Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016

Αποκαθήλωση του Αλέξη Τσίπρα ετοιμάζουν στη ΝΔ


 Αποκαθήλωση του Αλέξη Τσίπρα ετοιμάζουν στη ΝΔ - Κεντρική ΕικόναΜε αφορμή τη συζήτηση στη Βουλή για την διαφθορά η Συγγρού προετοιμάζεται  με ονόματα και στοιχεία για να απαντήσει στον πρωθυπουργό
«Η συζήτηση αυτή θα είναι μια μάχη σε ναρκοθετημένο έδαφος. Το ερώτημα είναι ποιος και ποια νάρκη θα πατήσει πρώτος», σχολίασε «γαλάζιος» πρώην υπουργός. Την ερχόμενη Τρίτη λοιπόν, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τη λειτουργία...
της Δικαιοσύνης, θα δοθεί μια «κρίσιμη πολιτικά μάχη», όπως τη χαρακτηρίζουν στη Νέα Δημοκρατία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτιμά ότι η πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα είχε δύο στόχους:
Πρώτον, να παρακάμψει και να υποβαθμίσει ταυτόχρονα την κίνηση της Νέας Δημοκρατίας που προηγήθηκε, με την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Δεύτερον, να επιτρέψει στον πρωθυπουργό να επιτεθεί για πολλοστή φορά στο παλιό πολιτικό σύστημα, με όπλα τα περί διαφθοράς, διαπλοκής κ.λπ.  Με δεδομένη μάλιστα την κρίση στη συγκυβέρνηση και την αναζήτηση διεξόδου από την πλευρά του Πάνου Καμμένου, στη Συγγρού εκτιμούν ότι η συζήτηση της Τρίτης θα πάρει ακόμη πιο «θεατράλ», όπως τους χαρακτήρισε συνεργάτης του προέδρου, τόνους.
Κάτι που, όπως επεσήμανε, διαφάνηκε από τη δήλωση του προέδρου των ΑΝ.ΕΛ. αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του, «όπου έμπλεξε το θέμα Μουζάλα με μιας πεντάρας λόγο για τη διαπλοκή», όπως είπε.  Πράγματι, η επίκληση Καμμένου για τη συζήτηση της Τρίτης ήταν έντονα επιθετική, αφού είπε ότι «είναι η ώρα να ακουστούν ονόματα, επίθετα από τις περίφημες λίστες που μέχρι τώρα ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος έκρυβαν, το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. Ηλθε η ώρα να ακουστούν αλήθειες για τα ονόματα της διαπλοκής στη Δικαιοσύνη, όπως επίσης να μάθει ο ελληνικός λαός, την ώρα που οδηγούνταν σε εξαθλίωση, ποιοι διαπλεκόμενοι διακινούσαν εκατοντάδες εκατομμύρια σε κρυφούς λογαριασμούς…». 
Στη Συγγρού εκτιμούν ότι τέτοια και πολύ εντονότερα επιχειρήματα, επώνυμα και στοχευμένα, θα χρησιμοποιηθούν σαν «πυροτεχνήματα αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης, καθώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ. καταρρέει σε όλα τα επίπεδα του κυβερνητικού έργου, δημιουργώντας τη μία κρίση πίσω από την άλλη».   
ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ. 
Πρακτικά τώρα, ο κ. Μητσοτάκης έχει ζητήσει από συντονιστές και τομεάρχες να καταγράψουν και να δώσουν συγκεκριμένα στοιχεία για υποθέσεις «με σκιές και ύποπτες ουρές», τις οποίες χειρίστηκε και χειρίζεται η κυβέρνηση Τσίπρα. Πράγματι, σε επίπεδο οικονομικών, όπως π.χ. η πορεία της «λίστας Λαγκάρντ» τα τρία τελευταία χρόνια ή υποθέσεις που άπτονται φοροδιαφυγής, ο αρμόδιος συντονιστής Χρήστος Σταϊκούρας έχει ετοιμάσει τα στοιχεία, όπως το ίδιο έχει κάνει και ο Μάκης Βορίδης, συντονιστής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, ο Κώστας Τζαβάρας, τομεάρχης Δικαιοσύνης, και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου. Οι Νίκος Δένδιας και Γιάννης Βρούτσης, ως πιο έμπειροι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, θα καταθέσουν, φυσικά, την άποψή τους για τον σκελετό και το περιεχόμενο της εικοσάλεπτης ομιλίας Μητσοτάκη και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν τη Δευτέρα.  Υπάρχουν δύο βασικές εισηγήσεις ως προς τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί, και αυτές διαφέρουν μεταξύ τους.
Η πρώτη λέει ότι η συζήτηση δεν πρέπει να μείνει στο στενό γήπεδο που έχει επιλέξει το Μαξίμου, για να ξεφύγει από την εξαιρετικά δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει. Αρα, λένε οι υποστηρικτές της, ο κ. Μητσοτάκης, πέραν των όσων θα καταμαρτυρήσει στον κ. Τσίπρα για τις παρεμβάσεις του στη λειτουργία της Δικαιοσύνης, θα πρέπει να τον σφυροκοπήσει για την καταστροφική πολιτική του και στο Προσφυγικό και στην οικονομία. Να ανοίξει δηλαδή τη συζήτηση συνδέοντας τα θέματα που, όπως υποστηρίζουν, είναι ούτως ή άλλως αλληλένδετα. «Θα πρέπει να γίνει σαφές στον κόσμο ότι αυτή η κυβέρνηση εκτρέπεται σε αυταρχικά και αντιδημοκρατικά μονοπάτια, όπως αυτά της χειραγώγησης της Δικαιοσύνης, ακριβώς διότι έχει αποτύχει παταγωδώς», λένε και προσθέτουν: «Χρησιμοποιεί τη διαπλοκή και τη διαφθορά σαν ύστατο όπλο αντεπίθεσης, για να διασωθεί η ίδια, κι αυτό πρέπει να ακουστεί δυνατά και καθαρά».

ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ
 Η δεύτερη εισήγηση έχει άλλη… ισορροπία. Θεωρεί δεδομένη την προσωπική επίθεση που θα εξαπολύσει ο πρωθυπουργός -και όχι μόνον- εναντίον και του ίδιου του προέδρου αλλά και κορυφαίων στελεχών της Ν.Δ. «Αν δεν απαντηθούν σκληρά αυτές οι επιθέσεις και πέσει το κύριο βάρος της τοποθέτησης σε υπαρκτά μεν, πλην άλλης τάξης θέματα, θα φανεί ότι πετάμε την μπάλα στην εξέδρα. Αυτό εξυπηρετεί τον Τσίπρα, γιατί στο μόνο σημείο που ακόμα αντέχει είναι τα ζητήματα πολιτικής διαφθοράς».  Σε ποιο μείγμα θα καταλήξει ο κ. Μητσοτάκης θα φανεί την Τρίτη, πάντως το βέβαιο είναι ότι δεν θα αφήσει αναπάντητες κατηγορίες. Στο σημείο αυτό υπάρχει άλλη μια δικλίδα ασφαλείας, καθώς, αν υπάρξουν -που θα υπάρξουν, όπως εκτιμούν στη Συγγρού- προσωπικές αναφορές, τότε βάσει του κανονισμού ο θιγόμενος βουλευτής μπορεί να πάρει τον λόγο για ένα τρίλεπτο.

Mια επιλογή με μεγάλη σημειολογία
Πολλά θα κριθούν και από ποιον θα ορίσει ο πρόεδρος της Ν.Δ. ως ομιλητή, με δεδομένο ότι θα είναι ένας. Θα είναι ο συντονιστής Μάκης Βορίδης ή ο τομεάρχης Κώστας Τζαβάρας; Κανένας εκ των δύο, οπότε μια μη αμφισβητούμενη επιλογή θα είναι αυτή του πρώτου τη τάξει κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, Νίκου Δένδια; Σε κάθε περίπτωση, το θέμα έχει τη δική του δυναμική, διότι υπάρχει στο εσωτερικό της Ν.Δ. μια διαφορετική «ανάγνωση» του τρόπου που εξελίσσεται η υπόθεση Παπαγγελόπουλου.
Υπάρχουν αυτοί που θεωρούν ότι μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ για τη Ν.Δ. και σε κάθε περίπτωση λόγω της φύσης της υπόθεσης (σ.σ.: του επιχειρηματία Βγενόπουλου) εύκολα παρερμηνεύεται, κι εκείνοι που εκτιμούν ότι, αν αυτή η υπόθεση δεν χρησιμοποιηθεί από τη Ν.Δ. σαν κορυφή του παγόβουνου παρέμβασης της κυβέρνησης στον θεσμό της Δικαιοσύνης, τότε ο χώρος κινδυνεύει να αλωθεί και να χειραγωγηθεί.  Η εκτίμηση ότι η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας θα δείξει προς ποια κατεύθυνση πηγαίνει η υπόθεση είναι σωστή. Ομως υπάρχει η υποψία ότι η συγκυβέρνηση θα επιδιώξει να κλείσει το θέμα εκεί, ό,τι κι αν προκύψει στη διαδικασία. Κάτι που οδηγεί στο επόμενο ερώτημα. Αν δηλαδή η Ν.Δ. θα ζητήσει ή όχι σύσταση Εξεταστικής. Κι εκεί οι εσωκομματικές διαφωνίες θα πάψουν να είναι… υπόγειες. Θα γίνουν δημόσιες!
Της Μαριάνας Πυργιώτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου