Σάββατο 9 Μαΐου 2015

«Βόμβα» από Μαξίμου: Μη θεωρείτε βέβαιο ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία

Σκληραίνει τη στάση του το Μαξίμου / Nick Paleologos / SOOC

ΤΙ ΚΡΥΒΕΙ Η ΕΜΜΟΝΗ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ

Οι ασφυκτικές πιέσεις που ασκούν μέχρι αυτή την ώρα οι δανειστές στην ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να υπαναχωρήσει σε αξιώσεις σε ασφαλιστικό, εργασιακά αλλά και πρωτογενές πλεόνασμα, ώστε να ανοίξουν την κάνουλα της ρευστότητας οδηγεί σε σκλήρυνση της στάσης της κυβέρνησης...

«Μην θεωρείτε βέβαιο ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία» είπε στο iefimerida.gr  πηγή πολύ κοντά στον Αλέξη Τσίπρα. Είναι η δεύτερη φορά που το Μαξίμου μιλά για τέτοια απόσταση η οποία να οδηγεί σε ρήξη: Προ μερικών 24ώρων, είχε προκληθεί αίσθηση με το περίφημο non paper ότι υπάρχει αδιέξοδο με αποκλειστική ευθύνη των εταίρων καθώς διαφωνούν μεταξύ τους.
Σήμερα, μεσούντος μάλιστα του EuroWorking Group, η αναφορά αυτή αποκτά ιδιαίτερη αξία, πολλώ μάλλον όταν υπήρχαν αναφορές περί σύγκλισης των δύο πλευρών.
Κανείς δεν μπορεί να εικάσει με ασφάλεια αν αυτές οι αναφορές εντάσσονται στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής τακτικής της κυβέρνησης ή αν όντως βλέπει ορατό πλέον το ενδεχόμενο της ρήξης. Το σίγουρο είναι πάντως πως οι πιέσεις των δανειστών εντείνονται.
Γιατί επιμένουν στο πλεόνασμα
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες που επιβεβαιώνονται και από πηγές του μεγάρου Μαξίμου, οι ευρωπαίοι και το ΔΝΤ δεν μετακινούνται από το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα που ζητούν να μειωθεί από το 3% το πολύ μέχρι 2%, ενώ η ελληνική πλευρά επεδίωκε 1,2%-1,5%. Η διαφορά αυτή προκύπτει από τις διαφορετικές εκτιμήσεις των δύο πλευρών ως προς το ρυθμό ανάπτυξης. Η Αθήνα εκτιμά ότι θα είναι 1% επί του ΑΕΠ ενώ η Κομισιόν προβλέπει ότι θα κυμανθεί στο 0,5% του ΑΕΠ.
Αντίστοιχες πιέσεις ασκούνται για εργασιακά, ΦΠΑ και ασφαλιστικό, θέματα που θεωρεί κόκκινες γραμμές η κυβέρνηση. Γεγονός που κάνει πηγές της κυβέρνησης να λένε ότι «είμαστε ακόμη στην αρχή» στα συγκεκριμένα θέματα. Προφανώς οι αξιώσεις των πιστωτών, θα μπουν στο «τραπέζι» της τηλεδιάσκεψης του EuroWorking Group, το απόγευμα.
Οι πληροφορίες περί ασφυκτικών πιέσεων για πρωτογενές πλεόνασμα, εργασιακό, ασφαλιστικό και ΦΠΑ, υπήρχαν από νωρίς το πρωί, ωστόσο το μέγαρο Μαξίμου τις επιβεβαίωσε πριν από λίγο.
Επί της ουσίας, οι δανειστές πιέζουν στο δημοσιονομικό σκέλος προκειμένου να κερδίσουν ασφαλιστικό-εργασιακά. Οι αποκλίσεις με την Αθήνα στο δημοσιονομικό έχουν ωριμάσει σε βαθμό 80%, ωστόσο στα «καυτά» θέματα εργασιακού-ασφαλιστικού (ιδίως στο τελευταίο) δεν είμαστε «ούτε στο 10%» έλεγαν αξιόπιστες πηγές.
Απαιτούν νέα μέτρα
Τι σημαίνει πρακτικά η απόκλιση των δύο πλευρών; Κάθε μονάδα του ΑΕΠ ισοδυναμεί με 1,8 δις ευρώ περίπου. Η Αθήνα ζητά να γίνει αποδεκτό έλλειμμα 1,2%-1,5% ενώ οι δανειστές 2% επί του ΑΕΠ. Που σημαίνει διαφορά από 0,8% έως 0,5%, με άλλα λόγια ισοδύναμα επιπλέον μέτρα – πέρα από αυτά που έχουν συζητήσει μέχρι τώρα – της τάξης των 500 εκατ. ευρώ έως 1 δις ευρώ περίπου. Αν συνυπολογίσει κανείς και την εξαιρετικά δυσοίωνη πρόβλεψη του ΔΝΤ το οποίο μερικά 24ωρα πριν απειλούσε να φύγει από το ελληνικό πρόγραμμα καθώς υπολόγιζε ότι η Ελλάδα, όχι μόνο δεν θα παρουσιάσει πλεόνασμα, αλλά πρωτογενές έλλειμμα -1,5%, η διαφορά με την Αθήνα κινείται στο 3,5%. Κάτι που συνιστά κενό που ισοδυναμεί με το αστρονομικό ποσό των 6-7 δις ευρώ.
Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου