Ευθύνες στον ΠΑΣΟΚ και συγκεκριμένα στον Γ. Παπανδρέου για τους χειρισμούς που οδήγησαν στο πρώτο μνημόνιο επιρρίπτει ο πρώην αναπληρωτής Οικονομικών της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας.
«Η προσπάθεια πολιτικών κομμάτων και άλλων κύκλων να φορτώσουν στη ΝΔ και τον Κ. Καραμανλή την ευθύνη για τις...
δυσμενείς εξελίξεις (σ.σ. της ελληνικής οικονομίας) είναι εμφανώς σκόπιμη, παντελώς αυθαίρετη και γι” αυτό προσφέρεται μόνο για μονολόγους», αναφέρει ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας, σε άρθρο του σχετικά με την πορεία αύξησης του δημοσίου χρέους και του ελλείμματος, και επιρρίπτει ευθύνες στο ΠΑΣΟΚ υπό τον Γιώργο Παπανδρέου, τόσο ως αξιωματική αντιπολίτευση, όσο και ως κυβέρνηση, για τους χειρισμούς που οδήγησαν στο πρώτο Μνημόνιο.
Το άρθρο του κ. Σταϊκούρα, με τίτλο «Η Ιστορία της χώρας γράφεται με γεγονότα και όχι όπως βολεύει κάποιους», δημοσιεύεται σήμερα στον «Ελεύθερο Τύπο», λίγες ημέρες μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου να παραπέμψει εκ νέου στη Δικαιοσύνη των πρώην πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου για διερεύνηση τυχόν ευθυνών του στη διόγκωση του ελλείμματος, που αποτέλεσε αφορμή να σημειωθούν δημόσιες αντιπαραθέσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ. Μάλιστα, όπως αναφέρει σήμερα σε ρεπορτάζ της η Real News, την ικανοποίησή για την απόφαση του Αρείου Πάγου φέρεται να εξέφρασε και ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής, λέγοντας σε συνομιλητή του: «Ανοίγει επιτέλους ο δρόμος για τη διαλεύκανση αυτής της υπόθεσης. Στο φως, στο τέλος όλα βγαίνουν στο φως».
Την παραπάνω θέση του, ο κ. Σταϊκούρας, στηρίζει σε πέντε επισημάνσεις ως προς την οικονομική – πολιτική διάσταση του θέματος, που προαναφέρει, ενώ όπως σημειώνει στην εισαγωγή του άρθρου του, για τη δικαστική διάσταση, η οποία «έχει πάρει το δρόμο της», δεν θα κάνει κανένα σχόλιο.
«Πρώτον: Η ελληνική οικονομία απέκτησε νοσηρό υπόστρωμα από τις αρχές της δεκαετίας του ΄80. Ενδεικτικά, το δημόσιο χρέος υπερέβη το 100% του ΑΕΠ από τις αρχές της δεκαετίας του ΄90. Η χώρα πλήρωνε, π.χ. την περίοδο 2004-2009 για τόκους δανείων που είχαν συναφθεί σε προηγούμενες περιόδους 13 δισ. ευρώ ετησίως.
Δεύτερον: Το αξιακό σύστημα της ελληνικής κοινωνίας είχε αποσαρθρωθεί και οι αγκυλώσεις είχαν εγκατασταθεί για τα καλά και παντού.
Τρίτον: Η χώρα από τα μέσα του 2008 βρέθηκε αντιμέτωπη με την πιο βαθιά παγκόσμια κρίση, η οποία αποσταθεροποίησε, λιγότερο ή περισσότερο, όλες τις οικονομίες του κόσμου.
Τέταρτον: Τα δημοσιονομικά αποτελέσματα του 2009 διαμορφώθηκαν από την εξέλιξη των λογαριασμών μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου του 2010. Άρα τα τελικά αποτελέσματα διαμορφώθηκαν από τις πολιτικές, πράξεις ή παραλείψεις, των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
Πέμπτον: Το Ελληνικό Δημόσιο, στις 5 Οκτωβρίου του 2009, δανειζόταν από τις διεθνείς αγορές με χαμηλά επιτόκια (132 μβ.). Μετά, σε λίγους μήνες, ετέθη εκτός αγορών».
Ο βουλευτής Φθιώτιδας σημειώνει, επίσης, ότι στις αρχές του 2009, η τότε ηγεσία της ΝΔ κάλεσε σε συνεννόηση τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις για την αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά «όλοι τους, με πρωταγωνιστή την ηγεσία της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης, αρνήθηκαν την ύπαρξη της παγκόσμιας κρίσης, τορπίλισαν τη συνεννόηση, πολέμησαν λυσσαλέα, εντός και εκτός Βουλής, τις δέσμες μέτρων που ελήφθησαν για τη δημοσιονομική σταθεροποίηση», … «έσυραν τη χώρα σε εκλογές» … και «η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, το τελευταίο τρίμηνο του 2009 και μέχρι τον Φεβρουάριο του 2010, με τις πράξεις της και τις παραλείψεις της διόγκωσε το πρόβλημα της χώρας».
«Τότε, εν μέσω κρίσης, η ΕΛΣΤΑΤ προχώρησε σε χειρισμούς (αναταξινομήσεις λογαριασμών κ.ά.)», με αποτέλεσμα το έλλειμμα να διαμορφωθεί στο 15,5% το 2009, από 6,7% το 2007, προσθέτει, επισημαίνοντας ότι στην Ευρώπη, την ίδια περίοδο, ο μέσος όρος του ελλείμματος ανέβηκε στο 6,7% από 0,8%, αντίστοιχα, ενώ η αύξηση του χρέους ήταν μεγαλύτερη απ” ό,τι στην Ελλάδα, για να καταλήξει:
«Συνεπώς, ενώ η χώρα αντιμετώπιζε διαχρονικά από τη δεκαετία του ’80 πρόβλημα ελλείμματος και χρέους μεγαλύτερο από τις άλλες χώρες της Ευρώπης, κατέληξε λόγω κακών χειρισμών της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ σε κρίση δανεισμού. Ο επίλογος γράφτηκε με την προσφυγή στον Μηχανισμό Στήριξης».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου