Τρίτη 3 Μαΐου 2016

Αλλαγή κυβέρνησης σημαίνει και αλλαγή πολιτικής

Διατυπώνεται η άποψη, από σοβαρούς αναλυτές, πως καλόν είναι να συνεχίσει να κυβερνά ο ΣΥΡΙΖΑ, ώστε αυτός να εφαρμόσει τα μέτρα και να αποφευχθεί η προσφυγή στις κάλπες. 
Άλλωστε, υποστηρίζουν, και η Νέα Δημοκρατία θα είναι υποχρεωμένη να τηρήσει τα συμφωνηθέντα κι έτσι ουσιαστικά δεν θα υπάρχει διαφορά στην διακυβέρνηση της.
Νομίζω πως αυτή η άποψη παραγνωρίζει πως...

η ιδιοκτησία του τρίτου μνημονίου είναι ελληνική, κάτι που πολύ απλά σημαίνει πως η κυβέρνηση αποφασίζει τα μέτρα που απαιτούνται για την επίτευξη των προκαθορισμένων στόχων. Οι δανειστές εξετάζουν την αξιοπιστία τους.
Ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε το χαρμάνι των μέτρων του να στηρίζεται στην φορολογία και όχι στην περικοπή κρατικών δαπανών, γιατί ο περιορισμός του κράτους βρίσκεται έξω από τις ιδεολογικοπολιτικές αρχές του. Επιπλέον από την πρώτη μέρα που υπέγραψε το μνημόνιο, στις 13 Ιουλίου του 2015, αρνήθηκε ουσιαστικά την ιδιοκτησία του, καθώς ο έλληνας πρωθυπουργός διακήρυξε πως ήταν προϊόν πραξικοπήματος και εκβιασμού των δανειστών.

Επιπλέον, ήταν ειλικρινείς όταν έλεγαν πως υπέγραψαν το μνημόνιο για να κερδίσουν χρόνο, γιατί αποδείχθηκε πως επεδίωκαν να αλώσουν τον κρατικό μηχανισμό με τους δικούς τους ανθρώπους.

Το μνημόνιο προσπαθεί, μέσω του εξορθολογισμού των οικονομικών μεγεθών, να καταστήσει την κοινωνική δομή της χώρας μας συμβατή με αυτήν των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Και αυτό ακριβώς βρίσκεται έξω από τις βασικές αρχές του ΣΥΡΙΖΑ γιατί αυτός ευαγγελίζεται ένα άλλο μοντέλο οργάνωσης της κοινωνίας.
Γι΄αυτό και αποστρέφεται τις μεταρρυθμίσεις που προβλέπει το μνημόνιο και που οδηγούν, άμεσα ή έμμεσα, στην ανάπτυξη. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμεί ο φορέας της ανάπτυξης να είναι η επιχειρηματική τάξη, αλλά διάφορα κρατικά μορφώματα σοβιετικού τύπου. Απλώς επειδή δεν έχουν τα λεφτά για να αρχίσουν να προγραμματίζουν την συγκρότηση τους, προσπαθούν να υπονομεύσουν τις δρομολογημένες μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις.

Τι μπορεί να κάνει η Νέα Δημοκρατία, αν γίνει κυβέρνηση;

1. Να αλλάξει το μίγμα των μέτρων δίνοντας βάρος στις περικοπές των κρατικών δαπανών και όχι στην φορολογία, κάτι που ευχαρίστως θα δεχθούν οι δανειστές, καθώς οι περικοπές προσφέρουν την βεβαιότητα της επίτευξης τους ενώ η φορολογία όχι. Άλλωστε, μόνον έτσι θα καταστούν αχρείαστα τα προληπτικά μέτρα των 3.6 δισ. που αυτοί ζητούν.

2. Να προχωρήσει άμεσα στην επανεκκίνηση των ιδιωτικοποιήσεων και στην ολοκλήρωση όσων βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο.

3. Να προχωρήσει στις θεσμικές μεταρρυθμίσεις που θα συμβάλλουν στην δημιουργία ευνοϊκού επενδυτικού κλίματος. Είναι κοινός τόπος πως οι αποτιμήσεις των κάθε μορφής αξιών στην Ελλάδα είναι πολύ χαμηλές και χρειάζεται μία σπίθα για να σπεύσουν επενδυτές, αλλοδαποί και ημεδαποί.

Τέλος, δεν αναφέρομαι στις αυτονόητες δραστικές παρεμβάσεις στην Παιδεία, στην Δημόσια Τάξη, στον Πολιτισμό, στην Υγεία, δηλαδή σε τομείς που σαρώθηκαν στην κυριολεξία από την λαίλαπα του εθνολαϊκιστικού μορφώματος.

Αυτά είναι τα καθήκοντα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας τις πρώτες εξήντα μέρες της διακυβέρνησης της. Οι διαφορές με την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι τόσο ορατές που ανατρέπουν την άποψη πως «και η Νέα Δημοκρατία τι διαφορετικό μπορεί να κάνει μέσα στο πλαίσιο του μνημονίου»;

Συνεπώς, επειδή αλλαγή κυβέρνησης σημαίνει και αλλαγή πολιτικής σε όλους τους τομείς, οι εκλογές είναι η μόνη λύση.
Του Σάκη Μουμτζή
liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου