Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015

Προσοχή, δεν πρόκειται για σενάριο άσκησης... Είμαστε σε πόλεμο!

Θα εμπλακούμε σε πόλεμο;

Μετά τα γεγονότα της 13ης Νοεμβρίου είναι σαφές ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε πόλεμο.

Η Ελλάδα δεν μπορεί να μείνει αμέτοχη και ανεπηρέαστη. Ούτε να παίξει παιγνίδια «ουδετερότητας», στην προσπάθεια ορισμένων να τιμήσουν το επαναστατικό τους παρελθόν. 

Δυστυχώς έχουμε μπλέξει και οι χειρισμοί του πρόσφατου παρελθόντος δεν είναι άσχετοι με την δεινή μας θέση…

Αν κρίνουμε από τα όσα συνέβησαν στο παρελθόν και κυρίως από τον τρόπο που η Δύση αντιμετώπισε την 11η Σεπτεμβρίου, μπορούμε να αντιληφθούμε πως θα αντιμετωπίσει και την 13η Νοεμβρίου. 
Η κλιμάκωση της έντασης είναι μέσα στο πρόγραμμα και οι χερσαίες επιχειρήσεις μία πολύ πιθανή εξέλιξη. Η Ελλάδα βρίσκεται μία ανάσα από την Συρία και οι συμμαχικές δυνάμεις θα χρειαστούν την «πολύτιμη» βοήθειά της. Λιμάνια, αεροδρόμια, νοσοκομεία. Η εμπλοκή μας με τον άλφα ή βήτα τρόπο είναι κάτι περισσότερο από βέβαιη.
Οι «φιλειρηνιστές» θα ζητήσουν να μην συμμετάσχουμε στο θέατρο του παραλόγου, να μην γίνουμε συμμέτοχοι στο λουτρό αίματος που θα ακολουθήσει. Είναι απόψεις που έρχονται απευθείας από τον ψυχρό πόλεμο, όταν η αριστερά θεωρούσε κακές τις αμερικανικές και καλές τις σοβιετικές βόμβες. Την ίδια περίοδο υπήρχαν και «φιλελεύθεροι» που έκαναν αγάλματα στον Πινοσέτ.

Να είμαστε ρεαλιστές! Δεν μπορούμε να μείνουμε στην μέση, να παίξουμε το παιγνίδι της ουδετερότητας. Όσο κι αν αυτό θα το ήθελαν ορισμένες συνιστώσες του κυβερνώντος κόμματος. Οι ισλαμοφασίστες δεν είναι φίλοι μας. Μπορεί κάποιοι να βλέπουν ως φίλους τους εχθρούς των εχθρών τους, αλλά για εμάς δεν μπορεί να είναι εχθρική η Ευρώπη. Αν επικρατήσουν ακραίες απόψεις, όπως εκείνες που απειλούσαν να γεμίσουμε την Ευρώπη με τζιχαvτιστές, θα γίνουμε αυτόματα μέρος του προβλήματος.

Η πιθανότητα να βρεθούμε στο τέλος κτυπημένοι από κάποιου είδους καραμπόλα είναι μεγάλη.
Προσοχή, δεν πρόκειται για κάποιο σενάριο πολέμου σε μία από τις γνωστές Νατοϊκές ασκήσεις. Οι εξελίξεις στην περιοχή ίσως οδηγήσουν στην ίδρυση ενός Κουρδικού κράτους. Ένα τέτοιο γεγονός θα ήταν μαχαιριά στην καρδιά του τουρκικού εθνικισμού. Εκτός κι αν οι μεγάλες δυνάμεις προσπαθήσουν να μετριάσουν τον πόνο των φίλων, γειτόνων και συμμάχων μας, δίνοντας τους ανταλλάγματα. Η ίδρυση κουρδικού κράτους θα προκαλέσει μία αλυσίδα γεγονότων που θα αφορά συνολικά τον χώρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Πόσο ουδέτερος μπορεί να είναι κάποιος σε μία τέτοια περίπτωση;

Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να είναι πλήρως ξεκάθαρη στις θέσεις της. Να μην αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες. Στην Ελλάδα βρίσκονται σήμερα εγκλωβισμένοι περισσότεροι από 500.000 πρόσφυγες.
Τα γεγονότα στο Παρίσι τινάζουν στον αέρα τις ανόητες θεωρίες της κυρίας Τασίας. Οι άνθρωποι αυτοί θα μείνουν στην μεγάλη τους πλειοψηφία στην Ελλάδα. Πρέπει να πιέσουμε την Ευρώπη να δώσει τους αναγκαίους πόρους για την διάσωσή τους. Αλλιώς θα ζήσουμε ένα δράμα δίχως προηγούμενο στην καρδιά του πιο σκληρού χειμώνα της κρίσης.

Οι θέσεις μας για την τρομοκρατία θα πρέπει επίσης να είναι σαφείς. Η κυβέρνηση Τσίπρα θα πρέπει να ξεκαθαρίσει με ποιους είναι και ποιους αφήνει. Εκτός κι αν πιστεύει ότι η χώρα έχει αυτή την στιγμή την πολυτέλεια να χάσει κι άλλους παραδοσιακούς συμμάχους. Πόσο μάλλον όταν τα γεγονότα στο Παρίσι απομακρύνουν εκ των πραγμάτων την Γαλλία από τον ρόλο του προνομιακού φίλου της Ελλάδας. Η γαλλική κυβέρνηση έχει αυτή την στιγμή άλλες προτεραιότητες από το να νταντεύει τους… μεταρρυθμιστές των Αθηνών!

Θανάσης Μαυρίδης
thanasis.mavridis@liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου