Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2016

Σε θέση «μάχης» τα κανάλια – Στον «αέρα» 4.500 εργαζόμενοι (λίστα)



Σφοδρή αναμένεται να είναι η αντίδραση των ιδιοκτητών καναλιών οι οποίοι έμειναν εκτός νυμφώνα. Τα νομικά τους επιτελεία ετοιμάζονται να περάσουν στην αντεπίθεση με λογικά εκ πρώτης όψεως επιχειρήματα.
Είναι κατανοητό ότι κανάλια υγιή όπως...
ο ALPHA και το STAR που διεκδικούσαν μεγάλο κομμάτι της διαφημιστικής πίτας ως επιχειρήσεις και λειτουργούσαν με προσωρινή, αλλά νόμιμη άδεια δεν είναι δυνατόν να κλείσουν από την μία ημέρα στην άλλη.
Παράλληλα, μεγάλη είναι η ανησυχία στους εργαζόμενους των καναλιών, που είτε είχαν αποκλειστεί από τη διαδικασία, όπως ο τηλεοπτικός σταθμός MEGA και EPSILON, είτε έχασαν στη δημοπρασία (ALPHA, STAR).
Από τη μεριά των εργαζομένων εξέδωσαν, εκφράζοντας τις ανησυχίες τους, η Ένωση Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Βορείου Ελλάδος (ΕΤΙΤΒΕ), η Ένωση Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Αττικής (ΕΤΙΤΑ), οι Ενωμένοι Δημοσιογράφοι και η ΠΟΣΠΕΡΤ.
Όλοι κάνουν λόγο για ένα ζοφερό μέλλον για δημοσιογράφους και τεχνικούς των καναλιών και καλούν την κυβέρνηση να δείξει το έμπρακτο ενδιαφέρον της για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.
Ανακοίνωση, επίσης, εξέδωσε και ο τηλεοπτικός σταθμός STAR, ο οποίος επισημαίνει ότι πρόκειται για μια υγιή επιχείρηση που είναι συνεπής προς τις φορολογικές της υποχρεώσεις και τονίζει ότι θα εξαντλήσει κάθε νομικό μέσο στην Ελλάδα και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, προκειμένου να διαφυλάξει τα δικαιώματά της.
Θεσμική παρέμβαση για να μην κλείσουν τα κανάλια, καθώς και εγγύηση των όλων των θέσεων εργασίας, ζητεί από την κυβέρνηση η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ), σε ανακοίνωσή της με αφορμή την ολοκλήρωση της δημοπρασίας των τηλεοπτικών αδειών.
Η ΕΣΗΕΑ κάνει λόγο για σημαντική απώλεια θέσεων εργασίας, ενώ ζητεί από την κυβέρνηση να επιβάλει με νομοθετική ρύθμιση την εφαρμογή ΣΣΕ ως όρο για τη δανειοδότηση στα κανάλια και να διασφαλίσει την ελεύθερη διακίνηση ιδεών, καθώς και την απρόσκοπτη πληροφόρηση των πολιτών.
Η ΕΣΗΕΑ εκτιμά ότι η επόμενη ημέρα ξημερώνει με τουλάχιστον με 1.800 απολύσεις εργαζομένων (δημοσιογράφων, διοικητικών, τεχνικών), ενώ σημειώνει ότι 3.000 απασχολούμενοι σε περιφερειακές δραστηριότητες (παραγωγές, μερική απασχόληση, υπηρεσίες υποστήριξης κ.λπ.) μένουν και αυτοί στο δρόμο.
Επικαλούμενη στοιχεία του υπουργείου Εργασίας από τους πρώτους μήνες του 2016, η ΕΣΗΕΑ παρατηρεί ότι οι μισθωτοί στα βασικά κανάλια της χώρας ήταν 2.639. Από αυτούς:
ALPHA 537
ANTENNA 509
STAR 387
EPSILON 240
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV 61
ART TV 89
MEGA 540
Τι θα ακολουθήσει
Μετά το διαγωνισμό, και σε διάστημα πέντε ημερών θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ο επανέλεγχος των πόθεν έσχες των «προσωρινών υπερθεματιστών», όπως τυπικά αποκαλούνται οι νέοι καναλάρχες. Ο έλεγχος δηλαδή της προέλευσης και του τρόπου απόκτησης των οικονομικών μέσων που θα διαθέσουν για τις άδειες.
Η επιχείρηση «τηλεοπτική ευταξία» της κυβέρνησης, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός του 2017, υπό την προϋπόθεση ότι προηγουμένως θα έχει οριστεί νέα σύνθεση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης από την ολομέλεια των προέδρων της Βουλής.
Το ΕΣΡ, με τη σειρά του, θα προκηρύξει και θα διενεργήσει τους επόμενους αδειοδοτικούς διαγωνισμούς και, βεβαίως, θα έχει στο μεταξύ αποφανθεί το ΣτΕ για τις προσφυγές των τηλεοπτικών επιχειρήσεων ως προς τη συνταγματικότητα της αδειοδοτικής νομοθεσίας.
Όσον αφορά την προσεχή αδειοδοτική διαδικασία, από την κυβερντική πολυγνωμία για τις θεαματικές και περιφερειακές άδειες είναι εμφανές ότι δεν υπάρχει αποκρυσταλλωμένη εικόνα ούτε πότε θα ανοίξει το θέμα των νέων αδειών ούτε έστω ως προς τη σειρά προτεραιότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου