσπαθεί να «ξορκίσει» αυτή την εξέλιξη.
Το δυσχερέστατο σενάριο για την ελάφρυνση του χρέους είναι η «ανταλλαγή» του με ένα νέο μνημόνιο που θα φέρει σκληρά μέτρα. Μια τέτοια προοπτική που δεν είναι καθόλου ουτοπική αποτελεί και ένα καίριο πλήγμα στην επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης που διακήρυττε σε όλους τους τόνους ότι σε αντιστάθμισμα των ήδη ληφθέντων μέτρων, η χώρα μας είχε εξασφαλίσει αναδιάρθρωση του υψηλού της χρέους.
Ωστόσο, οι επίσημες δηλώσεις του εκπροσώπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράιτ μάλλον δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια παρερμηνείας και …αισιοδοξίας.
Το ΔΝΤ για να επιστρέψει και να δεχτεί ελάφρυνση θα ζητήσει περικοπές συντάξεων και μείωση του αφορολόγητου, τα οποία έτσι κι αλλιώς ζητούσε και κατά τις προηγούμενες συζητήσεις.
«Δουλεύουμε με τις ελληνικές αρχές και τους Ευρωπαίους για ένα πρόγραμμα στο οποίο θα βγαίνουν οι αριθμοί» τόνισε ο εκπρόσωπος τόνισε ο εκπρόσωπος του ταμείου υπενθυμίζοντας ότι το ΔΝΤ ζητά ισχυρές πολιτικές στις μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση χρέους. Όταν υπάρξουν θα πάμε το πρόγραμμα στο Δ.Σ. για έγκριση. Δεν έχουμε σκληρό χρονοδιάγραμμα για αυτό, αλλά θα θέλαμε γίνει σύντομα», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Ταμείου.
«Παγωμάρα» στην κυβέρνηση
Αμηχανία επικρατεί στην κυβέρνηση, που προφανώς τώρα καλείται να αλλάξει ένα σημαντικό κομμάτι της επικοινωνιακής ατζέντας.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με δήλωσή του στην Εφημερίδα των Συντακτών ζήτησε «καθαρό διάδρομο» για την ελάφρυνση του χρέους.
Συγκεκριμένα είπε: «Το ΔΝΤ και η ελληνική κυβέρνηση θέλουν έναν καθαρό διάδρομο για το πώς θα πορευτεί η Ελλάδα και πώς θα βγει από το πρόγραμμα το 2018. Συστατικό στοιχείο αυτού του διαδρόμου είναι τι ελάφρυνση χρέους πρόκειται οι Ευρωπαίοι να κάνουν και τώρα και στο μέλλον».
Αντίστοιχα, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος προχώρησε σε γενικόλογες δηλώσεις. Είπε συγκεκριμένα ότι η συγκεκριμένη δήλωση του κ. Ράις είναι πολύ κοντά στη θέση της κυβέρνησης για το χρονοδιάγραμμα των στόχων που περιέγραψε ως προς την αξιολόγηση και τα μέτρα για το χρέος, είναι πολύ κοντά δεν διαφέρει από τη συγκεκριμένη δήλωση του κ. Ράις. «Κοινός στόχος είναι να μπορέσουμε να αποκτήσουμε ένα καθαρό διάδρομο δεκαετίας, ίσως και παραπάνω, ώστε να αποκατασταθεί πλήρως η εμπιστοσύνη της ελληνικής οικονομίας και νομίζω ότι στο επόμενο διάστημα θα μπορέσουμε να έχουμε καταλήξει σε συμφωνία», τόνισε.
Ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε: Το ΔΝΤ συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα ως τεχνικός σύμβουλος. Η πάγια τακτική είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση υπογράφει ξεχωριστές συμφωνίες με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και με το ΔΝΤ, ποτέ δεν θεωρήθηκαν αυτές οι δυο ξεχωριστές συμφωνίες ως διαδοχικά μνημόνια. Σημείωσε ότι με αυτή την έννοια, η συμφωνία του Ιουλίου-Αυγούστου 2015 εξακολουθεί να ισχύει και είναι η μοναδική που θα συνεχίσει να ισχύει, τονίζοντας δηλαδή ότι «δεν υπάρχει πρόθεση για τη λήψη νέων μέτρων ή νέων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στη συμφωνία που πιθανόν να προκύψει αν το ΔΝΤ αποδεχτεί να συμμετέχει με χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα».
«Βεβαίως και όχι», απάντησε στο ερώτημα αν σημαίνει νέα μέτρα, το ότι οι θεσμοί μέχρι τώρα δεν έχουν δεχτεί τη μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 3,5% ,όσον αφορά στο 2018, δεδομένου ότι ο κ. Ράις είπε ότι τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί ως τώρα δεν πιάνουν τους στόχους του προγράμματος, αναφορικά με τα πλεονάσματα του 3,5% για το 2018.
«Το κρίσιμο σημείο», σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος, «είναι το γεγονός ότι βασικό μέτρο για το ύψος των πλεονασμάτων αποτελούν οι εκθέσεις της Eurostat». «Από τη στιγμή που επιβεβαιώνει συγκεκριμένο ύψος πρωτογενών πλεονασμάτων και θεωρεί ότι τα μέτρα επιτυγχάνουν τους στόχους τους, δεν υπάρχει κανένα θέμα για τη λήψη νέων, επιπλέον, μέτρων, ούτε στον τομέα των δημοσιονομικών, ούτε στον τομέα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».
www.newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου