Αποκαλυπτικό δημοσίευμα της Wall Street Journal
Οι πιστωτές προτείνουν παράταση μέχρι τον επόμενο Μάρτιο
Η Ελλάδα θα λάβει τα 10,9 δισ. από το ΤΧΣ για να μην ξεμείνει από ρευστό
Γιούνκερ-Ντάισελμπλουμ έθεσαν το σχέδιο στον Τσίπρα με τον όρο να πάρει σκληρά μέτρα
Ο πρωθυπουργός είπε «όχι»
Τι θα συμβεί μετά
Οι ψίθυροι για τρίτο πακέτο...
Καταιγιστικές ενδέχεται είναι οι εξελίξεις στην ελληνική υπόθεση τις επόμενες ημέρες, καθώς, νέο δημοσίευμα της Wall Street Journal, αναφέρει ότι οι πιστωτές της Ελλάδας έχουν προτείνει ήδη την επέκταση του προγράμματος διάσωσης μέχρι το τέλος Μαρτίου του 2016.
Σύμφωνα με τη ρεπόρτερ της εφημερίδας, Gabrielle Steinhauser, τρεις πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων επιβεβαιώνουν την πρόταση αυτή, ωστόσο, μεγάλο «αγκάθι» παραμένουν οι διαφωνίες για τους όρους που θα συνοδεύουν την συνέχιση της στήριξης, αλλά και για το ρίσκο που εμπεριέχει μια τέτοια κίνηση.
Πού θα βρεθεί η χρηματοδότηση
Το τρέχον πρόγραμμα λήγει στα τέλη του μήνα γεγονός που δημιουργεί το ερώτημα του πώς θα μπορέσει η Ελλάδα να συνεχίσει να αποπληρώνει τα δάνειά της και να παραμείνει στην Ευρωζώνη. Υπενθυμίζεται ότι ήδη η χώρα έχει μεταφέρει όλες τις πληρωμές προς το ΔΝΤ στα τέλη Ιουνίου.
Για να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα δεν θα ξεμείνει από χρήματα μέχρι τον επόμενο Μάρτιο προτείνεται να αποκτήσει η χώρα πρόσβαση στα περίπου 10,9 δισ. ευρώ από το ΤΧΣ, ένα ποσό που έχει μπει στην άκρη στο πλαίσιο του προγράμματος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. «Αυτό που προσφέρουμε θα σημαίνει ότι η Ελλάδα είναι πλήρως χρηματοδοτημένη μέχρι το Μάρτιο του 2016», σημειώνει χαρακτηριστικά πηγή της Ευρωζώνης δηλώνοντας ότι το θέμα έπεσε ήδη στο τραπέζι στη συνάντηση Γιούνκερ, Τσίπρα και Ντάισελμπλουμ.
Τι ζήτησαν οι δανειστές από τον Τσίπρα
Η Wall Street Journal αναφέρει ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν και ο επικεφαλής του Eurogroup προσέφεραν στον Τσίπρα την επέκταση αυτή με την προϋπόθεση να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις, αλλά και οι περικοπές συντάξεων και αυξήσεις φόρων, όμως ο πρωθυπουργός απέρριψε τους όρους αυτούς ως «απαράδεκτους».
Αποτυχία των δύο πλευρών να συμφωνήσουν στους όρους θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη συμφωνία που παρουσιάστηκε στη συνάντηση της Τετάρτης, αναφέρει μια από τις πηγές.
«Κάθε νέα ημέρα κεφαλαιακών εκροών [από τις ελληνικές τράπεζες] σημαίνει ότι λιγότερα κεφάλαια μπορούν να χρησιμοποιηθούν [από το ταμείο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών για την αποπληρωμή χρέους] και αντίθετα θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να σταθεροποιηθούν οι τράπεζες», αναφέρει μια πηγή.
Μετά τον Μάρτιο τι;
Την ίδια ώρα ένας ακόμη παράγοντας που δυσχεραίνει τη συμφωνία είναι τι θα συμβεί μετά τον Μάρτιο. Μια από τις πηγές επισημαίνει ότι η Ελλάδα επιμένει πως δεν θέλει ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης και δεν επιθυμεί να ακολουθήσει τους όρους για τις δαπάνες, όπως τους έχουν παρουσιάσει οι πιστωτές για μετά το 2016.
Σιγοψυθιρίζεται στην Φρανκφούρτη
Από την άλλη πλευρά, πάντως, στελέχη της ΕΚΤ σε δηλώσεις τους στο πρακτορείο Reuters επεσήμαναν ότι η προοπτική ενός τρίτου πακέτου ήδη συζητείται, αν και σιωπηρά, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων.
Πηγή: iefimerida.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου