Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

Ο πιο καυτός Αύγουστος

Ο πιο καυτός Αύγουστος - Κεντρική Εικόνα
Το χρονολόγιο με τις κρίσιμες ημερομηνίες που θα σημαδέψουν την πορεία της κυβέρνησης
Με «παιδική χαρά», ενόψει του δύσκολου πακέτου μέτρων, το οποίο θα πρέπει να έχει περάσει από τη Βουλή πριν από τις 20 Αυγούστου, προκειμένου να ετοιμάσει το έδαφος για το τριετές 3ο Μνημόνιο, το πρώτο της Αριστεράς, μοιάζουν...
τα δύο νομοσχέδια που ψηφίστηκαν αυτήν και την προηγούμενη Τετάρτη.
Η συγκεκριμενοποίηση των δεσμεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης, οι οποίες πλέον έχουν γίνει νόμος του κράτους (Ν. 4334), αλλά και η δήλωση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, πως οι 16 σελίδες των δεσμεύσεων θα γίνουν 160 με μέτρα και ακριβές  χρονοδιάγραμμα, προμηνύουν έναν καυτό Αύγουστο για την κυβέρνηση και αποπνέουν έντονο άρωμα εκλογών. Κι αυτό γιατί, με τα σημερινά δεδομένα, θεωρείται πλέον πολύ πιθανό να μη βρεθούν οι 120 κυβερνητικοί βουλευτές που θα υπερψηφίσουν τα δύσκολα μέτρα. Το 3ο Μνημόνιο θα περάσει μεν με τις ψήφους της αντιπολίτευσης, ωστόσο τυχόν μείωση του πήχη των 120 βουλευτών θα ανοίξει τον δρόμο στον Αλέξη Τσίπρα για προσφυγή σε εθνικές κάλπες.
Τα όσα προβλέπονται στο κείμενο της συμφωνίας των ηγετών της ευρωζώνης είναι ξεκάθαρα και περιγράφουν τα βήματα και άρα τα μέτρα που θα πρέπει να ψηφιστούν για να οδηγηθεί η χώρα στη νέα συμφωνία.
CRASH TEST
 Αμέσως μετά την ψήφιση των προαπαιτουμένων της Τετάρτης, η οποία έγινε απλώς για να κλείσει το προηγούμενο πρόγραμμα και να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση-γέφυρα, η χώρα είναι υποχρεωμένη, σε απόλυτη συμφωνία με τους θεσμούς, να πραγματοποιήσει μεγάλες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα -μεταξύ των οποίων η εφαρμογή ρήτρας μηδενικού ελλείμματος ή αμοιβαία συμφωνηθέντα εναλλακτικά μέτρα μέχρι τον Οκτώβριο.
Επιπλέον, η κυβέρνηση πρέπει να υιοθετήσει περισσότερο φιλόδοξες αλλαγές στην αγορά προϊόντων, με ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή όλων των συστάσεων της «εργαλειοθήκης Ι» του ΟΟΣΑ, που αφορούν μεταξύ άλλων τη λειτουργία καταστημάτων τις Κυριακές, τις περιόδους εκπτώσεων, την ιδιοκτησία των φαρμακείων, τον κλάδο του γάλακτος και τα αρτοποιεία.
Σε επόμενη φάση, θα συμπεριληφθούν ρυθμίσεις για τα μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενα φαρμακευτικά προϊόντα, αλλά και το άνοιγμα κρίσιμων επαγγελμάτων, όπως οι θαλάσσιες μεταφορές.
Η «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ θεωρείται κρίσιμο crash test, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι θα αντιδράσουν και βουλευτές της αντιπολίτευσης. Ειδικά στη Νέα Δημοκρατία, βουλευτές όπως ο Γιώργος Βλάχος, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο Γιώργος Κασαπίδης και άλλοι που εκλέγονται σε κτηνοτροφικές περιοχές δύσκολα θα υπερψηφίσουν τις ρυθμίσεις για το γάλα, ενώ μάχη θα δοθεί για την ιδιοκτησία των φαρμακείων και τα αρτοποιεία.
ΕΝΕΡΓΕΙΑ
 Παράλληλα, όσον αφορά στην αγορά ενέργειας, η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση του διαχειριστή του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), εκτός αν μπορούν να βρεθούν εναλλακτικά μέσα, τα οποία θα έχουν ισοδύναμα αποτελέσματα στον ανταγωνισμό.
Στην αγορά εργασίας, η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε αυστηρή αναθεώρηση και εκσυγχρονισμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων, της βιομηχανικής δράσης και του πλαισίου των ομαδικών απολύσεων, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που συμφωνήθηκε με τους θεσμούς. «Οι πολιτικές της αγοράς εργασίας θα πρέπει να εναρμονισθούν με διεθνείς και ευρωπαϊκές βέλτιστες πρακτικές και θα πρέπει να αποφευχθεί επιστροφή σε πολιτικές του παρελθόντος που δεν είναι συμβατές με τους στόχους της προώθησης μιας ανάπτυξης βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς», αναφέρει χαρακτηριστικά η συμφωνία των ηγετών της ευρωζώνης.
ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
 Μαζί με αυτά, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να νομοθετήσει για το καυτό ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, την ενίσχυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αλλά και για όσα ζητήματα έχουν απομείνει από τα δύο προαπαιτούμενα νομοσχέδια, όπως οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και η διεύρυνση της φορολογικής βάσης και της φορολόγησης των αγροτών.
Επιπροσθέτως, οι ελληνικές Αρχές πρέπει να αναλάβουν δράσεις ώστε:
nΝα αναπτύξουν ένα σημαντικά ενισχυμένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, με βελτιωμένη διαχείριση και με τη σύσταση του περίφημου ταμείου στο οποίο θα μεταφερθεί ακίνητη περιουσία ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ.
nΝα τεθεί σε εφαρμογή πρόγραμμα υπό την αιγίδα της Κομισιόν για την ενίσχυση των δυνατοτήτων και την αποπολιτικοποίηση της ελληνικής Διοίκησης, με παράλληλη μείωση των δαπανών της, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις αποδοχές χιλιάδων δημόσιων υπαλλήλων.
Τι θα γίνει με τα ψηφισμένα
Ιδιαίτερα «επικίνδυνη», καθώς μπορεί να οδηγήσει σε διαρροή κυβερνητικών βουλευτών, είναι η δέσμευση πως, με εξαίρεση το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, η κυβέρνηση θα επανεξετάσει τη νομοθεσία που εισήχθη, σε αντίθεση με τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου, είτε υπαναχωρώντας σε δεσμεύσεις προηγούμενων προγραμμάτων -πράγμα που στην πράξη σημαίνει ακύρωση ψηφισμένων νομοσχεδίων- είτε προσδιορίζοντας νέα ισοδύναμα. Για την κυβέρνηση, πάντως, τα δύσκολα δεν σταματούν στις 20 Αυγούστου, οπότε και αναμένεται να ψηφιστεί το μεγάλο πακέτο μέτρων, πιθανότατα υπό μορφή κατεπείγοντος νομοσχεδίου. Από εκεί και πέρα θα ξεκινήσει το δύσκολο έργο της εφαρμογής των μέτρων, με τα πιθανότερα σενάρια να είναι είτε η διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος με μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού είτε η προσφυγή στις κάλπες, για ανανέωση της λαϊκής εντολής και ξεκαθάρισμα του τοπίου.
Του Γ. Λυκουρέντζου, στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου