Το Bloomberg κάνει λόγο για μια κρίσιμη εβδομάδα γεμάτη από deadlines, τα οποία η Ελλάδα θα πρέπει να τα αντιμετωπίσει για να μείνει στη ζώνη του ευρώ.
«Αυτό που χρειάζεται είναι, τουλάχιστον, μια συμβολική επίδειξη της προόδου που έχει συμβεί, κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, έτσι ώστε να...πείσει την ΕΚΤ να διατηρήσει τον ELA προς τις ελληνικές τράπεζες, στους σημερινούς ρυθμούς. Το επόμενο εμπόδιο θα έρθει μια ημέρα μετά, όταν θα κληθεί να πληρώσει τη δόση προς το ΔΝΤ, ύψους 750 εκατομμυρίων ευρώ», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Από το κυβερνητικό στρατόπεδο βγαίνει η πρόθεση του Τσίπρα να δει στο σημερινό Eurogroup αυτό το δείγμα προόδου. Κάτι που επανέλαβε στην Κυριακή στην μαραθώνιο σύσκεψη που είχε με τους υπουργούς του, κάνοντας λόγο για αμοιβαία επωφελή συμφωνία στο πλαίσιο της εντολής που έλαβε η κυβέρνηση κατά τις πρόσφατες εκλογές.
«Η συνάντηση στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε υπό την αυξανόμενη πίεση προς την κυβέρνηση να εγκαταλείψει τις προεκλογικές υποσχέσεις της, ενώ ουδείς γνωρίζει πόσο καιρό ακόμη θα καταφέρει η χώρα να επιβιώνει», γράφει το Bloomberg και θυμίζει την πρόσφατη προειδοποίηση του Σόιμπλε ότι ο κίνδυνος του ατυχήματος δεν έχει φύγει πάνω από την Ελλάδα.
Η αντίδραση των αγορών
Οι παράπλευρες συνέπειες αυτής της έντονης αναταραχής φαίνονται, κατά το αμερικανικό δίκτυο, από τον τρόπο που κινούνται τα ελληνικά ομόλογα τους τελευταίους τρεις μήνες. Το 10ετές βρίσκεται στο 10,67% από 8,41% που ήταν στις παραμονές των εκλογών, ενώ κάποια στιγμή μέσα στον Απρίλιο είχε φτάσει στο 13,64%.
Στο μεταξύ, η αλλαγή του προσωπικού στην ομάδα διαπραγμάτευσης της Ελλάδας, έχει βελτιώσει τη δομή και την οργάνωση των διαπραγματεύσεων. Αυτό δηλώνει Ευρωπαίους αξιωματούχος. Αυτό σημαίνει πως υπήρξε προσέγγιση σε πολλούς τομείς, αλλά δεν έφερε τα πράγματα πιο κοντά σε μια συμφωνία. Οι αξιωματούχοι της ΕΕ σημειώνουν πως μπορεί το πρόγραμμα της Ελλάδας να διαρκεί μέχρι το τέλος Ιουνίου, εντούτοις οι προθεσμίες δεν είναι παγιωμένες. Επομένως, θα μπορούσε στις αρχές Ιουνίου να υπάρξει μια τεχνική συμφωνία σχετικά με το αναθεωρημένο πρόγραμμα και στη συνέχεια να υπάρξει χρόνος για την έγκρισή της από τις κυβερνήσεις. Το σίγουρο είναι πως καμία τέτοια συμφωνία δεν πρόκειται να επικυρωθεί στο σημερινό Eurogroup – κάτι που επιβεβαιώνει σε όλους τους τόνους και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Ο ρόλος του Βαρουφάκη
Άλλο ένα ενδιαφέρον ζήτημα είναι και ο ρόλος του Βαρουφάκη στο Eurogroup. Ο ίδιος λέει πως εξακολουθεί να ηγείται της προσπάθειας και να δίνει τον τόνο. Παρόλα αυτά, τα πάντα είναι θέμα υπομονής. Την ίσια που θα χρειαστεί να επιδείξει και η Μέρκελ από τη στιγμή που δέχεται έντονη πίεση από τα μέλη του κόμματός της να αφήσει αβοήθητη την Ελλάδα. Ο Πιερ Κάρλο Πάντοαν το είπε με όσο πιο κομψό τρόπο μπορούσε, σε συνέντευξη που παραχώρησε την Κυριακή στην Messaggero: «Στην Ελλάδα υπάρχει μια αυξανόμενη συνειδητοποίηση ότι ο χρόνος εξαντλείται».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου