Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016

Υπόθεση τηλεοπτικών αδειών… τακτικισμοί μιας βδομάδας…


Την ύστατη προσπάθεια να πετύχει την πολυπόθητη πλειοψηφία στο ΣτΕ καταβάλλει η συγκυβέρνηση των Τσιπροκαμμένων, διορθώνοντας ακραία σημεία της τακτικής της, που δεν απέδωσε μέχρι στιγμής, αν κρίνουμε από το ότι η πρόταση του εισηγητή στην Ολομέλεια του ΣτΕ, που εισηγήθηκε να κριθούν απαράδεκτες οι προσφυγές των παλιών καναλαρχών (και να τελειώσει το πανηγύρι) δεν έγινε δεκτή...

Σύμφωνα με όσα διέρρευσαν από το ΣτΕ, θα γίνουν δυο συνεδριάσεις την ερχόμενη εβδομάδα (Δευτέρα και Τετάρτη), στις οποίες θα επιδιωχτεί να ληφθεί απόφαση. Κάτι μας λέει, όμως, πως αν η πλειοψηφία δεν δείξει από τη Δευτέρα ότι τάσσεται με την κυβερνητική άποψη περί συνταγματικότητας του νόμου Παππά (την οποία υποστήριξε ο εισηγητής, όταν κλήθηκε να μπει στην ουσία), κάποιος θα… αρρωστήσει πριν από την Τετάρτη. Αν «αρρωστήσει» ένα μέλος της σύνθεσης της Ολομέλειας, αναπληρωτής δεν υπάρχει (οι δύο αναπληρωτές έχουν ήδη καλύψει θέσεις πραγματικά ασθενών συναδέλφων τους), οπότε η υπόθεση θα αναβληθεί και η εκδίκασή της θα γίνει από την αρχή, σε απροσδιόριστο χρόνο και με νέα σύνθεση της Ολομέλειας...
Προκειμένου, λοιπόν, να διευκολυνθεί  ο προσεταιρισμός της πλειοψηφίας των δικαστών στην κυβερνητική άποψη (το σχετικό «μασάζ» διεξάγεται ήδη), οι «σκληροί» της κυβέρνησης διατάχθηκαν να βάλουν τα μαχαίρια στα θηκάρια, γιατί η τακτική τους το μόνο που κατάφερε ήταν να εξοργίσει δικαστές και να τους στρέψει υπέρ των θέσεων των παλιών καναλαρχών. Γιατί δεν είναι μόνο ο αντιπρόεδρος Ράντος που κρύβει κάποιο «σκελετό» στη ντουλάπα του (είτε αφορά την προσωπική του ζωή είτε την επαγγελματική του δραστηριότητα). Υπάρχουν πολλοί ακόμα (για να μην πούμε όλοι). Οταν όλοι αυτοί οι μεγαλόσχημοι δικαστές αισθάνονται ότι η ΚΥΠ τους παρακολουθεί και η πολιτική ηγεσία, αντί να τους προστατεύσει, τους πετάει βορά στον κάθε Ζούγκλα και Νικολόπουλο, δε θέλουν και πολύ να «πηδήσουν το χαντάκι». Αλλωστε, η μεν κυβέρνηση είναι στα κάτω της και από την «άλλη όχθη» δε βρίσκονται μόνον οι παλιοί καναλάρχες, αλλά και το σύνολο σχεδόν της αστικής αντιπολίτευσης, με επικεφαλής τη ΝΔ, που όλα δείχνουν ότι θα διαδεχτεί τον ΣΥΡΙΖΑ ως επικεφαλής της επόμενης συγκυβέρνησης.
Ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης είχε από την Παρασκευή 14 Οκτώβρη αναγκάσει τον Παππά να πάρει πίσω την τροπολογία με την οποία έθετε διορία πέντε εργάσιμων ημερών από τη δημοσίευση του ΦΕΚ με τις οριστικές αδειοδοτήσεις για να κλείσουν όλα τα κανάλια που δεν έχουν άδεια, υπό την απειλή βαρύτατων προστίμων και κατασχέσεων εξοπλισμού. Ηθελε τυπικά να δείξει στην αντιπολίτευση ότι δεν την καλεί να αποφασίσει για τη στελέχωση του ΕΣΡ με ψηφισμένη μια ακόμα «τσαμπουκαλίδικη» διάταξη από τον Παππά. Μολονότι ο Βούτσης έκανε μια πρόταση για τη σύνθεση του ΕΣΡ, που υπό άλλες συνθήκες θα γινόταν αποδεκτή ως βάση μιας συμφωνίας, η αντιπολίτευση δεν μπήκε στον κόπο να τη συζητήσει.
 Η ΝΔ έθεσε ως όρο να αποσυρθεί ο νόμος Παππά. Το ΠΑΣΟΚ και ο Λυκούδης ζήτησαν από τον Βούτση να περιμένει μέχρι να εκδοθεί η απόφαση του ΣτΕ, άποψη την οποία υποστήριξε (μάλλον ως δεύτερη γραμμή άμυνας) και η ΝΔ. Ο Βούτσης επέμεινε στην πρότασή του, την έβαλε σε ψηφοφορία και πήρε 12 «υπέρ» (μόνο της κυβερνητικής πλειοψηφίας), 4 «κατά» (από τη ΝΔ, πλην του Μεϊμαράκη που απουσίαζε, και τη ΧΑ) και 7 «παρών» (ΠΑΣΟΚ, Περισσός, Ποτάμι, Λεβέντης).
Ομως, μολονότι η προσπάθεια του Βούτση απέβη άκαρπη, η τροπολογία Παππά δεν επανακατατέθηκε. Και ο Τσίπρας, μολονότι είχε ανακοινωθεί ότι θα πήγαινε το απόγευμα της Τετάρτης στη Βουλή για να μιλήσει γι' αυτό το ζήτημα, πήρε το πρωθυπουργικό αεροπλάνο και έφυγε νωρίτερα για τις Βρυξέλλες. Μάλλον αποφεύγουν να ρίξουν λάδι στη φωτιά, για να διευκολύνουν το «μασάζ» στους δικαστές του ΣτΕ, που το έχουν αναλάβει τα «κατάλληλα» πρόσωπα. Γιατί η κατάθεση και ψήφιση της τροπολογίας Παππά θα σηματοδοτούσε πλήρη περιφρόνηση της εκκρεμούσας απόφασης του ΣτΕ, ενώ το ίδιο θα έκανε και μια ομιλία του Τσίπρα.
Στην ίδια κατεύθυνση είναι και η… ενεργοποίηση της μνήμης του υπουργού Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλου, όπως και η χρησιμοποίηση του διευθυντικού προσωπικού της «Αυγής» ως αποδιοπομπαίου τράγου, σε μια προσπάθεια να απαλυνθούν κάπως οι συνέπειες από τη γνωστή αθλιότητα με τον αντιπρόεδρο του ΣτΕ Ράντο (αναλυτικά γι' αυτό γράφουμε στη σελίδα 12). Ο Παρασκευόπουλος, που είχε σπεύσει να διατάξει πειθαρχική έρευνα για τις πράξεις του Ράντου (όχι για τα ερωτικά του, αλλά για τυχόν διαρροή θεμάτων προς την  ερωμένη του), «θυμήθηκε» με καθυστέρηση ημερών να ζητήσει τη διενέργεια έρευνας για τη διαρροή ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων. Βέβαια, εκτός από την αγανάκτηση των δικαστών του ΣτΕ, που αισθάνθηκαν συλλογικά εκβιαζόμενοι (κι έχουν κάθε λόγο να φυλάγονται, όπως προείπαμε), τον Παρασκευόπουλο τον είχε προλάβει η ίδια η δικαστική κάστα. Μετά τη γνωστή κοινή ανακοίνωση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και της Ενωσης Διοικητικών Δικαστών (δείτε στη σελίδα 12), ο δικαστικός μηχανισμός κινήθηκε ταχύτατα και ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας Η. Ζαγοραίος διέταξε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για την υποκλοπή της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του αντιπροέδρου του ΣτΕ. Μ' άλλα λόγια, ο άλλοτε διαπρεπής καθηγητής του Ποινικού Δικαίου Ν. Παρασκευόπουλος ήρθε δεύτερος, καταϊδρωμένος και μέχρι το μεδούλι ντροπιασμένος. Γι' αυτό και προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα εμφανιζόμενος στη ραδιοφωνική εκπομπή του Χατζηνικολάου.
Ταυτόχρονα, από το Μαξίμου διέρρεαν υποκριτική αγανάκτηση κατά της «Αυγής», που «έκραξε» τον Ράντο από το πρωτοσέλιδό της, λειτουργώντας ως βραχίονας επιβεβαίωσης του Ζούγκλα. Περιττεύει να πούμε ότι η «Αυγή» εκτελούσε εντολή και δε λειτούργησε αυτόβουλα. Απλά, αλλιώς τα υπολόγιζαν και αλλιώς τους ήρθαν. Κι επειδή ο Παππάς έχει το αλάθητο σαν τον πάπα, το βολικό ήταν να φορτώσουν την ευθύνη στην κομματική φυλλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου