Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

Οι εκλογές και τα παρεπόμενα

Είναι φορες, που χρειαζεται να αφησει κανεις λιγο χρονο να περασει πριν καταγραψει το αποσταγμα ενός γεγονοτος. Για να καθαρισει το τοπιο από τον κουρνιαχτο του παθους, που δεν είναι καλος συμβουλος στις αναλυσεις. 
Αυτό εκανε και η στηλη με το εκλογικο αποτελεσμα. Και επειδη το αποτελεσμα δεν είναι ένα, αλλα πολλα, όπως και τα ερωτηματικα που εγειρονται και ζητουν απαντηση...

Για να βαλουμε τα πραγματα στις πραγματικες τους διαστασεις, ώστε να ξερουμε τι ακριβως συμβαινει γυρω μας, από τους 9.840.525 ψηφοφορους ψηφισαν 5.566.295. Αυτό δεν σημαινει απλως, ότι 4.274.230 συμπολιτες δεν ψηφισαν. Σημαινει, ότι οι 1.925.904 ψηφοι του κομματος που κυβερνα, ακομα κι αν προστεθουν οι 200.423 ψηφοι των ΑΝΕΛ, αντιπροσωπευουν περιπου το 20% των ψηφοφορων. Δηλαδη τον έναν στους πεντε πολιτες.

Επομενως, όταν η κυβερνηση ή ο ΣΥΡΙΖΑ ή οι ΑΝΕΛ διατυμπανιζουν ότι εκπροσωπουν το λαο, ότι τους εξελεξε ο λαος και ότι ενεργουν στο ονομα του λαου που τους ψηφισε, θα πρεπει να ξερει κανεις, και κυριως αυτοι, ότι εκπροσωπουν μεν ολο τον λαο, αλλα εχουν ψηφιστει από μονο έναν στους πεντε ψηφοφορους. Αυτος ο αριθμος είναι η μεγαλη μειοψηφια του λαου και όχι η πλειοψηφια. Κι αυτό τους επιβαλλει μεγαλυτερες υποχρεωσεις με σκυμενο το κεφαλι παρα δικαιωματα με επαρση.

Είναι, λοιπον, σε οφελος της Δημοκρατιας να ξερουμε ποιος είναι «ο μεγαλος νικητης των εκλογων», «ο λευκος Πελε», «ο εκλεκτος του λαου». Να το ξερουμε καλα και εμεις οι πολιτες, αλλα και η Εξουσια. Επειδη η Εξουσια, κάθε Εξουσια, εχει το κακο συνηθειο να καβαλα ένα καλαμι και να σκεπτεται και να δρα σαν απολυτος αρχοντας, ιδιως σε χωρες με τριτοκοσμικη πολιτικη σκεψη και συμπεριφορα των αρχοντων και πολύ μεγαλου μερους των ψηφοφορων.

Αυτά τα εχω επισημανει και στο παρελθον, στις εκλογες του 2009 και νωριτερα, όταν τα ποσοστα της αποχης ηταν πολύ μικροτερα και η αρνηση των πολιτων να ψηφισουν δεν αγγιζε το σημειο «ενας στους δυο», που σημαινει αποδοκιμασια της υπαρχουσας κομματικης πολιτικης. Επειδη πολιτικη πολιτικη δεν εχουμε ακομα στη χωρα.

Ομολογω, ότι δεν εχω δει ακομα αυτή τη συνειδητοποιηση αυτης της αποδοκιμασιας από την κυβερνηση, σε αντιθεση με τα αλλα κομματα, που αρχισαν να ψαχνονται. Κι αυτό σημαινει, ότι διαιωνιζεται η νοοτροπια του νικητη «παση θυσια», ακομα κι αν αυτή η θυσια είναι θυσια της Δημοκρατιας, για την οποια τοσο πολύ επαιρεται η κυβερνωσα κομματικη αριστερα. Επειδη Δημοκρατια είναι η συμμετοχη των πολιτων στα κοινα. Τουλαχιστον στην εκλογικη διαδικασια. Και γραφω κομματικη αριστερα για να τη διαχωρισω από την Αριστερα της συνεπειας, της εντιμοτητας και της ιδεολογιας, που ζει μακρυα από την καμαριλα και τους μηχανισμους εξαπατησης και αριβισμου και εξουσιας. Ξερουν και οι δυο ακριβως για ποιους μιλω.

Και δεν είναι καλο σημαδι, που ένα κομμα, το οποιο ευαγγελιζεται την αμεση δημοκρατια, να μην ενδιαφερεται αν είναι σε ισχυ ακομα και η εμμεση. Η αντιπροσωπευτικη. Και να πανηγυριζει για το καινουργιο την ωρα, που με την πολιτικη του του προηγουμενου διαστηματος (χερι χερι με τα αλλα κομματα που κυβερνησαν) εχει στειλει 320.074 δικους του ψηφοφορους στις παραλιες να του γυρνανε την πλατη (1.925.904 ψηφους πηρε ο ΣΥΡΙΖΑ εναντι 2.245.978 τον Ιανουαριο). Χωρις να δειχνει ότι ξερει, πως αυτοι οι 320.074 εχουν γυρισει την πλατη στην αντιπροσωπευτικη δημοκρατια.

Σιγα τη Δημοκρατια, θα σκεφτουν αρκετοι αναγνωστες. Ακριβως αυτος είναι ο σπορος ο επικινδυνος. Οσο λιγοτερο συμμετεχει ο πολιτης στα κοινα τοσο περισσοτερο χωρο δινει ωστε να συμμετεχει ενας βρωμικος μηχανισμος, ενας λοβιτουρατζης, ενας διαπλεκομενος. Οι οποιοι ετσι κυβερνουν τους πολιτες. Κι αυτό δεν είναι το καινουργιο. Είναι το παμπαλαιο.

Γιατι νικησε ο Αλεξης Τσιπρας.

Είναι πολλοι Ελληνες, αλλα και παμπολλοι ξενοι, που αναρωτιωνται ακομα πώς γινεται να εχεις ανατρεψει ολη σου την πολιτικη κατευθυνση, να εχεις αυτοδιαψευστει σε όλες τις υποσχεσεις (εκτος από την ΕΡΤ και τις καθαριστριες), να εχεις εμπαιξει το λαο σε ένα δημοψηφισμα, να εχεις κλεισει τις Τραπεζες,επομενως ολους τους μικρομεσαιους, να εχεις τιναξει στην κυριολεξια στον αερα μια οικονομια, που μολις εβγαινε από την εντατικη και να σε ξαναψηφιζει ο λαος.

Ένα μερος του ερωτηματος απαντιεται στο πιο πανω κεφαλαιο. Σε εχει αποδοκιμασει το 15% των ψηφοφορων σου του Ιανουαριου. Και δεν σε εχει ψηφισει το 80% των πολιτων.

Ακομα κι ετσι, και αφου σχεδον παντα, οι κυβερνησεις είναι μειοψηφιας των ψηφοφορων, η απαντηση είναι απλη: Η πλειοψηφια των ψηφοφορων ψηφισε Τσιπρα, και όχι ΣΥΡΙΖΑ, για τους εξης πολύ απλους λογους:

1. Πιστευουν, ότι θα υποφερουν λιγοτερο οικονομικα με ένα «αριστερο κομμα», που εμφανιζει πιο ανθρωπινο προσωπο στα λογια.

Αν περιμενει ο αναγνωστης και δευτερο λογο ματαιοπονει…

Αν νομιζει, ότι ο ψηψοψορος ψηφιζει κυβερνησεις με ιδεολογικα κριτηρια δεν εχει παρα να δει τη μοιρα της ΛΑΕ του Λαφαζανη. Και αν νομιζει ότι ψηφιζει με κριτηρια εντιμοτητας και καθαροτητας δεν εχει παρα να δει γυρω του, οπου οποια πετρα και να σηκωσεις θα βρεις από κατω εκατονταδες χιλιαδες συμπολιτες, που παρανομουν καθημερινα, σε όλα τα επιπεδα, και που στην πραγματικοτητα δεν νοιαζονται τοσο αν κλεβει ο ταδε μεγαλοσχημος, αλλα που δεν μετεχουν κι αυτοι στην κλοπη. Λιγοι είναι οι καθαροι και αφιλοκερδεις. Και πολύ μονοι.

Ο Ελληνας ψηφοφορος εχει πεσει για τεταρτη φορα στην ιδια ακριβως παγιδα από το 2009. Αυτό είναι το καταπληκτικο, που δεν μπορουν να εξηγησουν οσοι δεν αναζητουν τις αιτιες. Από τον Οκτωβριο του 2009 δινει τη διακυβερνηση σε οποιον του πει «λεφτα υπαρχουν». Ακομα κι όταν ξερει ότι δεν υπαρχουν! Ελπιζει, όμως!

Το 2009 καταψηφισε τον Καραμανλη, που προανηγγειλε το φοβερο μετρο του παγωματος των … αυξησεων σε μισθους και συνταξεις και προτιμησε τον Γιωργακη, που του υποσχεθηκε «λεφτα».Την πατησε ασχημα.

Το 2012 καταψηφισε το ΠΑΣΟΚ της λιτοτητας και ψηφισε τον Σαμαρα των Ζαππειων, που θα αψηφουσε τα μνημονια και θα εφερνε αναπτυξη. Δηλαδη, λεφτα. Την πατησε ασχημα.

Το 2015 καταψηφισε τον Σαμαρα, και ψηφισε το σκισιμο των μνημονιων και το μοιρασμα 12 δις. πλεονασματων στο λαο (προγραμμα Θεσσαλονικης). Την πατησε ασχημα.

Προχτες, εδωσε μια δευτερη ευκαιρια στον Τσιπρα. Γιατι; Επειδη από την αγαρμποσυνη του πατερα του προτιμαει τα χαδια της μαμας του! Κοινως, αρχισε να καταλαβαινει ότι λεφτα δεν υπαρχουν και ότι παλι αυτος θα πληρωσει τη νυφη, αλλα…

Αλλα, νομιζει ότι «αυτοι οι ανθρωποι, που δεν φορανε κουστουμια» και που ετσι είναι πιο κοντα σ αυτόν και τον πονο του, θα τον νοιστουν περισσοτερο και θα του τα παρουν μεν, αλλα με ηπιότερο τροπο. Λιγοτερες θυσιες, λιγοτερος κοπος, περισσοτερο χαδι. Θα την πατησει παλι ασχημα.

Θα την πατησει ασχημα ο ελληνικος λαος γιατι το μεγαλυτερο κομματι του γεννηθηκε και μεγαλωσε μεσα στα ψεμματα. Στις ευκολιες της μετα το 1981 εποχης, οπου τα χρηματα ερρεαν αφθονα από τα ταμεια την ΕΟΚ (και ΝΑΤΟ το ιδιο συνδικατο) και από τα οποια θραφηκαν και αποκτησαν εισοδηματα και περιουσια και οι αγροτες και ο αστικος πληθυσμος.

Θα την πατησει ασχημα, γιατι μεγαλωσε το μεγαλυτερο κομματι με τη βεβαιοτητα, ότι η ζωη του χρωσταει και ότι μπορει να αποκτησει πολλα με τον μικροτερο δυνατο κοπο.
Αυτή τη νοοτροπια του εμφυσησαν στο σπιτι οι γονεις της δικης μου γενιας κυριως, στα σχολεια οι συλλογοι γονεων, που κυβερνουσαν μαζυ με συνδικαλιστες, που ζητουσαν διαρκως περισσοτερα δικαιωματα και λιγοτερες υποχρεωσεις. Και τα κερδιζαν.

Στα πανεπιστημια, οπου τη στενη καμαριλα λιγων καθηγητων αντικατεστησε η μεγαλη καμαριλα πολλων διδασκοντων, με αλλοθι την κομματικη προσεγγιση.

Στη δουλεια, οπου το στενο ακαμπτο και απομακρο δημοσιο μεταβληθηκε σε κρατος εν κρατει χιλιαδων καλοπληρωμενων ασυμμετρα προς την προσφορα τους διορισμενων, όχι για να υπηρετουν τον πολιτη, αλλα για να υπηρετουν τον εαυτο τους και το πολυδαιδαλο συστημα, που τους ετρεφε. Με ελαχιστες εξαιρεσεις φυσικα.

Στον ιδιωτικο τομεα, οπου κεφαλαια αυγατιζαν κολλημενα πανω στο δημοσιο χρημα, που τους παρειχε η στενη σχεση τους με το πολιτικο κομματικο συστημα.

Και, φυσικα, ολο αυτό το διεφθαρμενο και αντιπαραγωγικο συστημα ζουσε και πλουτιζε με τα ευρωπαϊκα κεφαλαια επιδοτησεων και δανειων. Μια φουσκα διωγκωνομενη. Με αποκορυφωμα την εισοδο του ευρω στη χωρα, όταν τα επιτοκια αποκτησης κατοικιας από 25% επεσαν στο 3% και οι Τραπεζες προκειμενου να αυξανουν τη δυνατοτητα τους να κοβουν χρημα, αρα την περιουσια τους, εδιναν δανεια αφειδως σε ζωντανους και νεκρους, ανεξελεγκτα, υπο την ένοχη ανοχη της εποπτευουσας Ευρωπαϊκης Κεντρικης Τραπεζας και, φυσικα, της Ταπεζας Ελλαδος!

Ετσι αποκτησε κινητα και ακινητα χωρις πολύ κοπο ( δεν εχει δει τα ψαροχωρια της Β Νορβηγιας και τις γειτονιες στις βρετανικες μεγαλουπολεις και τα γκετο των ΗΠΑ για να φριξει) ο νεοελληνας, ή μαλλον η συντριπτικη πλειονοτητα. Απ αυτό που σημερα ξορκιζει ως «το παλιο»! Χωρις το οποιο δεν θα ειχε δυο και τρια σπιτια, δυο και τρια αυτοκινητα και καταθεσεις στις τραπεζες, που να του επιτρεπουν να επιζει σημερα. Δεν θα ειχε τρόικα και επιτηρηση θα πουν καποιοι. Πραγματι, που λεει και ο πρωθυπουργος με τη φωνη του Ανδρεα Παπανδρεου. Αλλα, θελει και οσα απεκτησε αλωβητα και να μην αλλαξει τιποτε!

Γιαυτο ψηφιζει αυτόν που του υποσχεται «λεφτα» και λιγοτερες απωλειες και κοπο! Τα θελει γιατι αυτό του ταζουν!

Είναι αφελης; Μπορει. Αλλα, αυτους τους γονεις ειχε, ετσι τον μεγαλωσαν, αυτό εγινε. Διαφθαρηκε απο την ΚΥΡΙΑΡΧΗ ΗΘΙΚΗ της τελευταιας 40ετιας. Εν πολλοις και για να επιζησει. Πώς να τον κατηγορησεις. Καλυτερα να ξοδεψεις την ενεργεια σου για να του δωσεις ένα καλο παραδειγμα. Ένα καλο προτυπο. Αυτό πανω απ ολα χρειαζεται.

Εμοιαζε οτι η ερχομενη αριστερα θα του το εδινε. Του εδωσε απιστευτη επιπολαιοτητα, ασυνεπεια, ελλειψη σοβαροτητας και, κυριως, εμπαιγμο ακι ερασιτεχνισμο.

Θα την πατησει παλι ασχημα. Γιατι δεν υπαρχει μεχρι στιγμης καμιά ισχυρη πολιτικη δυναμη, που να το παρει και να τον παει στο χτισιμο ενός πολιτισμενου κρατους, με λογια και διακυβερνηση σταρατα. Με ειλικρινεια. Με αυστηροτητα χωρις απανθρωπια. Με επιεικια χωρις εκμαυλισμο.Χωρις ερασιτεχνισμους και ανεξοδα συνθηματα προς αγρα ψηφων. Κυριως, μ αυτό που λειπει πιο πολύ από τη χωρα: Με σοβαροτητα.

Ο λαος θα πονεσει ακομα περισσοτερο το επομενο διαστημα. Θα το τεκμηριωσω στο επομενο αρθρο. Και δεν θα εχει για πολύ αυτή την κυβερνηση. Γιατι δεν μπορει να σταθει μια ευθραυστη κυβερνηση με 155 βουλευτες και με ανομοιογενες σχημα ακροδεξιας τυχοδιωκτικης συμμετοχης, όταν θα αρχισει νε ερχεται σε πληρη επαφη με την οικονομκη πραγματικοτητα και την εφαρμογη του μνημονιου. Οσο κι αν κοροϊδεψει το λαο ότι το κρεας είναι ψαρι. Και τα δυο θα του καθονται στο λαιμο.
Αλλα΄, πριν απ αυτό, θα διαρραγει η ευθραυστη ισορροπια, της αναιμικης πλειοψηφιας των 155, που επελεξε ο κ Τσιπρας και το επιτελειο του.

Οι ανασυγκροτησεις κρατων και μαλιστα όταν ανακατευονται ξενες δυναμεις, που δεν ενδιαφερονται ντε και καλα για το καλο σου, χρειαζονται 

πολιτικη συστρατευση ή μεγαλη μονοκομματικη αυτοδυναμια. 

Η χωρα δεν εχει ουτε το ένα ουτε το άλλο. Εχει πολύ μεγαλο προβλημα.Γιωργος Παπαδοπουλος Τετραδης



ΑΥΡΙΟ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ.ΓΙΑΤΙ ΠΗΓΑΝ ΕΤΣΙ;



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου