Τι είπε για τις διαπραγματεύσεις και την επιστροφή του Κουαρτέτου
Τον κώδωνα του κινδύνου χτύπησε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε ομιλία του στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. «Δεν έχουμε βάλει την αξιολόγηση στις καλένδες. Απεναντίας, τονίζουμε τη σημασία του χρόνου. Από πολιτικής άποψης υπάρχει μεταρρυθμιστική κόπωση, αλλά...
και από οικονομικής πρέπει να μετατρέψουμε τον φαύλο κύκλο σε ενάρετο. Το κλείσιμο της αξιολόγησης πρέπει να γίνει μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου. Σε διαφορετική περίπτωση, αν πάμε Μάιο ή Ιούνιο… καήκαμε» είπε χαρακτηριστικά σε ομιλία του στα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.
Όσον αφορά στις αντιδράσεις που προκαλούν τα προωθούμενα μέτρα, είπε ότι η κυβέρνηση είναι ανοικτή σε διάλογο, ενώ επεσήμανε ότι «τα εργασιακά είναι εκτός πλαισίου αξιολόγησης. Αυτό που υπάρχει, είναι ότι θα γίνει μια επιτροπή ερευνητική, που θα μελετήσει την αναθεώρηση όλων των εργασιών -συλλογικές συμβάσεις κ.ά.- και, όταν ολοκληρωθεί το πόρισμά της, θα υπάρξει νομοθετικό έργο, αλλά όχι στην πρώτη αξιολόγηση».
Ειδικότερα, ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε αναφερόμενος στους Θεσμούς ότι υπήρξε μια πρώτη συμφωνία ωστόσο αυτό αφορούσε στην αρχιτεκτονική των μεταρρυθμίσεων σε ασφαλιστικό και φορολογικό και παραδέχθηκε ότι όλα τα υπόλοιπα ζητήματα βρίσκονται στο… κενό. «Όπως ξέρετε, τελειώσαμε την πρώτη φάση της τελικής διαδικασίας του κλεισίματος της πρώτης αξιολόγησης» είπε ο κ. Τσακαλώτος, ξεκινώντας την ενημέρωση, για να προσθέσει: «Οι επικεφαλής έφυγαν την περασμένη Παρασκευή. Την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή θα έχουμε Eurogroup και Ecofin και περιμένουμε οι Θεσμοί να επιστρέψουν. Η πρώτη εβδομάδα ήταν αναγνωριστική. Τα καλά σημάδια είναι ότι στα δύο μέτωπα -ασφαλιστικό και φόρος εισοδήματος- συμφωνούμε ότι έχουν δομικό χαρακτήρα. Συμφωνούμε ότι αποτελούν μεγάλες αλλαγές και συνεισφέρουν στο βασικό στόχο να φτάσουμε το 2018 σε πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ».
Τα αγκάθια
Εξάλλου, ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε και στα αγκάθια της διαπραγμάτευσης που δείχνουν ότι υπάρχει χάσμα σε όλα τα κρίσιμα μέτωπα.
«Θα έχετε ακούσει από ΔΝΤ και από Θεσμούς πως οι αριθμοί πρέπει να «βγαίνουν» και άρα πρέπει να τους πείσουμε για το πώς θα φτάσουμε χρόνο με το χρόνο στο 3,5% του ΑΕΠ πλεόνασμα» είπε, για να προσθέσει: «Εκεί υπάρχουν πολλές συζητήσεις για τα μέτρα που ήδη έχουμε πάρει, όσα έχουμε πάρει και δεν έχουν εφαρμοστεί ακόμα και όσα αναμένεται να πάρουμε. Τα οικονομικά δεν είναι τόσο ακριβής επιστήμη και εκεί υπάρχουν διαφωνίες, που θα συζητήσουμε όταν επιστρέψουν. Όμως, συμφωνούν στην αρχιτεκτονική: ότι δηλαδή το ασφαλιστικό και το φορολογικό είναι σημαντικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να έχουν αναδιανεμητικό χαρακτήρα».
Αναφορικά με τη συνέχιση των συζητήσεων με τους εκπροσώπους των Θεσμών, είπε: «Περιμένουμε να επιστρέψουν σε εύλογο χρόνο -όχι αυτή την εβδομάδα, αλλά την άλλη, κάποια στιγμή. Τα τεχνικά κλιμάκια συνεχίζουν τη συζήτηση για το μέγεθος του κενού που θα κλείσει το 2015 και την απόδοση των μέτρων που προτείναμε, προτείνουμε και θα προτείνουμε. Από την στιγμή που θα επιστρέψουν, θα έχουμε δύο εβδομάδες για το κλείσιμο της συμφωνίας. Το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης θα επιτρέψει την έναρξη συζήτησης για το χρέος, που έχω πει πως θα δημιουργήσει τις συνθήκες για την απελευθέρωση της συμπυκνωμένης ζήτησης για επενδύσεις. Υπάρχουν αγκάθια στη συζήτηση. Είναι σημαντική στιγμή το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης. Με αυτό το κλείσιμο θα περάσουμε πολύ μεγάλο κομμάτι από τις δυσκολίες και θα μας επιτρέψει να κοιτάμε το μέλλον με μεγάλη αισιοδοξία». Πάντως, σημείωσε ότι ο ίδιος ήταν πιο αισιόδοξος στο κλείσιμο της συζήτησης με τους Θεσμούς, απ” όσο ήταν κατά την έναρξη των συζητήσεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου