Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

ΣΟΚ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ: “Επίθεση” στην κυπριακή ΑΟΖ και στο Καστελόριζο!


Τριπλή επίθεση της Άγκυρας με στόχο την κυπριακή ΑΟΖ , διαγράφει δικαιώματα της Κύπρου και του Καστελόριζου και διεκδικεί σχεδόν όλη την υφαλοκρηπίδα της Αν. Μεσογείου, εκτοξεύοντας απειλές κατά πάντων!


Με τριπλή «επίθεση» η Άγκυρα σε αγαστή συνεργασία με...
τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί επιχειρούν να επιβάλλουν εκβιαστικά ακόμη και με την απειλή των τουρκικών πολεμικών πλοίων, τη διακοπή κάθε έρευνας στην Κυπριακή ΑΟΖ, παρέμβαση που έχει ξεχωριστή σημασία καθώς εκδηλώνεται την στιγμή που οι συνομιλίες για το κυπριακό είναι σε κρίσιμο σημείο και η Κυπριακή Δημοκρατία μετά από μεγάλες καθυστερήσεις ανήγγειλε τη διεξαγωγή διαγωνισμού για τον Γ’ Γύρο Αδειοδοτήσεων ερευνών στα Οικόπεδα 6, 8 και 10 της Κυπριακής ΑΟΖ.
Turkey_UN_protest
Η επιστολή του Μονίμου Αντιπροσώπου της Τουρκίας στον ΟΗΕ με την οποία αμφισβητεί την κυπριακή ΑΟΖ, “διαγράφει” το Καστελόριζο και διεκδικεί δικαιώματα σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο
Η Τουρκική παρέμβαση εκδηλώθηκε αρχικά με επιστολή του Τούρκου μονίμου αντιπροσώπου στα Ηνωμένα Έθνη που με αφορμή περιστατικό παρενόχλησης κυπριακού ερευνητικού σκάφους στην Κυπριακή ΑΟΖ εγείρει αξιώσεις και υποστηρίζει ότι ένα μεγάλο τμήμα της κυπριακής ΑΟΖ ακόμη και νότια της Κύπρου, είναι «Τουρκική» και συνεπώς τα τουρκικά πολεμικά πλοία θα υπερασπίσουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας, ενώ η συνέχεια δόθηκε με επίσημη ανακίνηση του τουρκικού ΥΠΕΞ που εκτοξεύει απειλές εναντίον της Κύπρου και των ξένων πετρελαϊκών εταιριών, δηλώνοντας ότι ένα μεγάλο μέρος της υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι Τουρκική, και στο ίδιο πνεύμα υπήρξε ανακοίνωση και της «προεδρίας» του ψευδοκράτους…
Το Τουρκικό ΥΠΕΞ με ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της 25ης Μάρτιου και έσπευσε να μεταδώσει το πρακτορείο ΑΝΑΤΟΛΟΥ, προειδοποιεί ότι η Τουρκία θα λάβει όλα τα αναγκαία μετρά για να προστατεύσει τα συμφέροντα της, δηλώνοντας ότι ο Διαγωνισμός που ανακοίνωσε η Κυπριακή Δημοκρατία όχι μόνο παραβλέπει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων αλλά παραβιάζει τα δικαιώματα της Τουρκίας επί της υφαλοκρηπίδας της στην συγκεκριμένη περιοχή.
Πρόκειται για τη γνωστή τουρκική διεκδίκηση και αξίωση επί της υφαλοκρηπίδας ακόμη και νότια της Κύπρου, όπου η μεν Κύπρος εμφανίζεται ως νησί με περιορισμένη επήρεια επί της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, ενώ αντίθετα η Τουρκία διαγράφοντας εντελώς και το Καστελόριζο ορίζει μονομερώς την υφαλοκρηπίδα της στη μέση γραμμή των τουρκικών ακτών με τις αιγυπτιακές!
fregata
 Στη φωτογραφία του Πολεμικού Ναυτικού εικονίζεται η φρεγάτα “Σαλαμίς”.
Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει, ότι ενώ οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό είναι σε κρίσιμη φάση «με στόχο την ίδρυση ενός νέου συνεταιρισμού στην Κύπρο, η απόφαση της ελληνοκυπριακής διοίκησης για διαγωνισμό, από τη μια παραβλέπει τα ίσα και αδιαχώριστα δικαιώματα και συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων επί των φυσικών πόρων του νησιού και από την άλλη παραβιάζει τα δικαιώματα της χώρας μας τα οποία πηγάζουν από την υφαλοκρηπίδα της περιοχής».
«Αν εξετάσει κανείς τα οικόπεδα για τα οποία έχει δοθεί άδεια, ένα μεγάλο μέρος του οικοπέδου 6 φαίνεται να βρίσκεται στα εξωτερικά σύνορα της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία είναι καταγραμμένη ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών (σ.σ. πρόκειται για μονομερή δήλωση).
Το τουρκικό ΥΠΕΞ, όπως έχει τονίσει και σε προηγούμενες δηλώσεις του, δηλώνει ότι η χώρα μας δεν θα επιτρέψει ούτε και τώρα όπως ούτε και προηγουμένως σε καμιά περίπτωση σε ξένες εταιρείες να δραστηριοποιηθούν στον τομέα των υδρογονανθράκων χωρίς άδεια σε πεδία της θαλάσσιας αρμοδιότητάς μας και θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στην υφαλοκρηπίδα», αναφέρει η ανακοίνωση.
Οι Τουρκοκύπριοι με την ανακοίνωση του γραφείου του Μ. Ακιντζί, επισημαίνουν ότι η «ελληνοκυπριακή διοίκηση της Νότιας Κύπρου συνεχίζει τις μονομερείς ενέργειες στο θέμα των φυσικών πόρων» και κάνουν ειδική μνεία στον διαγωνισμό αδειοδότησης.
«Τη στιγμή που οι εντατικές συνομιλίες είναι σε εξέλιξη η ελληνοκυπριακή πλευρά θα πρέπει να απέχει από κινήσεις που διαταράσσουν την θετική ατμόσφαιρα», αναφέρει η δήλωση του ψευδοκράτους καθώς, όπως επισημαίνει, «η Τουρκοκυπριακή πλευρά ως μια εκ των δυο ισοτίμων εταίρων του νησιού της Κύπρου, έχει δικαιώματα επί των υπαρχόντων φυσικών πηγών στα χωρικά ύδατα του νησιού και έχουν ισότιμο λόγο με την ελληνοκυπριακή ηγεσία σε όλες τις αποφάσεις που αφορούν την έρευνα, εξόρυξη και εξαγωγή των υδρογονανθράκων.
Το ψευδοκράτος μάλιστα δηλώνει, ότι μέχρι να επιτευχθεί συνολική λύση, ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσουμε μπροστά είναι η διεξαγωγή ερευνών, εξόρυξη και εξαγωγή των φυσικών πόρων που εντοπίζονται γύρω από το νησί, στο πλαίσιο της αμοιβαίας συνεργασίας μεταξύ των δυο πλευρών. Είχε προηγηθεί την 17η Μαρτίου η κατάθεση επιστολής του Τούρκου μονίμου αντιπρόσωπου στα Ηνωμένα Έθνη Χαλίτ Τσεβίτ, με την οποία απαντούσε στην επίσημη καταγγελία της Κύπρου για την παρενόχληση από τουρκική φρεγάτα του κυπριακού ερευνητικού σκάφους MV Flying Enterprise που πραγματοποιούσε έρευνες εντός της Κυπριακής ΑΟΖ στις 17 Δεκεμβρίου 2015.
Ο Τούρκος Μόνιμος Αντιπρόσωπος παραπέμποντας στη μονομερή δήλωση της Τουρκίας για τα όρια της υφαλοκρηπίδας της (με τις Note Verbale στις 2 Μαρτίου 2004 και 12 Μαρτίου 2004) και τον γνωστό απαράδεκτο ισχυρισμό ότι η Τουρκία έχει λόγο για οποιαδήποτε οριοθέτηση δυτικά του μεσημβρινού 32º16’18” που συμπίπτει ουσιαστικά με το δυτικό όριο των κυπριακών χωρικών υδάτων, επαναφέρει τη διεκδίκηση σημαντικού μέρους της κυπριακής υφαλοκρηπίδας ακόμη και στο νότιο τμήμα του νησιού (όπου και πραγματοποιούνταν οι έρευνες του κυπριακού ερευνητικού σκάφους) και συγχρόνως όμως στρέφεται και εναντίον της Ελλάδας, καθώς αμφισβητείται πλήρως η υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου.
Στο κείμενο που κατέθεσε ο Τούρκος αξιωματούχος στον ΟΗΕ, επισημαίνεται ότι οι «περιοχές για τις οποίες ηγέρθησαν αξιώσεις από τους Ελληνοκύπριους, στα δυτικά του ορίου που αναφέρθηκαν, εμπίπτουν στην Τουρκική υφαλοκρηπίδα, όπου η Τουρκία έχει δικαιώματα ipso facto και ab initio, καθώς και νόμιμα συμφέροντα».
Για να μη υπάρξουν μάλιστα παρερμηνείες για τις προθέσεις της Άγκυρας, ο Τούρκος αξιωματούχος δηλώνει, ότι «τα Τουρκικά πολεμικά πλοία στις περιοχές αυτές έχουν δικαίωμα παρέμβασης σε οποιαδήποτε επιστημονική ερευνητική δραστηριότητα, που γίνεται χωρίς την συναίνεση η άδεια της Τουρκίας» και έτσι το τουρκικό πολεμικό σκάφος στο περιστατικό της 17ης Δεκεμβρίου 2015, «έδρασε με σεβασμό στις καθιερωμένες διεθνείς πρακτικές και δεν υπήρξε καμία παρενόχληση»…
*Γράφει ο Γιώργος Πετράκης
Πηγή: mignatiou

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου