Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

Οι χριστιανικές αξίες είναι σημαντικές για την ευρωπαϊκή ενότητα έναντι του ακραίου ισλαμισμού

church_assyrioi_598939130

Επιστημονικό Φόρουμ με κύριο θέμα τις «θρησκευτικές αξίες που έχουν διαμορφώσει την ιστορία της Ευρώπης», έλαβε χώρα στην Μόσχα, υπογραμμίζοντας την σημασία των χριστιανικών αξιών με σκοπό την πρόληψη των συγκρούσεων και την διατήρηση της ακεραιότητας της Ευρώπης, έναντι της μουσουλμανικής επέλασης.

Αυτό ήταν και το συμπέρασμα του συνεδρίου στο οποίο συμφώνησαν οι... συμμετέχοντες στην Μόσχα σε αυτήν την διεθνή διάσκεψη, γράφει το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, σύμφωνα με τους διοργανωτές του .
Η επέλαση του ακραίου ισλαμισμού στην Ευρώπη, οι ιδιαιτερότητες που κουβαλούν μαζί τους οι χιλιάδες πρόσφυγες, οι εκδηλώσεις βίας , ο προσηλυτισμός αποτελούν ζητήματα που κυριαρχούν στην σημερινή εποχή.
Ο χριστιανισμός και ειδικά η ορθοδοξία διαθέτουν ένα τεράστιο «οπλοστάσιο» αξιών και δυνάμεων για την απόκρουση αυτής της «επέλασης» στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Ο αγώνας ενάντια σε κάθε τι ακραίο πρώτον και κύριο θα διεξαχθεί στον ιδεολογικό και θρησκευτικό τομέα όπoυ θα υπάρξει μια μεγάλη σύγκρουση αξιών.
Σε ανάλυση από την ιστοσελίδα μας pentapostagma.gr, μόνο η ορθοδοξία διαθέτει το απαραίτητο ηθικό , πνευματικό και κυρίως θρησκευτικό υπόβαθρο για na μην χαθεί ο σημερινός άνθρωπος στο κυκεώνα των προβλημάτων . Τα κηρύγματα των Αγίων , και κυρίως ο λόγος του θεού μας οδηγεί στην έξοδο του τούνελ στο οποίο μας έβαλαν «κάποιοι» με όλη αυτήν την κρίση .

Το επιστημονικό Φόρουμ διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο της Παγκόσμιας Ιστορίας, την Ρωσική Ακαδημία Επιστημών, το Τμήμα Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, την Επιτροπή Ιστορικών Επιστημών και το μητροπολιτικό πολιτιστικό κέντρο «Ποκρόβσκι», συγκεντρώνοντας ερευνητές από την Ρωσία, την Λευκορωσία, το Βατικανό, την Ιταλία, την Ελβετία και την Νότια Αμερική.
Ο επικεφαλής του κέντρου «Ποκρόβσκι» Ζαν-Φρανσουά Θιρι σημείωσε στην αρχή της ομιλίας του, ότι ο Χριστιανισμός είναι ανεκτίμητος και υπενθύμισε ότι η αλήθεια του εκδηλώνεται με ποικίλες δραστηριότητες.
Η ιστορικός Έλενα Μπελιουάκοφ και ο Νικολάι Μπερντιγιάρεφ έθεσαν το ζήτημα « ότι η Ορθοδοξία αναγνωρίζει την ελευθερία της συνείδησης, ως θεμελιώδης αρχή της πνευματικής ζωής».
Αναλύθηκε επίσης η εξέλιξη των εννοιών της ελευθερίας της συνείδησης στην ρωσική και την ευρωπαϊκή ιστορία.
Επιστήμονες και ειδικοί μίλησαν για την προφητική διακονία στις εκκλησίες της Ανατολής και της Δύσης, καθώς και τα κριτήρια για την αγιότητα στο παρελθόν και το παρόν, ενώ οι εκπρόσωποι του Ποντίφηκα και μέλη της Επιτροπής Ιστορικών Επιστημών Bernard Ardura και Pierantonio Piatti αφιέρωσαν τις ομιλίες τους στο ίδιο θέμα .

«Οι ομιλίες αφιερώθηκαν στην κοινή γνώση της ανησυχίας και της εγρήγορσης για την τρέχουσα κατάσταση της Εκκλησίας μέσα στον κόσμο της παγκόσμιας γενικής κρίσης. Το τέλος της κρίσης, δεν το ξέρουμε, αλλά ελπίζουμε ότι η τύχη της Εκκλησίας τόσο στην Δύση όσο και στην Ρωσία θα είναι αυτή που της πρέπει», δήλωσε στο τέλος του συνεδρίου ο επικεφαλής του Κέντρου για την ιστορία της θρησκείας και της Εκκλησίας του Ινστιτούτο της ρωσικής Ιστορίας Alexander Nazarenko.

pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου