Τρίτη 3 Μαΐου 2016

ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΛΑΒΡΑ ΤΟ EUROGROUP ΤΗΣ 9ης ΜΑΪΟΥ: Deutsche Welle:Ζητείται συμφωνία για άμεσα και προληπτικά μέτρα 9 δισ.


Καθοριστικές για την έκβαση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος χαρακτηρίζονται στις Βρυξέλλες οι επόμενες μέρες, ενόψει της έκτακτης συνεδρίασης των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης την επόμενη Δευτέρα.

Παρά το γεγονός ότι...
αυτή η εβδομάδα έχει πολλές αργίες λόγων θρησκευτικών εορτών, τόσο ορθοδόξων όσο και καθολικών, οι θεσμοί, όπως δήλωσε προ ημερών και η εκπρόσωπος της Κομισιόν, εργάζονται πυρετωδώς για την προετοιμασία της συνεδρίασης του Εurogroup της 9ης Μαΐου.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, αυτό που θεωρούν βέβαιο στη βελγική πρωτεύουσα είναι πως το ελληνικό ζήτημα θα παραμείνει στους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης, καθώς θεωρούν εφικτή την εξεύρεση συμφωνίας σε υπουργικό επίπεδο.
Σύμφωνα με τον επίτροπο οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, αλλά και τον πρόεδρο του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση υπάρχει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο σχεδόν για το σύνολο των θεμάτων, απλώς απομένουν να ρυθμιστούν κάποια ζητήματα προκειμένου να ολοκληρωθεί το σκέλος εκείνο της αξιολόγησης το οποίο προβλέπει μια δημοσιονομική προσπάθεια για την περίοδο 2016-2018 της τάξεως των 5,4 δισεκατομμυρίων ευρώ ή του 3% του ΑΕΠ.
Σε αναμονή για το εφεδρικό πακέτο
Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με τη DW, το ζητούμενο είναι να συμφωνηθεί σε τεχνικό επίπεδο μέσα στην εβδομάδα και το εφεδρικό πακέτο, το οποίο θα υλοποιηθεί μόνο στην περίπτωση που δεν επιτυγχάνεται ο στόχος επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% του ΑΕΠ ετησίως από το 2018 και μετέπειτα. Αυτό που θα πρέπει να συμφωνηθεί τη Δευτέρα είναι ο μηχανισμός ενεργοποίησης του πακέτου, ενώ όπως έχουν καταστήσει σαφές κορυφαίοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι, οι οποίο συμφωνούν στο θέμα αυτό με την ελληνική κυβέρνηση, δεν πρόκειται στην παρούσα φάση να εξειδικευθούν συγκεκριμένα μέτρα. Και αυτό γιατί δεν προβλέπεται νομικά ούτε είθισται πολιτικά να υιοθετούνται από εθνικά κοινοβούλια μέτρα υπό αίρεση.
Αυτό που επισημαίνουν στις Βρυξέλλες είναι πως τη Δευτέρα θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο για το πακέτο των 5,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά και για τον μηχανισμό του εφεδρικού πακέτου, ώστε στη συνέχεια να ξεκινήσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Ο χρόνος άλλωστε πιέζει, αφού σύντομα τα μέτρα θα πρέπει να υιοθετηθούν από τη Βουλή, να ολοκληρωθεί η συζήτηση για χρέος, να διασφαλιστεί η συμμετοχή του ΔΝΤ και τέλος να δοθεί το πράσινο φως από τα κοινοβούλια της ευρωζώνης για την εκταμίευση της δόσης.

Reuters: Δεν είναι πιθανή μια συμφωνία στο Eurogroup

Δεν είναι πιθανή μία συμφωνία στο Eurogroup της 9ης Μαϊου υποστηρίζουν πηγές που βρίσκονται κοντά στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις στο πρακτορείο Reuters.
Οι συνομιλίες, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σχετικά με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης προκειμένου να ξεκλειδώσει η καταβολή των δόσεων και η συζήτηση για την ελάφρυνση χρέους «προχωρούν πολύ αργά».
Θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να υπάρξει μια συμφωνία τόσο για τις απαραίτητες για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης μεταρρυθμίσεις όσο και για τη συμφωνία στο πακέτο προληπτικών μέτρων που πρέπει να ετοιμάσει η Ελλάδα σε περίπτωση μη επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων.
«Κάνουμε αργή πρόοδο» δήλωσε στο Reuters η μια από τις δύο πηγές. «Δεν θα περίμενα μια τελική συμφωνία στη συνάντηση της 9ης Μαΐου. Είναι πολύ νωρίς. Θα χρειαστούν και άλλες εβδομάδες» συμπλήρωσε.
Όπως εξήγησε, το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι η μορφή και το περιεχόμενο των προληπτικών μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ με τα οποία συμφώνησε η ελληνική κυβέρνηση διά του Ευκλείδη Τσακαλώτου.
Κατά την ιδία πηγή θα ήταν προτιμότερο να υπάρξει μια συμφωνία πριν το δημοψήφισμα για το Brexit στις 23 Ιουνίου προκειμένου να αποφευχθεί η δημιουργία κλίματος κρίσης την περίοδο εκείνη.
Ωστόσο, συμπλήρωσε η πηγή, η Ελλάδα δεν χρειάζεται τη νέα δόση μέχρι τα μέσα Ιουλίου οποτε δεν υπάρχει το αίσθημα της επείγουσας ανάγκης.
Σύμφωνα με την δεύτερη πηγή, χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαίους δανειστές όσον αφορά την αναδιάρθωση του χρέους της Ελλάδας με τη Γερμανία – τον μεγαλύτερο, δηλαδή, πιστωτή της Ελλάδας – να υποστηρίζει δημοσίως ότι η Αθήνα δεν χρειάζεται νέα ελάφρυνση χρέους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου