Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

Τελεσίγραφο στην κυβέρνηση



Οριστικό τελεσίγραφο στην κυβέρνηση να φέρει ολοκληρωμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις το αργότερο έως την Τετάρτη, απέστειλε πριν από λίγο το Euro Working Group κατά τη συνεδρίαση του οποίου, η οποία ολοκληρώθηκε, διαπιστώθηκε ότι η Ελλάδα δεν έχει προχωρήσει στα απαιτούμενα βήματα για την ολοκλήρωση του...

πρώτου πακέτου προαπαίτουμενων.

Ως εκ τούτου, δεδομένο θεωρείται ότι στο αυριανό Eurogroup η κυβέρνηση θα εισπράξει μόνο "συστάσεις" για να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα και μάλιστα να τα υλοποιήσει έως την Τετάρτη, όσον αφορά την πρώτη λίστα μέτρων, καθώς σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύει η αξιολόγηση να καθυστερήσει.
Και αυτό διότι θα πάει πίσω, όπως είναι φυσικό, η εφαρμογή του δεύτερου και πιο σκληρού πακέτου μέτρων, με το ασφαλιστικό και τις ανατροπές στη φορολογία, με αποτέλεσμα να μετατεθεί ο χρόνος της αξιολόγησης που θα θέσει σε τεράστιο κίνδυνο την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, με ό,τι αυτό φυσικά συνεπάγεται για τους καταθέτες αλλά και την οικονομία.
"Βάλτωσε" λοιπόν και η απογευματινή τηλεδιάσκεψη της κυβέρνησης με τους δανειστές στα φουρτουνιασμένα νερά της προστασίας της πρώτης κατοικίας, καθώς για μια ακόμη φορά διαπιστώθηκε το χάσμα των απόψεων, που χωρίζει τις δυο πλευρές.
Είναι αξιοσημείωτο ότι είναι τόσες οι διαφορές όσον αφορά το θέμα των κόκκινων δανείων και της προστασίας της πρώτης κατοικίας που στην απογευματινή τηλεδιάσκεψη μεταξύ των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών με τους θεσμούς, ήταν το μόνο θέμα το οποίο εξετάστηκε και δεν έγινε καμία αναφορά στις ανατροπές στη ρύθμιση των 100 δόσεων, ούτε εξετάστηκαν τα ισοδύναμα του ΦΠΑ.
Ανώτατοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών υπογράμμισαν, λίγο μετά την τηλεδιάσκεψη στο liberal.gr, ότι η εμμονή των δανειστών είναι μεγάλη παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει υποχωρήσει σε δυο βασικά σημεία. Πρώτον στο εισοδηματικό όριο, πέριξ των 25.000 ευρώ, αλλά και στο περιουσιακό στις 180.000 ευρώ για τον άγαμο, καθώς και στο ότι οι συνολικές οφειλές του δανειολήπτη δεν πρέπει να ξεπερνούν τις 200.000 ευρώ.
Ωστόσο οι δανειστές εξακολουθούν και εμμένουν στις θέσεις τους και ζητούν όπως το όριο αντικειμενικής αξίας ανέρχεται έως τις 120.000 ευρώ και το εισοδηματικό κριτήριο έως 8.180 ευρώ για άγαμο, 13.197 ευρώ για ζευγάρι και επιπλέον 3.350 ευρώ για κάθε τέκνο έως τρία τέκνα και το συνολικό χρέος του δανειολήπτη να μην ξεπερνά τις 120.000 ευρώ.

liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου