Ένα ακόμη μπρα-ντε φερ μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ενωσης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με την Ελλάδα να παρακολουθεί εναγωνίως, αναμένοντας τις κρίσιμες αποφάσεις σχετικά με την κρίση και το χρέος.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που βρίσκεται στην Λίμα του Περού για...την ετήσια σύνοδο της Παγκόσμιας Τράπεζας, άκουσε τον αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιού, με τον οποίο συναντήθηκε, να κινείται στη γραμμή της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.
Χρησιμοποιώντας «καρότο» και «μαστίγιο» ζήτησε να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ενωση να υλοποιήσει τη δέσμευσή της για την ελάφρυνση του χρέους.
Στην ίδια γραμμή αναμένεται να κινηθεί και η Λαγκάρντ στην συνάντηση που θα έχει την Κυριακή, με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Η διευθύντρια του ΔΝΤ έχει ήδη προειδοποιήσει – απευθυνόμενη τόσο στην Ελλάδα όσο και στους ευρωπαίους εταίρους – ότι θέτει δύο προϋποθέσεις για να συμμετάσχει στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα: Ελάφρυνση του χρέους και μεταρρυθμίσεις σε συνταξιοδοτικό και τράπεζες.
Στην ίδια γραμμή αναμένεται να κινηθεί και η Λαγκάρντ στην συνάντηση που θα έχει την Κυριακή, με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Η διευθύντρια του ΔΝΤ έχει ήδη προειδοποιήσει – απευθυνόμενη τόσο στην Ελλάδα όσο και στους ευρωπαίους εταίρους – ότι θέτει δύο προϋποθέσεις για να συμμετάσχει στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα: Ελάφρυνση του χρέους και μεταρρυθμίσεις σε συνταξιοδοτικό και τράπεζες.
Τόμσεν: Χρειάζεται ισχυρή ανακούφιση του χρέους
Το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και η χώρα δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει μόνη της» ξεκαθάρισε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ σε συνέντευξή τύπου στο πλαίσιο της συνόδου του Ταμείου στο Περού. Ακολουθώντας τη γραμμή που χάραξε χθες η γενική διευθύντρια του Ταμείου σημείωσε ότι «απαιτούνται ‘δυνατές’ μεταρρυθμίσεις από την Ελλάδα και ‘δυνατή’ ανακούφιση χρέους από τους εταίρους», ενώ ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα μόνη της και αποκλειστικά με τις μεταρρυθμίσεις.
Ντάισελμπλουμ: Συζήτηση για χρέος σε... 15 χρόνια
Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, όχι μόνο επέμεινε στη σκληρή γραμμή της Ε.Ε. για την ελάφρυνση του χρέους, αλλά προσδιόρισε την όποια συζήτηση σε βάθος... 15ετίας.
Σε συνέντευξή του στο Reuters ο κ. Ντάισελμπλουμ υποστήριξε ότι οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης, που είναι οι μεγαλύτεροι πιστωτές της Ελλάδας, συμφωνούν πως η ελάφρυνση χρέους για την Αθήνα θα πρέπει να γίνει μέσω περιορισμού της εξυπηρέτησης του χρέους της χώρας στο 15% του ΑΕΠ ετησίως.
«Ενα καλό πρότυπο θα ήταν ένα όριο κατά μέγιστο στο 15% του ΑΕΠ» είπε σπεύδοντας να σημειώσει πως μια εξ ολοκλήρου εμπροσθοβαρής συμφωνία ελάφρυνσης χρέους ίσως να μην είναι η καλύτερη λύση.
«Θα δούμε αν υπάρχουν χρηματοδοτικά peaks τα επόμενα 30 χρόνια. Η ανάλυση του ESM έχει δείξει πως οι πρώτες χρηματοδοτικές δυσκολίες ίσως προκύψουν σε 15 χρόνια. Αν αυτό ισχύει, θα ήταν περίεργο να προσπαθήσουμε από τώρα να τις περιορίσουμε -είναι πολύ μακριά» τόνισε.
Ο Τόμσεν απάντησε και στον Ντάισελμπλουμ: «Οι συζητήσεις δεν έχουν ξεκινήσει. Ακούω δηλώσεις αλλά αυτή η συζήτηση δεν έχει αρχίσει ακόμα και δεν μπορώ να σχολιάσω», απάντησε σε ερώτηση για το εάν είναι ικανοποιημένο το Ταμείο από το πλαφόν στο 15% του ΑΕΠ.
«Οι απόλυτοι στόχοι πρέπει να συζητηθούν, δεν υπάρχει όμως αμφιβολία πως αν η Ευρώπη θέλει να προχωρήσει με επέκταση των λήξεων θα πρέπει να έχουμε σημαντική επέκταση των λήξεων», συμπλήρωσε με νόημα.
Η κυβέρνηση ετοιμάζει τα κοινωνικά «ισοδύναμα» για το Μνημόνιο
Σε ένα τέτοιο κλίμα, η κυβέρνηση Τσίπρα επιχειρεί να βρει τα... ισοδύναμα του Μνημονίου. Ενόψει της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα-σοκ, την άλλη εβδομάδα, επιταχύνει την υλοποίηση δράσεων του «παράλληλου προγράμματος».
Πρόκειται για μια επιλογή, ως αντίβαρο στις πολιτικές του μνημονίου. Όπως εξηγούν δε, κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου στο iefimerida.gr οι εν λόγω πρωτοβουλίες θα ακολουθήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα, είτε ως νομοσχέδια, είτε με τη μορφή υπουργικών αποφάσεων.
Ειδικότερα, ο «οδικός χάρτης» της κυβέρνησης περιλαμβάνει:
- Το νομοσχέδιο για τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες
- Επιτάχυνση απορρόφησης του ΕΣΠΑ (3,2 δις από την ευρωπαϊκή επιχορήγηση 2007-2013)
- Αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τις συμβάσεις στο δημόσιο
- Προγράμματα ανεργίας (και συγκεκριμένα για ανέργους άνω των 50 ετών)
- Προγράμματα επισιτιστικά
- Πάταξη του λαθρεμπορίου καπνικών (σχέδιο Νικολούδη)
Ο αγώνας δρόμου για την αξιολόγηση
Λογικό, αν αναλογιστεί κανείς τον αγώνα δρόμου που έχει μπροστά της η κυβέρνηση, και φυσικά τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια για τις διαβουλεύσεις της με τους δανειστές.
Ο σχεδιασμός είναι να κατατεθεί το πολυνομοσχέδιο με τα 48 προαπαιτούμενα με την διαδικασία του «επείγοντος» και να ψηφιστεί το αργότερο, μέχρι το επόμενο Σάββατο, 17 Οκτωβρίου.
Σημειωτέον δε, ότι στις 15 και 16 του μήνα, ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος νωρίτερα στο Eurogroup.
Σημειωτέον δε, ότι στις 15 και 16 του μήνα, ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος νωρίτερα στο Eurogroup.
Το δεύτερο «πακέτο» μέτρων που θα ακολουθήσει θα πρέπει να πάρει την έγκριση της Βουλής μέχρι τις 30 Οκτωβρίου. Θα περιλαμβάνει μέτρα «φωτιά», ενώ η εξεύρεση ισοδυνάμων αποδεικνύεται δύσκολη υπόθεση.
Επιπλέον έως τις 15 Νοεμβρίου η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει περάσει επιτυχώς τον «κάβο» της πρώτης αξιολόγησης. μέσα στο μήνα, θα πρέπει να κατατεθεί το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, ενώ το υπουργείο Οικονομικών, με τη σειρά του, πρέπει να έχει καταθέσει προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού.
Ακόμη, αναμένεται να ξεκινήσουν και οι διαδικασίες για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, προκειμένου να έχει ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του χρόνου για να αποφευχθεί το bail in, δηλαδή το «κούρεμα» των καταθέσεων.
Βασική προϋπόθεση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι η ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων, που πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου.
Αν η κυβέρνηση να καταφέρει και «τρέξει» προαπαιτούμενα, «κόκκινα δάνεια» και ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών τότε ίσως υπάρξει δέσμευση από τους εταίρους προκειμένου να αρχίσει η συζήτηση για τη ρύθμιση του χρέους το πρώτο τρίμηνο του 2016. Κι αυτό μπορεί να γίνει είτε στο Eurogroup της 7ης Δεκεμβρίου, είτε στη Σύνοδο Κορυφής.
Πηγή: iefimerida.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου