Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015

Προβάδισμα 2,2% της Νέας Δημοκρατίας σε δημοσκόπηση του καθηγητή Πανά [κάρτες]

imerisia_LARGE_t_1061_44246400
Η έρευνα έγινε μεταξύ 1 και 10 Σεπτεμβρίου και δείχνει ότι η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 2,2% του ΣΥΡΙΖΑ ενώ η Βουλή θα είναι οκτακομματική.
Έμμεση Εκτίμηση της Πρόθεσης Ψήφου
  • η Ν. Δημοκρατία εμφανίζεται ως το πρώτο κόμμα με ποσοστό 29,8%
  • ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το δεύτερο κόμμα με ποσοστό 27,6%...
  • τα δύο αυτά ποσοστά δείχνουν να είναι ντέρμπι ο μεταξύ τους αγώνας που σημαίνει ότι τίποτε δεν είναι σίγουρο για την πρώτη θέση
  • η Χρυσή Αυγή αναδεικνύεται ως το τρίτο κόμμα με 6,7%
  • ακολουθούν ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ (5%) και Ποτάμι (4,9%)
  • η Λαϊκή Ενότητα έχει ποσοστό 4,3% και το ΚΚΕ 3,9%
  • οι ΑΝΕΛ –μετασχηματισθέντες σε μνημονιακό κόμμα–  φαίνεται να συγκεντρώνει μόλις 1,6% και δεν έχουν πιθανότητες να ξεπεράσουν το κατώφλι του 3% και συνεπώς μένουν εκτός Βουλής
  • η Ένωση Κεντρώων συγκεντρώνει το 3% και φαίνεται πως θα ξεπεράσει το κατώφλι του 3%

Αναλυτικά η δημοσκόπηση και οι κάρτες:
Άραγε, μπορούν οι προβλέψεις των τριών μεγάλων εκλογικών περιφερειών -Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας και Κρήτης – να μας αποκαλύψουν το νικητή των εκλογών; 
 Στο ερώτημα αυτό απαντά έρευνα της επιστημονικής ομάδας του πρώην καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Επ. Πανά. Η έρευνα έγινε μεταξύ 1 και 10 Σεπτεμβρίου και δείχνει ότι η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 2,2% του ΣΥΡΙΖΑ ενώ η Βουλή θα είναι οκτακομματική.
Έμμεση Εκτίμηση της Πρόθεσης Ψήφου
  • η Ν. Δημοκρατία εμφανίζεται ως το πρώτο κόμμα με ποσοστό 29,8%
  • ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το δεύτερο κόμμα με ποσοστό 27,6%
  • τα δύο αυτά ποσοστά δείχνουν να είναι ντέρμπι ο μεταξύ τους αγώνας που σημαίνει ότι τίποτε δεν είναι σίγουρο για την πρώτη θέση
  • η Χρυσή Αυγή αναδεικνύεται ως το τρίτο κόμμα με 6,7%
  • ακολουθούν ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ (5%) και Ποτάμι (4,9%)
  • η Λαϊκή Ενότητα έχει ποσοστό 4,3% και το ΚΚΕ 3,9%
  • οι ΑΝΕΛ –μετασχηματισθέντες σε μνημονιακό κόμμα–  φαίνεται να συγκεντρώνει μόλις 1,6% και δεν έχουν πιθανότητες να ξεπεράσουν το κατώφλι του 3% και συνεπώς μένουν εκτός Βουλής
  • η Ένωση Κεντρώων συγκεντρώνει το 3% και φαίνεται πως θα ξεπεράσει το κατώφλι του 3%
Οκτακομματική φαίνεται με πιθανότητα να είναι η Βουλή 
imerisia_LARGE_t_1061_44246400
Δημοσκόπηση - έκπληξη και μεγάλη ανατροπή
  • Η εκτίμηση της κατανομής των εδρών προκύπτει από την εκτίμηση της πρόθεσης.
  • Η εκτίμηση της Πρόθεσης ψήφου επιβεβαιώνει ότι δεν μπορούμε να αποφανθούμε με στατιστική βεβαιότητα για το καθαρό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας ή του ΣΥΡΙΖΑ.
  • Δεν προκύπτει περίπτωση αυτοδυναμίας.
  • Όλα είναι σε ένα ρευστό κλίμα και όποιος από τους δύο μονομάχους κάνει τα λιγότερα λάθη, θα καταγράψει αύξηση στο ποσοστό του κόμματός του.
Η έρευνα για την πρόθεση ψήφου σε επίπεδο Περιφέρειας αποτελεί μία ενδιαφέρουσα επιστημονική προσέγγιση για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο αποφασίζουν οι πολίτες της Περιφέρειας πως θα ψηφίζουν.
Μια κλασική Πανελλαδική Έρευνα, με ένα δείγμα συνήθως 1.000 ατόμων, δε δίνει τη δυνατότητα να διερευνηθούν οι λεπτομέρειες των τριών μεγάλων Περιφερειών, αφού σε ένα τέτοιο δείγμα από την Κρήτη θα ερωτηθούν 54 πολίτες (μικρό δείγμα), από τηνΚεντρική Μακεδονία 168 πολίτες και από την Αττική 290 πολίτες. Συνεπώς, έχοντας «μικρά» δείγματα πιθανόν να μην έχουμε τη δυνατότητα ανάλυσης της εκλογικής συμπεριφοράς των ψηφοφόρων των τριών Περιφερειών.
Εδώ προκύπτει ένα ζήτημα προς επιστημονική διερεύνηση: έχοντας τις εκτιμήσεις της πρόθεσης των πολιτών στις τρεις μεγαλύτερες εκλογικές περιφέρειες πως μπορούμε να προσεγγίσουμε την εκτίμηση της πρόθεσης ψήφου σε επίπεδο χώρας;
Η προσέγγιση μας μέσω των τριών Περιφερειών μας παρέχει τη δυνατότητα για μίαέμμεση εκτίμηση της πρόθεσης σε επίπεδο χώρας.
Η έμμεση αυτή προσέγγιση προέκυψε μετά από τη διερεύνηση της σχέσης των εκλογικών αποτελεσμάτων των τριών Περιφερειών με αυτό σε επίπεδο χώρας.
Πρέπει να τονισθεί ότι ο εναλλακτικός αυτός τρόπος προσέγγισης βρίσκεται σε ερευνητικό επίπεδο και ως εκ τούτου η όλη αυτή προσέγγιση για την εκτίμηση της πρόθεσης σε επίπεδο χώρας θα πρέπει να ερμηνευτεί με μεγαλύτερη προσοχή.
Οι εθνικές εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου θα διεξαχθούν κάτω από ειδικές συνθήκες.
Η εφαρμογή τρίτου Μνημονίου, σύμφωνα και με τον Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ, είναι επιβεβλημένη αφού, την επομένη των εκλογών θα«πρέπει να γίνει αφού έτσι συμφωνήθηκε. Εάν η Ελλάδα δεν σεβαστεί αυτή τη φορά τους κανόνες, τότε η αντιμετώπισή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι διαφορετική«.
Οι ψηφοφόροι βιώνοντας συνθήκες έντονης αβεβαιότητας, ίσως και επειδή είναι πολύκουρασμένοι και ανήσυχοι και απογοητευμένοι από την αποτυχία όλων των Κυβερνήσεων στην αντιμετώπιση της κρίσης, μπορεί «να γυρίσουν την πλάτη τους» στην κάλπη.Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 υποσχόμενος τον τερματισμό των μνημονίων και της λιτότητας.
Με τις τότε προεκλογικές ομιλίες και τις υποσχέσεις, ο Αλέξης Τσίπραςμετέδωσε ελπίδαστους νέους, στους μικρομεσαίους και ιδιαίτερα στους συνταξιούχους. Όμως ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, μετά από έξι μήνες διακυβέρνησης, δυστυχώς έδειξε ότι δεν ήταν ικανός να διαχειριστεί την ύφεση και δεν κατάφερε να υλοποιήσει το ελπιδοφόρο πρόγραμμα που είχε ενθουσιάσει τους ψηφοφόρους.
Μέσα σε έξι μήνες ο Α. Τσίπρας δείχνει ότι ξέχασε τους νέους, τους μικρομεσαίους, τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους.  
Ξέχασε ακόμη και το δημοψήφισμα σε τέτοιο μάλιστα σημείο, που μεταλλάχθηκε σε μνημονιακό, όπως άλλωστε ο συνεργάτης του Π. Καμμένος.
Οι ελπίδες και οι προσδοκίες των Ελλήνων πολιτών πλέον δεν είναι πολλές. Οι Έλληνες δοκίμασαν και τους Μνημονιακούς πολιτικούς και τους αντι-Μνημονιακούς για να διαχειριστούν την οικονομική κρίση και να τερματίσουν τη λιτότητα, και αφού δεν κατόρθωσαν κάτι, δεν έχουν ελπίδες και προσδοκίες ότι οι εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου θα δώσουν μια τελική λύση, δηλαδή στην πράξη θα δώσουν στην καταρρέουσα χώρα μαζί με τους περισσότερους πολίτες της το «φιλί της ζωής«.
Τα μέτρα που θα εφαρμοστούν και έχουν συμπεριληφθεί στο Τρίτο Μνημόνιο, είναι πολύ σκληρά και δε θα βοηθήσουν τις ασθενέστερες οικονομικά τάξεις. Υπάρχει διάχυτη αβεβαιότητα στην κοινωνία. Χαρακτηριστικό αυτών των εκλογών είναι ότι από τα δύο σχετικά μεγάλα κόμματα δεν υπάρχουν τακτικές εκφοβισμού των πολιτών. Όλοι πλέον γνωρίζουν ότι η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική, είναι ηθική, είναι κοινωνική, είναι θεσμική. Έτσι, τώρα πλέον ο στόχος δεν εντοπίζεται στο πρωτογενές πλεόνασμα, γιατί παράλληλα υπάρχει η κρίση του πολιτικού συστήματος.
Οι τρεις περιφέρειες που θα μελετήσουμε είναι:
Η συγκεκριμένη έρευνα αρχίζει με το ερώτημα «Η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη ή χειρότερη κατάσταση σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν;»
Για τις τρεις Περιφέρειες οι απαντήσεις των ερωτηθέντων δίνονται στο πιο κάτωΓράφημα 1:
Πίνακας 1Απαντήσεις των ερωτηθέντων στο ερώτημα:
 «Η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη ή χειρότερη κατάσταση σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν;»
• Στην Αττική το 62,3% των ερωτηθέντων (αθροιστικά: «χειρότερη» + «πολύ χειρότερη») θεωρεί ότι η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα σε χειρότερη κατάσταση σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, ενώ το 12,3% πιστεύει ότι τώρα η χώρα είναι σε καλύτερη κατάσταση.
• Στην Κεντρική Μακεδονία  το 61,4% ή έξι στους δέκα Έλληνες θεωρούν ότι η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα σε χειρότερη κατάσταση σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν.
• Στην Κρήτη παρατηρούμε ότι το 55,2% (αθροιστικά: «χειρότερη» + «πολύ χειρότερη») θεωρεί ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση σήμερα σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν. Μόλις το 17,1% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η χώρα είναι σε καλύτερη κατάσταση.Φαίνεται πλέον καθαρά ότι οι πολίτες έχουν συνειδητοποιήσει ότι δεν υπήρξε κάποια βελτίωση της κατάστασης της χώρας, παρά τις θυσίες που εκείνοι υποβλήθηκαν.Αντίθετα, υπάρχει επιδείνωση.Βρισκόμαστε μόλις μία εβδομάδα πριν από τις εθνικές εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου και αν οι εκλογές διεξάγονταν σήμερα, σύμφωνα με την έρευνά μας, ειδικά για την Περιφέρεια της Αττικής, η εικόνα θα διαμορφωνόταν ως εξής -βλέπε Γράφημα 1-.
Γράφημα 1: Στην περίπτωση που την ερχόμενη Κυριακή είχαμε βουλευτικές εκλογές, εσείς ποιο κόμμα θα ψηφίζατε;
Από το Γράφημα 1 προκύπτει για την Περιφέρεια της Αττικής ότι:
• Η Νέα Δημοκρατία με διαφορά 3,6% προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ.
• Στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ποσοστό 36,9% και η ΝΔ 26,5%. Δηλαδή, φαίνεται να χάνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε σύγκριση με τα αποτελέσματα του Ιανουαρίου 10,9 ποσοστιαίες μονάδες, που με μεγάλη πιθανότητα κερδίζει η Λαϊκή Ενότητα, 5 ποσοστιαίες μονάδες και το ΠΑΣΟΚ περίπου 2 μονάδες, αφού είχε στις εκλογές 3,3%.
• Η ΝΔ από 26% στις εκλογές φτάνει στο 29,9% και κερδίζει τρεις ποσοστιαίες μονάδες, που είναι πιθανόν να τις κερδίζει από τους ΑΝΕΛ.
• Ως τρίτο κόμμα εμφανίζεται η Χρυσή Αυγή, με ποσοστό 6,2%, ενώ στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 είχε 6,7%.
• Το ΠΑΣΟΚ, με ποσοστό 5,2% τώρα φαίνεται να ξεπερνά το αντίστοιχο 3,3% των προηγούμενων εκλογών.
• Με ποσοστό 6,6% αναποφάσιστων φαίνεται ότι η αναμέτρηση ενδέχεται να είναι αμφίρροπη ως προς την πρώτη θέση.
• Με αυτό το αποτέλεσμα δε φαίνεται να εξασφαλίζεται η αυτοδυναμία, είτε για τη Ν. Δημοκρατία, είτε για τον ΣΥΡΙΖΑ. Υπενθυμίζεται ότι στις Εθνικές Εκλογές του Ιανουαρίου 2015:
o Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ποσοστό 36,34% και ειδικά στην Αττική 36,9%
 o Η ΝΔ είχε ποσοστό 27,81% και ειδικά στην Αττική  26% που σημαίνει ότι το ποσοστό της Αττικής για τα δύο κόμματα δε διέφερε ουσιαστικά από το αντίστοιχο σε επίπεδο χώρας.
Στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας η εκτίμηση της πρόθεσης ψήφου δίνεται στο Γράφημα 2.
Γράφημα 2: Εκτίμηση της πρόθεσης ψήφου στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
Από το Γράφημα 2 προκύπτει ότι:• Η Ν.Δ. προηγείται, με ποσοστό 7,1% του ΣΥΡΙΖΑ
• Στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ποσοστό 31,9% και η Ν.Δ. 30%.Υπενθυμίζεται εδώ ότι η παρουσία της Λαϊκής Ενότητας με ποσοστό 3,4% αφαιρεί 3-4 μονάδες από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η Ν.Δ. κερδίζει 3,7 μονάδες που είναι πιθανόν τις κερδίζει από τους ΑΝΕΛ.
• Ως τρίτη δύναμη ακολουθεί η Χρυσή Αυγή, βελτιώνοντας και το ποσοστό των εκλογών του Ιανουαρίου 2015.
• Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζει περίπου τα ίδια εκλογικά ποσοστά, όπως και η Ένωση Κεντρώων.
• Εδώ το ποσοστό των αναποφάσιστων είναι μικρό, της τάξης του 4,7%
Τα δεδομένα για την Περιφέρεια Κρήτης εμφανίζει το Γράφημα 3.
Γράφημα 3: Εκτίμηση της πρόθεσης ψήφου στην Περιφέρεια Κρήτης
Από τα στοιχεία του Γραφήματος 3 προκύπτει ότι:
• με διαφορά (3,7%) προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ (29,8%) έναντι της Νέας Δημοκρατίας (26,1).
• στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ποσοστό 45% και η ΝΔ 20,4%. Δηλαδή, τώρα φαίνεται να χάνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε σύγκριση με τα εκλογικά αποτελέσματα του Ιανουαρίου, 15,2 ποσοστιαίες μονάδες, που με μεγάλη πιθανότητα κερδίζουν η Λαϊκή Ενότητα (4,7%), το ΚΚΕ (2%) και η Χρυσή Αυγή (2,2%).
• τρίτο κόμμα στην περιφέρεια της Κρήτης αναδεικνύεται η Χρυσή Αυγή (5,4%), αλλά «αισθάνεται την αναπνοή» του ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ (5%).
• πέμπτο κόμμα είναι το ΚΚΕ με 4,9% και ακολουθεί η Λαϊκή Ενότητα με 4,7%.
• το ποσοστό των αναποφάσιστων είναι 6,5%.• η κατάσταση για τους ΑΝΕΛ στην Κρήτη είναι αρκετά δύσκολη. Το κόμμα είχε ποσοστό 3,9%, στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, στην Περιφέρεια της Κρήτης. Όλα δείχνουν ότι τώρα το κόμμα έχει χάσει τη δύναμή του, και σίγουρα θα δώσει αγώνα για το κρίσιμο ποσοστό 3%.
Εξάλλου υπενθυμίζεται ότι, τα «μικρά» κόμματα – βλέπε ΛΑΟΣ και ΔΗΜΑΡ – που συμμετείχαν στις μνημονιακές Κυβερνήσεις δεν μπήκαν στη Βουλή.
Ως προς την παράσταση της νίκης, στο ερώτημα: “Ποιο κόμμα πιστεύετε ότι θα κερδίσει τις εκλογές;”, τα αποτελέσματα της έρευνας δίνονται στον πιο κάτω Πίνακα 2:
Πίνακας 2: Παράσταση Νίκης 
Από τα στοιχεία του Πίνακα 2 φαίνεται ότι και στις τρεις Περιφέρειες οι πολίτες θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές, εμφανίζοντας ποσοστό κάτω του 50%. Ως προς το φύλο έχουμε τους πιο κάτω Πίνακες ανά Περιφέρεια σχετικά με την Πρόθεση Ψήφου.
Πίνακας 3: Πρόθεση Ψήφου ανά Φύλο – Περιφέρεια Αττικής
Πίνακας 4: Πρόθεση Ψήφου ανά Φύλο – Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας
Πίνακας 5: Πρόθεση Ψήφου ανά Φύλο – Περιφέρεια Κρήτης
Παρατηρούμε, από τα δεδομένα των Πινάκων ότι και στις τρεις Περιφέρειες το ποσοστό των γυναικών που προτίθεται να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ είναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο ποσοστό των ανδρών.Το αντίστροφο συμβαίνει όσον αφορά στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.Για το Κόμμα ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ, όπου ηγείται γυναίκα (Φ. Γεννηματά) στην Αττική και την Κρήτη το ποσοστό των ανδρών ψηφοφόρων είναι υψηλότερο των γυναικών, ενώ στην Κ. Μακεδονία υπάρχει ισοπαλία.
Συμπεράσματα
Κατά την προεκλογική περίοδο τα κόμματα που συμμετέχουν στις εκλογές οφείλουν να παρουσιάσουν στους ψηφοφόρους, τους στόχους, τις ιδέες τους και τις προτάσεις τους για τη λύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα. Μέσα σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα μερικών ημερών, που είναι το κύριο χαρακτηριστικό των εκλογών της 20ής Σεπτεμβρίου, ο ψηφοφόρος, μετά από τον αιφνιδιασμό των capital controls, την ταλαιπωρία και την ανασφάλεια που νιώθει, δυσκολεύεται να διακρίνει προγραμματικές θέσεις των κομμάτων.Οι ψηφοφόροι λόγω της παρατεταμένης κρίσης που βιώνει η χώρα μας, έχουν αρχίσει να μην πιστεύουν ότι οι συγκεκριμένοι πολιτικοί είναι ικανοί να γλιτώσουν τη χώρα από την κρίση.
Ζητούνται λύσεις στα προβλήματα -ανεργίας, φτώχειας, κλεισίματος καταστημάτων κλπ- και αυξάνεται το άγχος, η αβεβαιότητα και η ανησυχία του ψηφοφόρου, αφού η κατάσταση συνεχώς χειροτερεύει.  
Η ανησυχία του ψηφοφόρου μετατρέπεται σε φόβο για την απώλεια της ατομικής του ευημερίας. Αυτός ο φόβος προφανώς επηρεάζει τις στάσεις του και τις προθέσεις του σχετικά με την επιλογή του κόμματος που θα ψηφίσει. Άρα, στο χρονικό διάστημα που απομένει μέχρι τις εκλογές, προβλέπεται ο παράγοντας της αυξημένης ανησυχίας να παίξει σημαντικό ρόλο στην ενδεχόμενη αλλαγή της πρόθεσης ψήφου. Η ανησυχία θα επηρεάσει περισσότερο τους ψηφοφόρους εκείνους που δε θα έχουν σαφή πληροφόρηση από τα προγράμματα των κομμάτων.
Ο παράγοντας της ανησυχίας ενδέχεται να είναι ένας πιθανός λόγος για την αλλαγή της εκτίμησης της πρόθεσης ψήφου των πολιτών.
Από τα αποτελέσματα των τριών σημαντικότερων εκλογικών περιφερειών της χώρας, προκύπτει ότι:
• ένα αμφίρροπο «ντέρμπι» μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας θα παιχτεί στις τρεις περιφέρειες. Το γεγονός αυτό αντικατοπτρίζει το εκλογικό αποτέλεσμα και στο σύνολο της χώρας, όπου είναι πιθανό κάποιο από τα δύο πρώτα κόμματα να κερδίσει με βραχεία διαφορά.
• στις δύο περιφέρειες (Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας), προηγείται η Νέα Δημοκρατία, ενώ στην Κρήτη προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ.• η αυτοδυναμία αποκλείεται.
• η Χρυσή Αυγή εμφανίζεται ως τρίτο κόμμα και στις τρεις περιφέρειες.
• οριακά κρίνεται η είσοδος στη Βουλή της Ένωσης Κεντρώων.
• η Λαϊκή Ενότητα, με υψηλή πιθανότητα, εξασφαλίζει την είσοδό της στη Βουλή.
• ως θύμα της μετάλλαξής του από αντι-Μνημονιακό κόμμα σε Μνημονιακό, αλλά κυρίως για τη συμμετοχή του στην Κυβέρνηση, εμφανίζεται το κόμμα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.Η πιθανότητα εισόδου των ΑΝΕΛ στη Βουλή είναι χαμηλή, σύμφωνα με τις επιδόσεις τους στις τρεις αυτές περιφέρειες.
 • το Ποτάμι, παίζοντας καθαρά το ρόλο του ως Μνημονιακό κόμμα, εξασφαλίζει την είσοδό του στη Βουλή με βάση τις εκτιμήσεις των πολιτών στις τρεις περιφέρειες. Εντούτοις διαφαίνεται να έχει απώλειες ψηφοφόρων.
• Η συνεργασία ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ δείχνει να σταθεροποιείται γύρω στο 5% στις τρεις αυτές περιφέρειες.
• οι Έλληνες ψηφοφόροι εκφράζουν την εύλογη ανησυχία τους και θεωρούν ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση σήμερα, σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν.Συμπερασματικά, σύμφωνα με την έρευνα αυτή που αφορά στις τρεις μεγαλύτερες περιφέρειες της χώρας δεν υπάρχει προοπτική αυτοδυναμίας κάποιου κόμματος.Φυσικά, ο ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά ο Πρόεδρός του Α. Τσίπρας ζητά αυτοδυναμία, όπως άλλωστε συνέβαινε και στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, με στόχο τις καλύτερες διαπραγματεύσεις.Ενδιαφέρον στοιχείο των προσεχών εκλογών είναι η εμμονή του ΣΥΡΙΖΑ να συνεργαστεί μόνο με το κόμμα των ΑΝΕΛ, που όμως αυτή τη στιγμή αγωνίζεται για να εξασφαλίσει την είσοδό του στη Βουλή.Τέλος, πρέπει να αναφερθεί ότι ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ευθαρσώς δηλώνει τις προθέσεις του να συνεργαστεί με όλα τα κόμματα, χωρίς να εξαιρεί τον ΣΥΡΙΖΑ.
Πρόθεση ψήφου με βάση την Ηλικία
Η κατανόηση της εκλογικής συμπεριφοράς είναι ακόμη και σήμερα αρκετά ελλιπής. Αυτό οφείλεται βασικά στις κοινωνικοοικονομικές αλλαγές που γίνονται μέσα στην ίδια την κοινωνία. Διαφορετικά ψήφιζε πριν το 2010 ο Έλληνας ψηφοφόρος, διαφορετικά ψηφίζει σήμερα.
Ένας δημογραφικός παράγοντας που παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόθεση ψήφου, είναι η ηλικία του ψηφοφόρου. Στην έρευνά μας, με βάση την ηλικία των ερωτηθέντων, η πρόθεση ψήφου απεικονίζεται στα γραφήματα που ακολουθούν:
Περιφέρεια Αττικής: Πρόθεση ψήφου ανά ηλικία.
  • Στην Αττική για τον ΣΥΡΙΖΑ οι ηλικιακές ομάδες 18 – 24 ετών και 45 – 59 ετών, εμφανίζουν μεγαλύτερα ποσοστά σε σύγκριση με τη Νέα Δημοκρατία.
  • Για τη Νέα Δημοκρατία, οι ηλικιακές ομάδες 30 – 44 ετών και 60 ετών και άνω, εμφανίζουν ποσοστά μεγαλύτερα από τον ΣΥΡΙΖΑ.
  • Για τη Χρυσή Αυγή, το μεγαλύτερό της ποσοστό (8,1%) στην Αττική εμφανίζεται στην ηλικιακή ομάδα 18 – 29 ετών.
  • Για τη Λαϊκή Ενότητα, το μεγαλύτερο ποσοστό (8,7%) εμφανίζεται στην ηλικιακή ομάδα των 60 ετών και άνω.
Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Πρόθεση ψήφου ανά ηλικία.
Τα Γραφήματα Γ5 – Γ8, δίνουν με βάση την ηλικία των ερωτηθέντων, την πρόθεση ψήφου:
Στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας, η Νέα Δημοκρατία έχει μεγαλύτερο ποσοστό από τον ΣΥΡΙΖΑ
  • Για τη Χρυσή Αυγή, στην Κεντρική Μακεδονία, το μεγαλύτερο ποσοστό (13,9%) εμφανίζεται στην ηλικιακή ομάδα των 18 – 29 ετών
  • Για το ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ, το μεγαλύτερο ποσοστό (7,4%) εμφανίζεται στην ηλικιακή ομάδα των 60 ετών και άνω.
Περιφέρεια Κρήτης: Πρόθεση ψήφου ανά ηλικία.
Για την Περιφέρεια Κρήτης έχουμε τα Γραφήματα Γ9 – Γ12:
  • Σε όλες τις ηλικιακές ομάδες ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μεγαλύτερο ποσοστό, εκτός της ηλικιακής ομάδας των 60 ετών και άνω. 
  • Για τον ΣΥΡΙΖΑ, η ηλικιακή ομάδα 45 – 59 ετών, εμφανίζει το μεγαλύτερο ποσοστό (32,8%), ενώ για τη Νέα Δημοκρατία η ηλικιακή ομάδα των 60 ετών και άνω, εμφανίζει το μεγαλύτερο ποσοστό (38,2%). 
  • Για τη Χρυσή Αυγή, το μεγαλύτερο ποσοστό (10%) εμφανίζεται στην ηλικιακή ομάδα των 18 – 29 ετών. 
  • Για τη Λαϊκή Ενότητα, το μεγαλύτερο ποσοστό (7%) εμφανίζεται στην ηλικιακή ομάδα των 18 – 29 ετών. 
  • Για το ΚΚΕ, το μεγαλύτερο ποσοστό (8%), εμφανίζεται στην ηλικιακή ομάδα των 18 – 29 ετών. 
Πρόθεση ψήφου με βάση την ιδεολογία
Από τη διεθνή βιβλιογραφία είναι γνωστό ότι διάφορα κοινωνικο-δημογραφικά χαρακτηριστικά επηρεάζουν την πρόθεση ψήφου.
Επίσης, αρκετές έρευνες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η ιδεολογία του ψηφοφόρου επηρεάζει την πρόθεσή του.
Η πολιτική ιδεολογία αποτελείται από ένα ολοκληρωμένο σύνολο ιδεών και δεν εκφράζεται μόνο από το χαρακτηριστικό δεξιά ή αριστερά.
Οι ιδεολογίες αποτελούν ένα σύνολο ή ένα κλειστό σύστημα ιδεών και απόψεων για τη ζωή, και παίζουν σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις που λαμβάνει ο ψηφοφόρος ως πολίτης. Η ιδεολογία του πολίτη επηρεάζει την απόφασή του.
Η ιδεολογία ενός ατόμου εκφράζει συνολικά τις απόψεις του για διάφορα οικονομικά, κοινωνικά, πολιτικά και περιβαλλοντικά ζητήματα. Στο ερωτηματολόγιο της έρευνάς μας, υπάρχει αντίστοιχο ερώτημα, όπου ελεύθερα ο καθένας τοποθετείται ωε προς την ιδεολογίας του.
Την απόφαση του ψηφοφόρου επηρεάζουν δύο παράμετροι: η μία δίνει έμφαση στην ιδεολογική συγγένεια μεταξύ του ψηφοφόρου και του κόμματος, και η άλλη δίνει έμφαση στην επίδοση της Κυβέρνησης σε διάφορους τομείς.
Η έρευνα αυτή συμβάλλει στη μελέτη της σχέσης της ιδεολογίας με την πρόθεση ψήφου.
Περιφέρεια Αττικής: Πρόθεση ψήφου με βάση την ιδεολογία
Όσοι από τους ερωτηθέντες της Περιφέρειας Αττικής δήλωσαν ότι έχουν δεξιά ιδεολογία, απάντησαν σε ποσοστό 49,1% ότι έχουν πρόθεση να ψηφίσουν Νέα Δημοκρατία. Επίσης από αυτούς, ποσοστό 22,2% δήλωσε ότι έχει την πρόθεση να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ και ποσοστό 16,2% Χρυσή Αυγή.
Ο ιδρυτής της Νέας Δημοκρατίας θεωρούσε ότι ο ιδεολογικός χώρος της Νέας Δημοκρατίας είναι το Κέντρο και η Κεντροδεξιά, ή ο μεσαίος χώρος. Δεν είναι περίεργο που οι Κεντροδεξιοί σε ποσοστό 70,4% δηλώνουν ότι πρόθεσή τους είναι να ψηφίσουν τηΝέα Δημοκρατία. Μόλις το 7,9%δηλώνει ότι θα ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Κεντρώος χώρος δείχνει να προσανατολίζεται προς τη Νέα Δημοκρατία αφού τέσσερις στους δέκα από τους ερωτηθέντες της Περιφέρειας Αττικής δήλωσαν ότι έχουν την πρόθεση να ψηφίσουν τη Νέα Δημοκρατία, και δύο στους δέκα τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ποσοστό 43,5% των ερωτηθέντων κεντροαριστερής ιδεολογίας δήλωσε ότι έχει την πρόθεση να ψηφίσει τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ποσοστό 14,3% έχει την πρόθεση να ψηφίσειΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ.
Από όσους έχουν δηλώσει αριστερή ιδεολογία στην Περιφέρεια Αττικής, ποσοστό 49,1%δήλωσε ότι έχει πρόθεση να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ποσοστό 15,7% δήλωσε ότι έχει πρόθεση να ψηφίσει ΚΚΕ και ένα ποσοστό 15,3% έχει την πρόθεση να ψηφίσει Λαϊκή Ενότητα.
Από όσους ερωτηθέντες της Περιφέρειας Αττικής δήλωσαν ότι έχουν άλλη πολιτική ιδεολογία, ποσοστό 18,8% προτίθεται να ψηφίσει Χρυσή Αυγήκαι 15,8% ΣΥΡΙΖΑ.
Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Πρόθεση ψήφου με βάση την ιδεολογία
Όσοι από τους ερωτηθέντες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας δήλωσαν ότι έχουν δεξιά ιδεολογία, απάντησαν σε ποσοστό 46,7% ότι έχουν πρόθεση να ψηφίσουν Νέα Δημοκρατία, ενώ ποσοστό 20,3% έχει την πρόθεση να ψηφίσει Χρυσή Αυγή.
Από τους ερωτηθέντες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που δήλωσαν ότι ανήκουν στον Κεντροδεξιό χώρο, απάντησαν σε ποσοστό68% ότι έχουν πρόθεση να ψηφίσουν Νέα Δημοκρατία.
Περίπου τέσσερις στους δέκα από τους ερωτηθέντες που δήλωσαν ότι έχουν Κεντρώα ιδεολογία, έχουν την πρόθεση να ψηφίσουν Νέα Δημοκρατία στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Ποσοστό 55,3% των ερωτηθέντων Κεντροαριστερής ιδεολογίας δήλωσε ότι έχει την πρόθεση να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ποσοστό 14,4% έχει την πρόθεση να ψηφίσει ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ.
Όσοι από τους ερωτηθέντες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας δήλωσαν ότι έχουν αριστερή ιδεολογία, σε ποσοστό 45,1% έχουν την πρόθεση να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ποσοστό 18% δήλωσε ότι έχει την πρόθεση να ψηφίσει ΚΚΕ και ποσοστό 12,8% έχει την πρόθεση να ψηφίσει Λαϊκή Ενότητα.
Από όσους ερωτηθέντες δήλωσαν ότι έχουν άλλη πολιτική ιδεολογία, ποσοστό 25%προτίθεται να ψηφίσει Χρυσή Αυγή και 19,7% ΣΥΡΙΖΑ.
Περιφέρεια Κρήτης: Πρόθεση ψήφου με βάση την ιδεολογία
Όσοι από τους ερωτηθέντες της Περιφέρειας Κρήτης δήλωσαν ότι έχουν Δεξιά ιδεολογία, απάντησαν σε ποσοστό 44,6% ότι έχουν την πρόθεση να ψηφίσουν Νέα Δημοκρατία,ενώ ποσοστό 17,8% έχει πρόθεση να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ.
Από τους ερωτηθέντες της Περιφέρειας Κρήτης που δήλωσαν ότι ανήκουν στον Κεντροδεξιό χώρο, απάντησαν σε ποσοστό 62,2% ότι έχουν πρόθεση να ψηφίσουν Νέα Δημοκρατία.
Περίπου τέσσερις στους δέκα από τους ερωτηθέντες που δήλωσαν ότι έχουν Κεντρώα ιδεολογία, έχουν την πρόθεση να ψηφίσουν τη Νέα Δημοκρατία.
Ποσοστό 48,5% των ερωτηθέντων Κεντροαριστερής ιδεολογίας στην Περιφέρεια Κρήτης, δήλωσε ότι έχει την πρόθεση να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ένα ποσοστό της τάξης του 10,9%έχει την πρόθεση να ψηφίσει Νέα Δημοκρατία.
Όσοι από τους ερωτηθέντες της Περιφέρειας Κρήτης δήλωσαν ότι έχουν Αριστερή ιδεολογία, σε ποσοστό 43,7% δήλωσαν ότι έχουν πρόθεση να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ποσοστό 12,7% δήλωσε ότι έχει πρόθεση να ψηφίσει ΚΚΕ.
Όσον αφορά το «Άλλο» επειδή ο αριθμός των ερωτηθέντων είναι μικρότερος του 100, δεν παρουσιάζουμε τα στοιχεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου