Παρασκευή 20 Μαΐου 2016

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: Δεν υπάρχει επιστροφή, δώστε μας προοπτική



Στα όρια της «απελπισίας» και με ομολογούμενη, σε κατ΄ ιδίαν συζητήσεις, προσωπική και πολιτική κατήφεια, βρίσκονται οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει της ψήφισης του «τερατογόνου» και «τερατογενούς» νομοσχεδίου.

Το μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να τους διατηρεί συντεταγμένους, πεπεισμένους και πειθήνιους, έχει χρησιμοποιήσει ως τώρα τρία διαφορετικά αφηγήματα:

1. «Και οι άλλοι τα ίδια έκαναν»
Εν αρχή δικαιολογούσε τα νομοθετήματα που απέρρεαν από το αριστερό μνημόνιο, λέγοντάς τους ότι το μνημόνιο το ψήφισαν και τα άλλα κόμματα, άρα βρίσκονται τουλάχιστον στο ίδιο μήκος πολιτικής ευθύνης, και αυτό τους απάλλασσε από τη χρεία να απολογηθούν σε όποιον βουλευτή, των πρώην κυβερνητικών κομμάτων.
2. Το… άγιο δισκοπότηρο του χρέους
Όταν αυτό το επιχείρημα πάλιωσε και ξέφτισε, σταματώντας να δίνει προωθητική δύναμη στα επιχειρήματα των βουλευτών (ου μη και στην καθόλου επαναπαυμένη πολιτική τους συνείδηση), επιστρατεύτηκε ο μύθος της ελάφρυνσης του χρέους.
Το χρέος, αν και πανθομολογούμενο σε Ευρώπη και Αμερική (από οικονομικά ιδρύματα και επιφανείς οικονομολόγους) ότι δεν ήταν του παρόντος (αφού μετά το ‘22 θα άρχιζε να μας απασχολεί), η κυβέρνηση το ανέδειξε ως το άγιο δισκοπότηρο της απαλλαγής μας από την οικονομική καταβύθιση, την κοινωνική ανέχεια και την επενδυτική στειρότητα.
Το χρέος παραμένει ως άγιο δισκοπότηρο του –επικοινωνιακού– απεγκλωβισμού του ΣΥΡΙΖΑ από τον μνημονιακό εγκλωβισμό, αλλά πλέον η λαμπερή του επιφάνεια έχει θαμπώσει, αφού δεν προβλέπεται σύντομη, εντυπωσιακή και καθοριστική διευθέτησή του. Η δε τελευταία δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Wolfgang Schäuble, για διευθέτηση μετά τις γερμανικές εκλογές ήταν η χαριστική βολή στον αναμενόμενο άμεσα νικητήριο μύθο που καλλιεργούσε το κυβερνητικό επιτελείο, ενόψει του Eurogroup.
3. Τα νομοσχέδια θα φέρουν χρήμα
Έτσι τέθηκε σε ισχύ το τρίτο αφήγημα: μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου θα αρχίσουν να έρχονται χρήματα στη χώρα και τα κρατικά ταμεία (θα βρέξει δισεκατομμύρια που είπε και ο Παπαχριστόπουλος των ΑΝΕΛ).
Πώς θα γίνει αυτό; Μα με τα νομοσχέδια που –υπόσχονται ότι– θα έρθουν μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου, και στα οποία έχει αναφερθεί το liberal. Πρόκειται για νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα αφορούν: λαθρεμπόριο καυσίμων, καπνού, ποτών, αδήλωτες καταθέσεις, ηλεκτρονικό τζόγο, καθώς και ψήφιση του νέου αναπτυξιακού νόμου.
Χαράς ευαγγέλια, λοιπών, θα βρέξει χρήμα άφθονο, μετά τον Γολγοθά θα έρθει η Ανάσταση, και ως εκ τούτου δεν είναι δυνατόν οι κυβερνητικοί βουλευτές να ακυρώσουν με την καταψήφισή τους, μια τέτοια χρυσοφόρα προοπτική!
Ενδοκυβερνητικές τριβές
Εν τω μεταξύ πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου υπήρξε μίνι ενδοκυβερνητική τριβή, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπουργοί κ. Σκουρλέτης και Δρίτσας ήταν κάθετα αντίθετοι με την παραχώρηση ποσοστών προς ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ και της ΕΥΔΑΠ. Μην ξεχνάμε ότι ο κ. Τσίπρας είχε ταχθεί υπέρ… του δημοψηφίσματος κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ, που παρανόμως (πέραν δηλαδή κάθε συνταγματικής πρόβλεψης) είχαν διενεργήσει φορείς και δήμαρχοι της Θεσσαλονίκης (Οι ιδιωτικοποιήσεις, ιδικά των νερών, αγγίζουν τον πυρήνα του DNA των στελεχών και μελών του ΣΥΡΙΖΑ.)!
Εξ αυτού, κατά τη συζήτηση στις Επιτροπές, ουπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος (φωτ.), κατέθεσε νομοτεχνική βελτίωση σύμφωνα με την οποία θα προχωρήσουν άμεσα οι πρώτες έξι ιδιωτικοποιήσεις του Παραρτήματος Δ, δηλαδή: ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ, ΟΑΚΑ. ΟΣΕ και ΕΛΤΑ που μεταβιβάζονται στο νέο Υπερταμείο. Οι υπόλοιπες αποκρατικοποιήσεις της λίστας που κατατέθηκε ως παράρτημα στο πολυνομοσχέδιο είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, και συγκεκριμένα η ιδιωτικοποίηση των ΕΥΑΘ ΑΕ, ΕΥΔΑΠ ΑΕ, ΕΛΒΟ ΑΕ, Αττικό ΜΕΤΡΟ ΑΕ, Κτηριακές Υποδομές ΑΕ και ΔΕΗ ΑΕ.
Από το Μαξίμου, πάντως, υποβιβάζουν το θέμα, υπενθυμίζοντας ότι η κρατική εποπτεία επί των νερών είναι διασφαλισμένη, καθώς υπάρχει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία επιβάλει το 51% να ανήκει στο κράτος.
Εν κατακλείδι, δεν αναμένονται εκπλήξεις ως προς το ομόθυμον της ψήφου των κυβερνητικών βουλευτών.
Άλλωστε θεωρούν ότι αφού ψήφισαν τόσα, δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής.
Εκείνο που ζητούν είναι η προοπτική. Και αυτό τους τάζει η κυβέρνηση.

Του Γιάννη Σιδέρη
liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου