Σάββατο 18 Ιουνίου 2016

Ανοιξε ο ασκός του Αιόλου: Χαώδεις οι διαφορές ΔΝΤ - Ευρωπαίων για το χρέος

(EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ)Τη στιγμή που «πάγωσε» το χαμόγελο του Γ. Ντάισελμπλουμ, ακούγοντας τα φαρμακερά σχόλια της Κ. Λαγκάρντ για τις αποφάσεις του Eurogroup, τέλειωσαν και τα παραμύθια περί συμφωνίας Ευρωπαίων- ΔΝΤ για το ελληνικό Χρέος.

Ανατρέχοντας, δε, κανείς στην Ανάλυση Βιωσιμότητας που δημοσιοποίησαν μόλις χθες οι Ευρωπαίοι, αντιλαμβάνεται ότι μόλις άνοιξε ο ασκός του Αιόλου...
Τι προβλέπει το βασικό σενάριο των Ευρωπαίων για τη δυναμική του Χρέους και τις χρηματοδοτικές ανάγκες και πού απέχει από τις αντίστοιχες παραδοχές του ΔΝΤ; Σχεδόν σε όλα.
1. Κατ' αρχάς, οι Ευρωπαίοι ως βασική παραδοχή έχουν λάβει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα όχι μόνο θα διαμορφωθεί στο 3,5% το 2018 αλλά κι ότι θα παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα για μια ολόκληρη δεκαετία για να αρχίσει να απομειώνεται σταδιακά στο 1,5% ως το 2040.
Τι λέει το ΔΝΤ; Ότι ελάχιστες χώρες έχουν καταφέρει τέτοια πλεονάσματα για μια δεκαετία ή περισσότερο, ενώ αν συνυπολογίσει κανείς την παράμετρο της βαθιάς ύφεσης και της υψηλής ανεργίας, μόνο η Ιρλανδία μπόρεσε να καταφέρει κάτι τέτοιο. Με αυτό το σκεπτικό και δεδομένες τις παθογένειες της ελληνικής οικονομίας, το ΔΝΤ θεωρεί ότι ο πήχης δεν μπορεί να τεθεί πάνω από το 1,5%. Σημειωτέον ότι για τρίτη φορά μέσα σε λίγες εβδομάδες ο Γ. Στουρνάρας- προφανώς όχι εν αγνοία της ΕΚΤ- κάλεσε σε αναπροσαρμογή των δημοσιονομικών στόχων στο 2% του ΑΕΠ και μάλιστα από το 2018.

2. Σύμφωνα με τους Ευρωπαίους, υπάρχει μια πρόβλεψη εσόδων ύψους 18 δισ ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις
και μάλιστα με συντηρητικές εκτιμήσεις.
Τι λέει το ΔΝΤ; Εμμένει στις εκτιμήσεις που είχε κάνει τον περασμένο Ιούνιο, δηλαδή στα 5 δισ ευρώ για την περίοδο 2015- 2030, επικαλούμενο τις “φτωχές” επιδόσεις της Ελλάδας σε αυτό το πεδίο.

3. Διαφορές υπάρχουν και στις προβλέψεις για τη δυναμική του ΑΕΠ.
Οι Ευρωπαίοι εκτιμούν ότι μετά από το 2021 θα σημειωθούν ρυθμοί ανάπτυξης 1,5%, για να υποχωρήσουν στο 1,25% μετά από το 2030.
Το ΔΝΤ βάζει εξαρχής τον πήχη στο 1,25%. Κι αν πιστεύει κανείς ότι η διαφορά είναι αμελητέα, με βάση τα εναλλακτικά σενάρια των Ευρωπαίων, ρυθμοί ανάπτυξης χαμηλότεροι κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες σε συνδυασμό με χαμηλότερα πλεόνασμα από 3,5% μετά από το 2023, οδηγούν σε διαφορά Χρέους 90% (190,5% αντί 100,7%) το 2060.

4. Χαώδης είναι η απόσταση και στις προβλέψεις για τα επιτόκια δανεισμού που θα βρει η Ελλάδα όταν ξαναβγεί στις αγορές. Σύμφωνα με τους Ευρωπαίους, το μέσο επιτόκιο θα διαμορφωθεί στο 5%. Τι λέει το ΔΝΤ; Ότι θα υπάρχει μια διακύμανση από 6% ως 13%, σημειώνοντας ότι με βάση τη διεθνή βιβλιογραφία το επιτόκιο θα ανεβαίνει ή θα κατεβαίνει κατά 4 μονάδες βάσης για κάθε ποσοστιαία μονάδα αύξησης ή μείωσης του Χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ.

5. Το... κερασάκι στην τούρτα είναι, βέβαια, η διαφορά ως προς το ενδεδειγμένο ύψος δανειακών αναγκών, που καθιστούν το Χρέος βιώσιμο. Οι Ευρωπαίοι- όπως αναφέρει η απόφαση του Eurogroup που πανηγυρίστηκε στην Αθήνα- βάζουν τον πήχη αρχικά στο 15% και μετά από το 2038 τον ανεβάζουν στο 20% του ΑΕΠ. Τι λέει το ΔΝΤ συνεκτιμώντας όλα τα δεδομένα και τα χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας; Ότι οι καθαρές δανειακές ανάγκες δεν πρέπει να ξεπερνάνε το 10% του ΑΕΠ ως το 2040, για να ανέβουν στο 20% ως το 2060...

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ
Πηγή:iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου