Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

Επτά υπουργοί εκτάκτως στο Μαξίμου για το προσφυγικό - Χάος στην Ελλάδα

(SOOC/ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΑΚΑΛΙΔΗΣ)Εκτακτη σύσκεψη 7 κορυφαίων υπουργών στο Μαξίμου υπό τον Τσίπρα
Αναζητείται διπλωματική λύση
Επεσε στο τραπέζι και σύσκεψη αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Εγκλωβισμένοι 5.000 πρόσφυγες στην Ειδομένη - Ενταση και επεισόδια
Χάος στην Ελλάδα - Πάνω από 5.000 έφτασαν τη Δευτέρα και στον Πειραιά...

Μετά από την ασφυκτική κατάσταση που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα τις τελευταίες ώρες με τους πρόσφυγες, συγκλήθηκε έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό στο Μαξίμου για την αντιμετώπιση του ζητήματος.
Με χιλιάδες άτομα έχουν εγκλωβιστεί στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, αλλά και στον Πειραιά, μετά από την απόφαση της γειτονικής χώρας να μην επιτρέπει τη διέλευση σε Αφγανούς, στο Μέγαρο Μαξίμου βρέθηκαν μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δ. Βίτσας, ο υπουργός Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκος Ξυδάκης.
Στη σύσκεψη συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις μετά το κλείσιμο των συνόρων από χώρες των κεντρικών Βαλκανίων και μελετήθηκαν, σε διπλωματικό κυρίως επίπεδο, οι επιλογές της χώρας εφεξής. Η Αθήνα είναι σε ανοικτή γραμμή με την ολλανδική προεδρία και αναζητεί τρόπους παρέμβασης.
Σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι της σύσκεψης έπεσαν και σκέψεις για σύσκεψη πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου να συζητηθούν οι εξελίξεις στο προσφυγικό. Μια πρόταση που αναμένεται να υποβάλει αύριο Τρίτη η Φώφη Γεννηματά στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο με τον οποίο θα συναντηθεί, ενώ στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας δεν εμφανίστηκε αρνητικός σε μια τέτοια προοπτική.
Η σύσκεψη ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 21:30 χωρίς να γίνουν δηλώσεις.
Εγκλωβισμένοι 5.000 στην Ειδομένη
Περίπου 5.000 άτομα έχουν «παγιδευτεί» στην Ειδομένη, ενώ περισσότεροι από 5.000 έφτασαν στον Πειραιά σήμερα, με τα Σκόπια να επιτρέπουν μόνο σε Σύρους και Ιρακινούς να περάσουν στο έδαφός τους. Η Αθήνα διαμαρτυρήθηκε για αυτή την κίνηση, αλλά η απάντηση της ΠΓΔΜ ήταν πως και σε άλλες χώρες δεν επιτρέπεται η είσοδος σε Αφγανούς. Παράλληλα, Σύροι και Ιρακινοί μπορούν να μπουν στην ουδέτερη ζώνη, μόνο με την επίδειξη διαβατηρίου ή άλλου εγγράφου που πιστοποιεί τη χώρα προέλευσής τους.
Οπως ήταν αναμενόμενο, εξαιτίας της κατάστασης, δεν έλειψαν και οι εντάσεις στην Ειδομένη. Κάποιοι Αφγανοί ξεκίνησαν καθιστική διαμαρτυρία στις σιδηροδρομικές γραμμές αλλά το μεσημέρι, σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 500 άτομα έκαναν «ντου», επιχειρώντας να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό για να περάσουν από τα σύνορα.
Στην Ειδομένη, οι πρόσφυγες είναι συγκεντρωμένοι σε δύο σημεία κοντά στα σύνορα, στον προσφυγικό καταυλισμό και σε ένα βενζινάδικο. Την ίδια ώρα, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις κάνουν έκκληση να μην μεταφερθούν εκεί και οι 4.000 που έφτασαν στον Πειραιά σήμερα, για να μην προκληθεί ασφυξία. «Ο μεγαλύτερο φόβος μας είναι ότι οι 4.000 που βρίσκονται στην Αθήνα θα έρθουν εδώ», παραδέχθηκε ο Αντώνης Ρήγας, συντονιστής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.
Με αυτή τη χαοτική κατάσταση που έχει προκληθεί, οι πρόσφυγες που έφτασαν στον Πειραιά σήμερα προωθήθηκαν σταδιακά σε κέντρα φιλοξενίας στην Αττική. Ετσι, επισπεύσθηκε το άνοιγμα του κέντρου στο Σχιστό, ενώ άλλοι θα μεταφερθούν στον Ελαιώνα και το Ελληνικό.
Πολλοί όμως έφυγαν μόνοι τους, με αποτέλεσμα να «πλημμυρίσει» ξανά από πρόσφυγες η πλατεία Βικτωρίας. Παράλληλα, συνεχίζουν να φτάνουν στον Πειραιά πλοία με μετανάστες, καθώς νωρίς το βράδυ έφτασε και το «blue star patmos» μεταφέροντας 1.280 άτομα από τη Χίο και τη Λέσβο.
Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί δείχνει την έκταση της κρίσης που θα προκληθεί, αν οι χώρες κλείσουν εντελώς τα σύνορα τους με την Ελλάδα, σημειώνει η Wall Street Journal. Την ίδια ώρα, η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Νατάσα Μπερτόντ, επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι οι Βρυξέλλες αναζητούν τρόπους να συγκεντρώσουν χρήματα για να βοηθήσουν την Ελλάδα να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση, αν και δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένο ποσό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά από τους Σύρους, οι Αφγανοί είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα ανθρώπων που αναζήτησε άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ενωση την περασμένη χρονιά. Ομως, κράτη της βαλκανικής οδού έχουν αρχίσει να επιβάλουν τους δικούς τους περιορισμούς. Η ΠΓΔΜ αποφάσισε να μην επιτρέπει τη διέλευση σε Αφγανούς, επικαλούμενη την ίδια απόφαση που έχει πάρει η Σερβία.
Οι τελευταίες εξελίξεις πυροδοτούν νέους φόβους στην Ελλάδα, για εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας. Και όλα αυτά, την ώρα που οι αφίξεις συνεχίζονται σε αυξημένους ρυθμούς. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περισσότεροι από 94.000 έχουν περάσει από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά, από την αρχή του χρόνου.
Πηγή:iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου