Σάββατο 8 Αυγούστου 2015

Η Ελλάδα πεθαίνει στα χέρια γραφικών, επικινδύνων και ηλιθίων κυβερνώντων

Aίμα, δάκρυα, πόνο και μια κατεστραμμένη χώρα θα αφήσει πίσω της η κυβέρνηση πρώτη φορά αριστερά-οι τσαραλατάνοι στην εξουσία.

Μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι βρίσκονται με το ένα πόδι εκτός Ελλάδος ενώ οι μικρές επιχειρήσεις επιλέγουν ακόμη και την Βουλγαρία για να...
επιβιώσουν.
Το τοπίο στην Οικονομία θυμίζει μικρασιατική καταστροφή και μάς περιμένει ένα κολασμένο Φθινόπωρο. Τα capital controls πάνε να δώσουν την χαριστική βολή σε όσες επιχειρήσεις εξακολουθούν να έχουν την έδρα τους στην χώρα που κυβερνάνε ο Σκουρλέτης, ο Κατρούγκαλος και η Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Η ελληνική οικονομία τον προσεχή χειμώνα θα θυμίζει τοπίο μετά από έκρηξη πυρηνικού σταθμού. Η Ελλάδα πεθαίνει στα χέρια γραφικών, επικίνδυνων και ηλίθιων κυβερνώτων τούς οποίους επέλεξε ο εξίσου ηλίθιος λαός-με την ίδια αποχαύνωση που επέλεξε και τους προηγούμενους.
Οπως σημειώνει και ο Νίκος Χρυσικόπουλος στο ρεπορτάζ του στο Capital.gr πέντε μεγάλοι Όμιλοι επιχειρούν να επιβιώσουν στην σχεδόν νεκρή ζώνη που λέγεται ελληνική οικονομία.
Μια νέα πραγματικότητα, αυτή των κεφαλαιακών περιορισμών και της αβεβαιότητας για την κατάληξη των διαπραγμάτευση κυβέρνησης – θεσμών για την κατάρτιση ενός νέου προγράμματος χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας καλούνται να αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις.

Παρά τις βάσιμες εκτιμήσεις για μια θετική έκβαση, σε όλες ανεξαιρέτως τις εκθέσεις διαχείρισης του δ.σ. των εισηγμένων εταιρειών που δημοσιοποιούν αυτή την περίοδο οικονομικά αποτελέσματα για το πρώτο εξάμηνο του έτους, είναι εμφανής η επιφυλακτικότητα αναφορικά με την πορεία των πραγμάτων. Ασκώντας ορθές πρακτικές εταιρικής διακυβέρνησης, οι διοικήσεις των εισηγμένων αναφέρονται στους παράγοντες που ενδέχεται να επηρεάσουν τη λειτουργία και την πορεία τους το επόμενο διάστημα, κυρίως λόγω της επιβολής των capital controls και των επιπτώσεων που μπορεί να έχει η επιδείνωση της σημερινής κατάστασης, αλλά και για τις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί προκειμένου να προστατευθούν από πιθανούς κινδύνους.

Ενδεικτικά και μεταξύ άλλων εταιρειών, στην εξαμηνιαία οικονομική έκθεση του ομίλου Μυτιληναίος η διοίκηση κάνει λόγο για "το πιο αντίξοο περιβάλλον των τελευταίων δεκαετιών", μέσα στο οποίο ο όμιλος, στηριζόμενος στο εξωστρεφές προφίλ του και τον αυστηρό έλεγχο του κόστους, εστιάζει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, στη βελτίωση της ποιότητας του ισολογισμού, στην αύξηση της κερδοφορίας του και ενίσχυση της ρευστότητας για την επίτευξη των στρατηγικών στόχων του.

Όπως τονίζεται, ο όμιλος παρακολουθούσε και συνεχίζει να παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή τις διαπραγματεύσεις που πραγματοποιούνταν για περίπου πέντε μήνες, μεταξύ της Ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών, λαμβάνοντας κάθε αναγκαίο μέτρο ώστε να εξασφαλίζει την απρόσκοπτη συνέχιση της επιχειρηματικής του δραστηριότητας. Έχοντας ως πρακτικό και ουσιαστικό πλεονέκτημα τη διεθνή δραστηριοποίηση και τον εξαγωγικό του προσανατολισμό, τονίζεται, ο όμιλος καταφέρνει να ανταποκρίνεται με επιτυχία στις δυσκολίες που υφίστανται, στηρίζοντας τη ρευστότητα του εγχώριου συστήματος και συνεχίζοντας απρόσκοπτα και ομαλά τη λειτουργία του σε όλους τους τομείς δραστηριοποίησης.
Ωστόσο, καθώς η Ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε μια διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για την κατάρτιση ενός νέου προγράμματος χρηματοδότησης, το αποτέλεσμα μιας τέτοιας διαδικασίας δεν μπορεί να εκτιμηθεί με ακρίβεια στην παρούσα φάση. Κατά συνέπεια, μια ενδεχόμενη αδυναμία συμφωνίας η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε παράταση ή και επιδείνωση της εν λόγω κατάστασης, πρόσθετα μέτρα περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων ή ακόμα και αναγκαστικά μέτρα νομισματικού χαρακτήρα, μπορεί να έχει αρνητική έκβαση στην χρηματοοικονομική κατάσταση και απόδοση του ομίλου.

Πάρα ταύτα, η επίτευξη της συμφωνίας στο Euro Summit της 12η Ιουλίου δημιουργεί τις προϋποθέσεις για εξομάλυνση της οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα το επόμενο διάστημα, όμως είναι σαφές ότι οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία θα είναι αρνητικές. Σε κάθε περίπτωση, σημειώνεται ότι, ανακόπηκε απότομα η θετική πορεία ανάκαμψης που είχε καταγραφεί για πρώτη φορά το 2014 μετά από έξι συναπτά έτη ύφεσης.

* Αντίστοιχα, η διοίκηση του Τιτάνα εκτιμά πως στην Ελλάδα η ζήτηση θα σημειώσει περαιτέρω σημαντική κάμψη κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, από το χαμηλό επίπεδο στο οποίο διαμορφώθηκε στο πρώτο εξάμηνο. Η οξεία έλλειψη ρευστότητας, η οποία κορυφώθηκε με το προσωρινό κλείσιμο των τραπεζών, τονίζει η εταιρεία, επηρεάζει τόσο τα δημόσια έργα όσο και την ιδιωτική κατανάλωση. "Παρά τις δύσκολες συνθήκες που διαμορφώνονται, ο όμιλος έχει λάβει σειρά μέτρων προκειμένου να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των εργοστασίων του στην Ελλάδα, των οποίων η παραγωγή διοχετεύεται προς το παρόν σχεδόν αποκλειστικά σε εξαγωγικούς προορισμούς", αναφέρεται χαρακτηριστικά.
* Στην οικονομική έκθεση εξαμήνου ο ΟΤΕ σημειώνει πως το μακροοικονομικό και χρηματοοικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα έχει γίνει ευμετάβλητο. Οι κεφαλαιακοί έλεγχοι που επιβλήθηκαν στη χώρα την 28 Ιουνίου 2015, περιλαμβάνουν ένα ημερήσιο όριο για όλες τις αναλήψεις από ΑΤΜ και περιορισμούς στις πληρωμές στο εξωτερικό, κατά συνέπεια, επηρεάζουν τις εγχώριες συναλλαγές και τις συναλλαγές με τους ξένους προμηθευτές και πιστωτές. Κατά συνέπεια, οι οικιακοί πελάτες, οι εταιρικοί πελάτες και ο δημόσιος τομέας είναι πιθανό να καθυστερήσουν τις πληρωμές των υποχρεώσεών τους, επηρεάζοντας αρνητικά τη ρευστότητα του Ομίλου και της Εταιρείας.

Επιπλέον, σημειώνεται, ο δανεισμός του Ομίλου και της Εταιρείας οφείλεται εξ’ ολοκλήρου σε πιστωτές εκτός Ελλάδας. Υποθέτοντας ότι οι έλεγχοι κεφαλαίων που έχουν επιβληθεί επί του παρόντος θα παραμείνουν σε ισχύ, ο Όμιλος και η Εταιρεία θα πρέπει να ζητήσουν έγκριση από τις αρμόδιες αρχές για να χρησιμοποιήσουν ταμειακά διαθέσιμα και ταμειακά ισοδύναμα που διακρατούνται στην Ελλάδα προκειμένου να εξυπηρετήσουν αυτό το δανεισμό.
Τέλος, οι λειτουργίες του Ομίλου και της Εταιρείας στην Ελλάδα εξαρτώνται σε σημαντικό βαθμό από ξένους προμηθευτές.
Υποθέτοντας ότι οι έλεγχοι κεφαλαίων που έχουν επιβληθεί επί του παρόντος θα παραμείνουν σε ισχύ, ο Όμιλος και η Εταιρεία θα πρέπει να ζητήσουν έγκριση από τις αρμόδιες αρχές για να χρησιμοποιήσουν ταμειακά διαθέσιμα και ταμειακά ισοδύναμα που διακρατούνται στην Ελλάδα προκειμένου να εξυπηρετήσουν τις πληρωμές προμηθευτών εκτός Ελλάδος. Η αστάθεια του ελληνικού τραπεζικού τομέα που είχε ως αποτέλεσμα την επιβολή ελέγχων κεφαλαίων έχει δημιουργήσει μια ακόμα πιο αβέβαιη οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, η οποία μπορεί να επηρεάσει την λειτουργία, τη δραστηριότητα, την οικονομική κατάσταση και τις προοπτικές του ομίλου και της εταιρείας.

* Ακόμη, η Frigoglass στην οικονομική έκθεση εξαμήνου αναφέρει πως η αβεβαιότητα στο ελληνικό μακροοικονομικό περιβάλλον έχει ενταθεί από το τέλος του Ιουνίου του 2015, αποτέλεσμα της μη ολοκλήρωσης της αξιολόγησης του δεύτερου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας από τους θεσμούς, της μη πληρωμής των δανειακών υποχρεώσεων προς το ΔΝΤ, της διακοπής παροχής ρευστότητας από την ΕΚΤ προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και της επιβολή διαφόρων περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων.

Παρόλα αυτά οι δραστηριότητες του Ομίλου συνεχίζουν απρόσκοπτα, καθώς η έκθεση στη Ελλάδα είναι περιορισμένη (οι πωλήσεις του ομίλου στην Ελλάδα αποτελούν το 2,1% των εσόδων για τη λήξη που έκλεισε την 31η Δεκεμβρίου 2014). Η διοίκηση εκτιμά ότι δεν αναμένεται σημαντική αρνητική επίπτωση στις δραστηριότητες του Ομίλου στην Ελλάδα μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα, υπό την προϋπόθεση ότι το τρίτο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας θα υπογραφεί και θα εφαρμοστεί. Η διοίκηση έχει καταλήξει ότι δεν χρειάζονται επιπλέον απομειώσεις στα χρηματοοικονομικά και μη χρηματοοικονομικά στοιχεία του Ομίλου κατά τις 30 Ιουνίου 2015.

* Τέλος, η εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητα Grivalia Properties σημειώνει πως η προοπτική της αγοράς ακινήτων επηρεάζεται σηµαντικά από την υποχώρηση της αβεβαιότητας για την Ελληνική οικονοµία, την αποκατάσταση του κλίµατος εµπιστοσύνης, από τις επιπτώσεις της δηµοσιονοµικής και τραπεζικής κρίσης καθώς και από την επίδραση των περιορισµών στην κίνηση κεφαλαίων. Η επικείµενη συµφωνία για το τρίτο πρόγραµµα οικονοµικής στήριξης της Ελλάδας, µετά την έγκριση των προαπαιτούµενων µεταρρυθµίσεων και δηµοσιονοµικών µέτρων από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, αναµένεται να αποκαταστήσει σταδιακά το κλίµα εµπιστοσύνης και να περιορίσει την αβεβαιότητα ενώ µπορεί να σηµατοδοτήσει την επανεκκίνηση της Ελληνικής οικονοµίας. Αν και συνέπειες της αρνητικής οικονοµικής συγκυρίας δεν έχουν αποτυπωθεί πλήρως στις εµπορικές αξίες των ακινήτων ωστόσο η άµεση επανεκκίνηση της Ελληνικής οικονοµίας αναµένεται να περιορίσει σηµαντικά τις επιπτώσεις αυτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου