Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015

Spiegel: Ανέφικτοι οι στόχοι του μνημονίου, αυξημένος ο κίνδυνος Grexit

Η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη αυξήθηκε μετά τις εκλογές αντί να μειωθεί

εκτιμά το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, προσθέτοντας όμως ότι ο κίνδυνος δεν προέρχεται από τον Αλέξη Τσίπρα αλλά από παράγοντες που δεν βρίσκονται υπό πολιτικό έλεγχο...


Ο πραγματικός κίνδυνος, εκτιμά το περιοδικό, δεν αφορά το εάν Τσίπρας θα αρνηθεί να εφαρμόσει κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις, αλλά από τη λογική της ίδιας της οικονομικής προσαρμογής.
Η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας έχει επιδεινωθεί μετά τον Ιούλιο, και η Αθήνα δεν θα μπορέσει να εκπληρώσει τους στόχους του προγράμματος διότι πολύ απλά δεν μπορούν να εκπληρωθούν, τονίζει το Spiegel.
Αν οι οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας πέσουν φέτος κατά 1% ή 2%, τότε θα μειωθούν και τα έσοδα από τη φορολογία. Βάσει του προγράμματος, η ελληνική κυβέρνηση, πέραν των συμφωνηθέντων μέτρων λιτότητας, οφείλει να προχωρά και σε επιπλέον περικοπές προκειμένου να πετύχει τους στόχους. Κάτι τέτοιο θα έχει περαιτέρω επιπτώσεις στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας.
Με δεδομένο λοιπόν ότι η ελληνική οικονομία έχει ήδη συρρικνωθεί κατά 30% και η κατάσταση στη χώρα έχει επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες, μοιάζει αμφίβολο ότι θα μπορέσουν να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος, εκτιμά το περιοδικό.
Γι’ αυτούς τους λόγους, η πρόθεση ή μη της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει τα μέτρα δεν παίζει και τόσο σημαντικό ρόλο για να τεθεί εν αμφιβόλω η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη.
Καθώς το Grexit δεν μοιάζει απίθανο, ίσως η ελληνική κυβέρνηση δεχθεί τη λογική ενός προγράμματος λιτότητας και προχωρήσει στον δρόμο αυτόν, ο οποίος θα παρατείνει την ύφεση στη χώρα κατά τρία, τέσσερα ή πέντε χρόνια.
Η άλλη εναλλακτική είναι οι πιστωτές της Ελλάδας να της δώσουν περισσότερα χρήματα, αν και αυτό το σενάριο μοιάζει λιγότερο πιθανό, εξηγεί το Spiegel.
Ίσως τελικά οι πιστωτές να δεχθούν να δώσουν περισσότερα χρήματα στην Ελλάδα, ή οι Έλληνες δεχθούν αυτόν τον φαύλο οικονομικό κύκλο για πάντα. Ίσως και τα δύο. Όμως η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη εξαρτάται από το αν τελικά θα επαληθευτεί τουλάχιστον μία από αυτές τις εικασίες, καταλήγει το Spiegel.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου