Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

ΣΥΡΙΖΑ ή ευρώ, Αλέξη;

Οι εξελίξεις πλέον έχουν λάβει ραγδαία μορφή. Το γεγονός πως τη Δευτέρα το βράδυ στο Βερολίνο είχαμε συνάντηση των 5 για την Ελλάδα με απουσία της Ελλάδας, καταδεικνύει την κατεύθυνση αυτών των εξελίξεων.
Ας μην κοροϊδευόμαστε, αργά ή γρήγορα (...και μάλλον γρήγορα πλέον) το δίλημμα στο τέλος της περιπέτειας της ελληνικής χρεοκοπίας θα είναι: ΣΥΡΙΖΑ ή ευρώ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ όπως είναι σήμερα και το ευρώ είναι ασύμβατες έννοιες...

Ο ΣΥΡΙΖΑ απαιτεί κρατικό μονοπώλιο στην ενέργεια με τη ΔΕΗ αρραγή και κυρίαρχη, η Ευρώπη απαιτεί διάσπαση της ΔΕΗ, άνοιγμα της αγοράς στους ιδιώτες και ανταγωνισμό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ απαιτεί 13η σύνταξη αδιαφορώντας για τη δυνατότητα της οικονομίας να ανταποκριθεί. Η Ελλάδα πληρώνει το 17,5% του ΑΕΠ σε συντάξεις, το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη και αυτός είναι ένας λόγος που έχει την υψηλότερη ανεργία στην Ευρώπη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ αδιαφορώντας αν αυτό για τους περισσότερους σημαίνει αύξηση της ανεργίας και της «μαύρης εργασίας» έναντι 300-400 ευρώ το μήνα...

Η Ευρώπη απαιτεί ελαστικές μορφές απασχόλησης και ασφάλισης γιατί με αυτόν τον τρόπο σε αυτήν οι περισσότερες χώρες έχουν καταφέρει να προσελκύσουν επενδύσεις και να έχουν υψηλότερους μέσους μισθούς από την Ελλάδα.

Η Ευρώπη θέλει την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο για το αζέρικο αέριο προκειμένου να μειώσει την εξάρτηση από το ρωσικό. Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να χειραγωγήσει τη χώρα με βάση τα συμφέροντα της Ρωσίας να διατηρήσει την εξάρτηση της Ευρώπης ενεργειακά από αυτήν. Αυτό χωρίς τη συγκατάθεση της Ευρώπης είναι ατελέσφορο και εξ ου πράξη αυτοκτονίας για τη χώρα.

Οι επιδιώξεις του ΣΥΡΙΖΑ όπως είναι σήμερα και τα συμφέροντα της Ευρώπης δεν αποκλίνουν απλώς, αλλά σε πολλά σημεία είναι αντίθετα.

Το κόμμα που είναι στην κυβέρνηση αποτελείται από δυο σκέλη: Ένα κομματικό μηχανισμό με φτωχό στελεχιακό κορμό αφού λίγο έχει διευρυνθεί οργανωτικά πέραν των ορίων της εποχής που ήταν στο 4%.
Αποτελείται και από μια εκλογική βάση που πίστεψε στο θαύμα πως ο κ. Τσίπρας μπορεί με πέντε ψάρια και πέντε καρβέλια να θρέψει 5.000 άτομα. Πίστεψε δηλαδή πως η Ελλάδα μπορεί να μείνει στο ευρώ, να πληρώνει συντάξεις σε 3 εκατ. συνταξιούχους σε ευρώ συν 1 εκατ. εργαζόμενους στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα χωρίς αξιολόγηση και ανταγωνισμό με 2,5 εκατ. εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα και 1,5 εκατ. ανέργους...
Η εκλογική βάση που ανέδειξε το κόμμα του κ. Τσίπρα στην εξουσία τού έδωσε κατ’ αρχήν μια αντιφατική εντολή: Να διατηρήσει τα κεκτημένα διαφόρων κρατικοδίαιτων πελατειακών κατηγοριών αλλά και την παραμονή της χώρας στο ευρώ.
Αυτό όμως πρακτικά δεν μπορεί να συμβεί. Πρακτικά δεν μπορεί να συμβεί όχι μόνο εντός του ευρώ αλλά και εκτός...
Το να λαμβάνουν σύνταξη 3 εκατ. άνθρωποι εκ των οποίων το 1 εκατ. στη δεύτερη εφηβεία της δεκαετίας των 50 και να εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα 2,5 εκατ. δεν είναι βιώσιμο με κανένα νόμισμα καθώς στο σύμπαν που ζούμε δεν υπάρχει δωρεάν γεύμα...
Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με απόλυτη βεβαιότητα πως θα αντιδράσει η εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ όταν τεθεί το δίλημμα ΣΥΡΙΖΑ ή ευρώ. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως είναι περίπου μοιρασμένη.

Η απάντηση στο ερώτημα πώς θα αντιδράσει, θα εξαρτηθεί και από τον τρόπο και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες θα τεθεί το ερώτημα.

Αν τεθεί σαν τελεσίγραφο από το εξωτερικό θα μπορούσε ενδεχομένως να μειώσει την απήχηση της παραμονής στο ευρώ που φτάνει στα δυο τρίτα της κοινωνίας.

Μια μεταβατική συμφωνία λίγων μηνών που θα επέτρεπε στην κυβέρνηση να παραμείνει στην εξουσία για λίγους μήνες θα συνέβαλε στην απομυθοποίηση των θαυματουργών λύσεων της αριστεράς.

Το δεύτερο σενάριο όμως εμπεριέχει τον κίνδυνο η καταστροφή που συντελείται ήδη στην οικονομία να καταστεί μη αναστρέψιμη.
όπως αν τεθούν τα ερωτήματα των εξελίξεων τις επόμενες μέρες το βασικό δίλημμα που θα τεθεί θα είναι: ΣΥΡΙΖΑ ή ευρώ;

Το δίλημμα αυτό θα μπορούσε να ξεπεραστεί αν ο κ. Τσίπρας ήλεγχε το κόμμα σε βαθμό που ο ΣΥΡΙΖΑ γινόταν συμβατός με το ευρώ. Κάτι τέτοιο σήμερα δεν φαίνεται εφικτό.

Κώστας Στούπας

kostas.stoupas@capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου