Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

Γιούνκερ: Αυτή είναι η πρόταση των θεσμών, για να ξέρουν οι Ελληνες

Γιούνκερ: Αυτή είναι η πρόταση των θεσμών, για να ξέρουν οι Ελληνες

Το απόγευμα της Κυριακής η Κομισιόν αποφάσισε να δημοσιεύσει την τελευταία της πρόταση, στην οποία κατέληξαν το βράδυ της Παρασκευής ενώ ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσιζε η Ελλάδα να αποχωρήσει από τις συνομιλίες... 

Την πρόταση δημοσίευσε η Κομισιόν με το συνοδευτικό κείμενο:


«Για την ενημέρωση του ελληνικού λαού και σε πνεύμα διαφάνειας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιεύει τις τελευταίες προτάσεις όπως συμφωνήθηκαν με τους θεσμούς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) οι οποίες λαμβάνουν υπόψη τις προτάσεις των ελληνικών αρχών της 8ης, 14ης, 22ας και 25ης Ιουνίου 2015, αλλά και τις συνομιλίες σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.
Οι συζητήσεις επ' αυτών των προτάσεων συνεχιζόταν με τις ελληνικές αρχές το βράδυ της Παρασκευής ενόψει του Eurogroupτης 27ης Ιουνίου 2015. Υπήρχε συναντίληψη όλων των εμπλεκομένων πλευρών ότι η σύνοδος αυτή του Eurogroupθα επιτύγχανε μια συνολική συμφωνία για την Ελλάδα, η οποία όχι μόνο θα είχε συμπεριλάβει τα μέτρα προς κοινή συμφωνία, αλλά θα κάλυπτε και τις μελλοντικές χρηματοδοτικές ανάγκες όπως και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Περιελάμβανε επίσης την υποστήριξη ενός πακέτου για μια νέα αρχή για την ανάπτυξη και την απασχόληση με τη πρωτοβουλία της Επιτροπής που θα υποστήριζε την ανασυγκρότηση και τις επενδύσεις στη πραγματική οικονομία, όπως είχε συζητηθεί και υιοθετηθεί στη συνεδρίαση του Κολλεγίου των Επιτρόπων της Τετάρτης 24 Ιουνίου 2025.
Παρόλα αυτά, δεν έγινε εφικτή η τυπική ολοκλήρωση και παρουσίαση στο Eurogroup της τελικής εκδοχής αυτού του εγγράφου, ούτε της περίληψης μιας συνολικής συμφωνίας, λόγω της μονομερούς απόφασης των ελληνικών αρχών να εγκαταλείψουν τη διαδικασία το βράδυ της 26ης Ιουνίου 2015».
Μάλιστα, σε αυτή τη νέα πρόταση όπως δημοσιεύεται γινόταν αποδεκτό το 13% στα ξενοδοχεία, κάτι που έδειχνε παραχώρηση από πλευράς δανειστών καθώς η αρχική τους απαίτηση έκανε λόγο για 23%.
Κυβέρνηση: Δεν γνωρίζαμε τίποτα για νέα πρόταση
«Στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 25 Ιουνίου ο Πρόεδρος του Eurogroup κ. Ντάισελμπλουμ ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να αποδεχτεί το κείμενο των θεσμών ως το Σάββατο, θέτοντας έτσι ένα ξεκάθαρο τελεσίγραφο.
Στο κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή - και το οποίο δεν εστάλη ποτέ στην ελληνική κυβέρνηση – η μόνη διαφορά είναι το ΦΠΑ στα ξενοδοχεία. Τι έχει συμβεί, όμως, με αυτόν τον συντελεστή;
Την Τετάρτη το πρωί ο θεσμοί παρέδωσαν πρόταση για ΦΠΑ 23% στην εστίαση και 13% στα ξενοδοχεία από 1η Ιουλίου. Η ελληνική κυβέρνηση δεν δέχθηκε τον αυξημένο ΦΠΑ στην εστίαση. Το πρωί της Πέμπτης, οι θεσμοί επανήλθαν με πρόταση 23% και σε εστίαση και σε ξενοδοχεία! Αυτή η πρόταση κατατέθηκε από τους θεσμούς στο Eurogroup και παραδόθηκε στην Ελλάδα ως τελεσίγραφο.
Αν υπήρξε αλλαγή στάσης την επόμενη ημέρα, χωρίς να ανακοινωθεί επίσημα στην ελληνική κυβέρνηση, είναι θέμα που αφορά τους θεσμούς» αναφέρει σε Non paper η κυβέρνηση.  
Ο δημοσιογράφος Πίτερ Σπίγκελ μέσω του Twitter ανέφερε ότι η δημοσιοποίηση της πρότασης των δανειστών ήταν «απροσδόκητη», ενώ λίγο αργότερα αναλύοντας την τόνιζε ότι η μόνη διαφορά είχε να κάνει με την φορολογία 13% στα ξενοδοχεία και δεν περιλαμβάνει άλλες μεγάλες αλλαγές. Kάτι με το οποίο συμφώνησε και ο δημοσιογράφος Ούγκο Ντίξον ότι αυτή είναι η μόνη αλλαγή.
Συνέντευξη Τύπου του Γιούνκερ την Δευτέρα
Έκτακτη συνέντευξη Τύπου αναμένεται να παραχωρήσει την Δευτέρα, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Η συνέντευξη του προέδρου της Κομισιόν είναι προγραμματισμένη για τις 13:45 (ώρα Ελλάδας).
Κατά την ενημέρωση που θα παράσχει, ο κ. Γιούνκερ αναμένεται να παρουσιάσει τις προτάσεις των θεσμών και να αποτιμήσει τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την ελληνική κρίση.
Μάλιστα, την πρόταση των θεσμών ο κ. Γιούνκερ την ανέβασε και στο Twitter του, στα ελληνικά, «με την φράση Για την ενημέρωση του ελληνικού λαού και σε πνεύμα διαφάνειας».
Λαγκάρντ: Το ΔΝΤ είναι πάντα έτοιμο να συζητήσει με την Ελλάδα και την Ευρώπη
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ενημέρωσε για τις εξελίξεις στην Ελλάδα η Κριστίν Λαγκάρντ.
Αμέσως μετά την ενημέρωση η διευθύντρια του Ταμείου εξέδωσε σύντομη δήλωση στην οποία καταλήγει ότι «το ΔΝΤ είναι πάντα έτοιμο να προσπαθήσει για την προσέγγιση με την Ελλάδα και τους Ευρωπαίους εταίρους».
Αναλυτικά η δήλωση Λαγκάρντ:
«Ενημέρωσα το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ για το μη ολοκληρωμένο αποτέλεσμα των πρόσφατων συζητήσεων με την Ελλάδα στις  Βρυξέλλες. Εξέφρασα την απογοήτευσή  μου και υπογράμμισα την δέσμευσή μας να συνεχίσουμε να συζητάμε με τις ελληνικές αρχές.
Οι επόμενες ημέρες θα είναι σίγουρα σημαντικές. Χαιρετίζω τις ανακοινώσεις του Eurogroup και της ΕΚΤ να χρησιμοποιήσουν στο έπακρο όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για να διατηρήσουν την ακεραιότητα και σταθερότητα της Ευρωζώνης. Αυτές οι δηλώσεις δείχνουν ότι η Ευρωζώνη σήμερα είναι σε ισχυρή θέση να ανταποκριθεί στις εξελίξεις έγκαιρα και αποτελεσματικά, όπως χρειάζεται.
Το ΔΝΤ επίσης θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Ελλάδα και άλλες χώρες κοντά της και είναι έτοιμο να δώσει βοήθεια εάν χρειαστεί.
Συνεχίζω να πιστεύω ότι μια ισορροπημένη προσέγγιση είναι απαραίτητη για να βοηθήσουμε να επανέλθει η οικονομική σταθερότητα και η ανάπτυξη στην Ελλάδα με τις απαραίτητες διαρθρωτικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις οι οποίοι θα υποστηρίζονται από αντίστοιχα χρηματοδοτικά μέτρα και μετρά ανακούφισης του χρέους. Το ΔΝΤ είναι έτοιμο να συνεχίσει να αναζητεί αυτή την προσέγγιση με τις ελληνικές Αρχές και τους Ευρωπαίους εταίρους μας».
Μοσκοβισί: Η πόρτα είναι ακόμα ανοιχτή με βάση τις νέες προτάσεις της Κομισιόν
Ο Πιερ Μοσκοβισί απαντώντας σε όσους αναρωτιούνται τι θα συμβεί την επόμενη ημέρα έγραψε στο twitter πως η Ελλάδα θα πρέπει να μείνει στο ευρώ και ότι η πόρτα είναι ανοιχτή για διαπραγματεύσεις πάνω στην τελευταία πρόταση της Κομισιόν. 

Βαρουφάκης στην Bild: Αν βελτιωθούν οι προτάσεις, θα προτείνουμε το «ναι»
Την προθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να επανέλθει στις διαπραγματεύσεις εξέφρασε ο Γιάνης Βαρουφάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Bild.  «Είμαστε ανοιχτοί για νέες προτάσεις των θεσμών» είπε χαρακτηριστικά, επαναλαμβάνοντας ότι εάν βελτιωθούν, τότε μπορούμε να «αλλάξουμε ανά πάσα στιγμή τη δική μας εισήγηση και να προτείνουμε στους ψηφοφόρους να υπερψηφίσουν».
Όπως εξήγησε, δεν μπορούσαμε να συναινέσουμε στην πρόταση, δεν μπορούσαμε όμως και απλώς να την απορρίψουμε, ενόψει της σημασίας της υπόθεσης για το μέλλον της Ελλάδας. Έτσι, συνέχισε, αποφασίσαμε να απευθυνθούμε στους πολίτες, να τους εξηγήσουμε τη δική μας, απορριπτική στάση σε αυτό, αλλά να τους αφήσουμε την επιλογή.
«Οι Θεσμοί δεν έχουν καμία εντολή να συνδυάσουν δύσκολες μεταρρυθμίσεις με μια έξυπνη πολιτική αναδιάρθρωσης του χρέους. Οι επικεφαλής της ΕΕ στις Βρυξέλλες δεν είναι φτιαγμένοι για πολιτικές πρωτοβουλίες» υπερθεμάτισε παράλληλα ο κ. Βαρουφάκης.
Ερωτηθείς για τον κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι «εάν η Ευρώπη επιτρέψει μια τόσο τρομακτική εξέλιξη, μόνο και μόνο για να εξευτελίσει την κυβέρνησή μας, τότε πρέπει οι Ευρωπαίοι να θέσουν στον εαυτό τους το ερώτημα, το οποίο ο Ιταλός πρωθυπουργός έθεσε σε ό,τι αφορά την θεαματική αποτυχία στο θέμα των προσφύγων: θέλουμε μια τέτοια Ευρώπη;.
Οι πρώτες αντιδράσεις
Η πρώτη έντονη αντίδραση ήρθε από τον βουλευτή της ΝΔ Γιώργο Κουμουτσάκο, ο οποίος έκανε λόγο για μείζον πολιτικο πρόβλημα:
Giorgos Koumoutsakos ‏@GKoumoutsakos
Μείζον πολιτικό ζήτημα για ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. η αποκάλυψη από τον Γιουνκέρ οτι υπήρχε κι' άλλη,συμβιβαστική,πρόταση που δε συζήτησε η Κυβέρνηση.

Πηγή: efimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου