Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015

Ο Τσίπρας μπροστά σε δύο εμπόδια: Τρόικα και Λαφαζάνη

Φωτογραφία: InTime News Στο κόκκινο η αγωνία στο Μαξίμου για οικονομία και εσωκομματικές εξελίξεις
Μπαράζ κυβερνητικών συσκέψεων τις τελευταίες ώρες 

Επιστρέφει στην Αθήνα σήμερα η Τρόικα
Θρίλερ με το ΔΝΤ
Μυστήριο με το τετ α τετ Τσίπρα-Λαφαζάνη

Πιο ορατό από ποτέ το ενδεχόμενο διάσπασης στον ΣΥΡΙΖΑ

Πολιτική γραμματεία τη Δευτέρα, Κεντρική Επιτροπή το επόμενο Σαββατοκύριακο...

Σε δραματικά δύσκολη θέση βρίσκεται η κυβέρνηση μετά την ψήφιση των προαπαιτούμενων μέτρων και ένας νέος κύκλος διαπραγμάτευσης –μάλλον ο πιο καθοριστικός- ξεκινά, με στόχο την υπογραφή του τρίτου μνημονίου.
Η αγωνία στο Μέγαρο Μαξίμου για την πορεία της οικονομίας αλλά και για τις εσωκομματικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ έχει «χτυπήσει κόκκινο», με αποτέλεσμα το τελευταίο εικοσιτετράωρο να υπάρχει ένα μπαράζ κυβερνητικών συσκέψεων, ώστε υπουργοί και κομματικά στελέχη πρώτης γραμμής να σταθμίσουν τα νέα δεδομένα όπως αυτά διαμορφώνονται.
Αλλα πρόσωπα -Το ίδιο αυστηροί έλεγχοι
Εντωμεταξύ, εντός της ημέρας, καταφθάνουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των δανειστών και μπορεί τα πρόσωπα και το σχήμα να έχουν αλλάξει, ωστόσο δεν υπάρχει η παραμικρή αλλαγή στο περιεχόμενο και στους στόχους της επίσκεψης.
Το… κουαρτέτο, καθότι η Τρόικα έχει διευρυνθεί με τη συμμετοχή και εκπροσώπου του ESM, θα ελέγξει εξονυχιστικά όλες τις υποχρεώσεις του ελληνικού κράτους ξεκινώντας από το Γενικό Λογιστήριο και τα υπουργεία, τα οποία όμως όπως λέει το Μέγαρο Μαξίμου «δεν θέλουμε να τα επισκέπτεται».
Το «δεν θέλουμε να τα επισκέπτεται», μάλιστα, αποτελεί και ένα από τα σημεία εμπλοκής με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα, που έχει προκύψει τις τελευταίες ώρες. 
Και αυτό γιατί το ΔΝΤ για να έρθει στην Ελλάδα φέρεται να απαιτεί τα μέλη του κλιμακίου του, να έχουν συναντήσεις με τους αρμόδιους υπουργούς και όχι με τεχνοκράτες. Με άλλα λόγια θέλει να επαναληφθούν οι επισκέψεις στα υπουργεία, απορρίπτοντας την πρόταση που φέρεται να έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση για συναντήσεις του ΔΝΤ με τον Γ. Χουλιαράκη και ομάδα τεχνοκρατών (Διαβάστε αναλυτικά τους 4 λόγους της ξαφνικής εμπλοκής με το ΔΝΤ πατώντας ΕΔΩ).
Σπαζοκεφαλιά η συμμετοχή του ΔΝΤ 
Και το με ποιον θα συναντάται ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ δεν είναι ο μόνος λόγος που έχει οδηγήσει στην ξαφνική εμπλοκή με το ΔΝΤ τις τελευταίες ώρες, θέτοντας εν αμφιβόλω το στόχο της επίτευξης οριστικής συμφωνίας πριν από τις 20 Αυγούστου.«Για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα απαιτείται προηγούμενη αίτηση από την Ελληνική Κυβέρνηση, η οποία όμως μέχρι στιγμής δεν έχει υποβληθεί» δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις.
Κατόπιν αυτού η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να στείλει αύριο Παρασκευή, ειδική επιστολή στην επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ με την οποία θα της ζητά και επισήμως να έρθουν στην Αθήνα τα κλιμάκια του ΔΝΤ.
Από την κυβέρνηση επιχειρούν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει εμπλοκή κι ότι εν πάση περιπτώσει πρόκειται για διαδικαστικού χαρακτήρα εκκρεμότητες. Η αλήθεια είναι, όμως, άλλη. Σύμφωνα με την κατ' αρχήν συμφωνία της 12ης Ιουλίου «τα κράτη- μέλη της Ευρωζώνης, που ζητούν χρηματοπιστωτική συνδρομή από τον ESM, αναμένεται να απευθύνουν, εφόσον είναι δυνατόν, ανάλογο αίτημα και στο ΔΝΤ. Αυτό αποτελεί προϋπόθεση προκειμένου η Ευρωομάδα να συμφωνήσει σχετικά με το νέο πρόγραμμα του ESM. Επομένως, η Ελλάδα θα ζητήσει τη συνέχιση της στήριξης του ΔΝΤ (παρακολούθηση και χρηματοδότηση) από το Μάρτιο του 2016». Τι σημαίνει αυτό; Ότι για υπάρξει οριστική συμφωνία και εκταμίευση θα πρέπει η Αθήνα να ζητήσει και τη συμμετοχή του ΔΝΤ.
«Τα μέτρα ήταν αυτά, και δεν υπάρχουν άλλα»
Το περιβάλλον του πρωθυπουργού πάντως, προκειμένου να προλάβει και νέες απαιτήσεις από τους δανειστές και με φόντο τις ολοένα και πιο έντονες φήμες ότι θα χρειαστούν νέα μέτρα, σπεύδει να ξεκόψει τις συζητήσεις. «Μέτρα ψηφίσαμε αυτές τις μέρες, είναι αυτά και δεν υπάρχουν άλλα», έλεγαν κύκλοι της κυβέρνησης στο iefimerida.gr.
Στο ίδιο μήκος κύματος εξηγούσαν, ότι η κυβέρνηση θέλει να τηρηθούν όσα συμφωνήθηκαν στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής.
Από 'κει και έπειτα, ανάλογα και με τα στοιχεία που θα αντλήσουν τα κλιμάκια, θα κριθεί τελικά αν όντως θα αρκέσουν αυτά τα οποία έχουν συμφωνηθεί με την κυβέρνηση να περάσουν από τη Βουλή το επόμενο διάστημα ή αν θα χρειαστούν και επιπλέον μέτρα γεγονός που θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο την πορεία αλλά κυρίως την επιβίωση της κυβέρνησης.
Πάντως, όπως παραδέχονται υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές, παρά το ότι δεν προβλέπονται άλλα προαπαιτούμενα, έχουν ήδη ακουστεί φωνές από την Ευρωζώνη που ζητούν κι άλλα μέτρα πριν από την όποια εκταμίευση. 
«Μυστήριο» για το τετ α τετ Τσίπρα-Λαφαζάνη
Με τη διαφωνία αρχής να παγιώνεται, το ενδεχόμενο της διάσπασης στον κυβερνών κόμμα παραμένει πιο ορατό από ποτέ.
Χθες πέρα από τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου κλειστή κομματική σύσκεψη και σύμφωνα με πληροφορίες συμφωνήθηκε να δοθεί λίγος χρόνος «προκειμένου να γίνουν οι κατάλληλες συνεννοήσεις μεταξύ των αντιτιθέμενων πλευρών».
Όπως έλεγε κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, δεν αποκλείεται να υπάρξει κατ’ ιδίαν συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας Παναγιώτη Λαφαζάνη στην κατεύθυνση να αποσυμπιεστεί η ένταση. Ωστόσο, το περιβάλλον του κ. Λαφαζάνη, ως αργά το βράδυ διαβεβαίωνε πως δεν έχει λάβει καμία ειδοποίηση για συνάντηση.
Και νέα συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας τη Δευτέρα
Εντωμεταξύ, τη Δευτέρα αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου η Πολιτική Γραμματεία- πιθανότατα παρουσία και του Αλέξη Τσίπρα- και όπως όλα δείχνουν η Κεντρική Επιτροπή θα συγκληθεί το επόμενο Σαββατοκύριακο, με στόχο όλες οι πλευρές να διατυπώσουν δημόσια τις απόψεις τους και τα σημεία διαφωνίας τους.
Ειλημμένη τέλος είναι η απόφαση της διεξαγωγής συνεδρίου, αν και δεν έχει οριστικοποιηθεί εάν αυτό θα είναι διαρκές ή έκτακτο. Πάντως, η «προεδρική φρουρά» δεν επιθυμεί τη διεξαγωγή διαρκούς συνεδρίου κι αυτό γιατι όπως εξηγούν έχει αλλάξει και η πραγματικότητα και οι συνθήκες και προτείνουν να συνεδριάσουν οι οργανώσεις και μετά να ανοίξει η διαδικασία, όπως προβλέπεται. 

Πηγή:iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου