Σάββατο 4 Απριλίου 2015

Ο Γολγοθάς του Tσίπρα

Πολυμέτωπος αγώνας απαιτείται και για την εβδομάδα των Παθών από τον Αλέξη Τσίπρα στην τελική ευθεία για την πολυπόθητη συμφωνία. 

Και μόνος σίγουρος σύμμαχος αυτή την ώρα μοιάζει να είναι η σατυρική εκπομπή του γερμανικού καναλιού ZDF.

Ένας ιδιότυπος Γολγοθάς περιμένει τον Έλληνα πρωθυπουργό την εβδομάδα που ξεκινάει τη Μ. Δευτέρα. 
Με την έλλειψη ρευστότητας να αγγίζει τα όρια του οριστικού πνιγμού... ο Αλέξης Τσίπρας έχει καταρχάς να αγωνιά για τα αποτελέσματα του Euroworking Group που θα συνεδριάσει το απόγευμα Μ. Τετάρτης (8/4) και το πρωί της Μ. Πέμπτης (9/4)
Ο λόγος της αγωνίας του δεν είναι άλλος από το γεγονός ότι ο ζωτικός χρόνος για την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές εξαντλείται και χωρίς συμφωνία η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να ελπίζει σε εκταμίευση δόσεων.

Ας μην ξεχνάμε ότι την ίδια ώρα που το Euroworking Group θα συνεχίσει να εξετάζει τις προτάσεις της κυβέρνησης υπό την απειλή (σύμφωνα με δημοσιεύματα) των άδειων ταμείων, το ΔΝΤ περιμένει την επόμενη δόση που πρέπει να του πληρώσει τις επόμενες ημέρες η Ελλάδα. 
Σε αυτό το σκηνικό Γολγοθά, όμως, η χώρα μοιάζει να στερεύει εκτός από ρευστό και από συμμάχους. 
Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και οι Κύπριοι «αδελφοί» προετοιμάζονται για την αποτυχία, με τον Νίκο Αναστασιάδη να δηλώνει ξεκάθαρα πως «έχουν προγραμματιστεί μια σειρά μέτρων και έχουν γίνει όλες οι ασκήσεις επί χάρτου στο όποιο ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη». Μάλιστα, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επικαλέστηκε την παροιμία «του φρονίμου τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν», έστω και αν στη συνέχεια προσπάθησε να το μαζέψει σημειώνοντας πως «πρώτον, δεν υπάρχει πλέον ο μεγάλος κίνδυνος επιρροής της κυπριακής οικονομίας. Αλλά και ο ελάχιστος που υπάρχει, έχουν προγραμματιστεί μια σειρά από μέτρα ώστε να ελαχιστοποιηθεί ακόμη περισσότερο».

Δυστυχώς, όμως, για τον Αλ. Τσίπρα η πρωθυπουργική «Εβδομάδα των Παθών» έχει ξεκινήσει εδώ και ημέρες.
Πότε οι δημιουργικές ασάφειες των υπουργών του για τις αποκρατικοποιήσεις και δη για το λιμάνι του Πειραιά (βλ. σχετικό ρεπορτάζ στις σελ. 10-11), πότε οι «αταξίες» της Ζωής Κωνσταντοπούλου (περιγράφονται αναλυτικά στη σελ. 6), πότε οι αντιεξουσιαστές καταληψίες που έχουν δημιουργήσει αμηχανία και κόντρες στο κυβερνητικό επιτελείο για τον τρόπο αντιμετώπισής τους (βλ. σελ. 4), έχουν βάλει φωτιά στο εσωκομματικό τοπίο.

Άλλωστε είναι περίπου κοινό μυστικό ότι οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ περιμένουν στη γωνία για το πρώτο μεγάλο στραβοπάτημα της κυβέρνησης.
Και οι αφορμές για «εμφύλιο» μάλλον θα βρεθούν, αν σκεφτεί κανείς ότι οι προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης διαγράφονται μία-μία, με τελευταίο θύμα τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Όλα δείχνουν, π.χ, ότι η φοροαπαλλαγή από τα 150.000€ θα προσγειωθεί στις 30-40.000€, καθώς… μεγάλη ακίνητη περιουσία που να μπορεί να καλύψει το κενό δεν υπάρχει.

Το ταξίδι στη Μόσχα

Μέσα σε αυτή την ακραία πολωμένη πραγματικότητα ο πρωθυπουργός ετοιμάζει αποσκευές για το επίσημο ταξίδι του στη Μόσχα όπου θα συναντηθεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Και μάλιστα ακριβώς τις ίδιες μέρες που στις Βρυξέλλες σε μεγάλο βαθμό θα κρίνεται η τύχη της χώρας, στις 8 και 9 Απριλίου. Μάλιστα όπως έγινε σαφές η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας και οι σχέσεις Ρωσίας-ΕΕ, θα είναι ανάμεσα στα θέματα που θα συζητήσει με τον Ρώσο Πρόεδρο. Αυτό τουλάχιστον σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου ηγέτη, Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος, μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι η Ελλάδα, προς το παρόν, δεν έχει ζητήσει οικονομική βοήθεια από τη Ρωσία.

«Είμαι πεπεισμένος ότι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα θιγεί και η σημερινή οικονομική κατάσταση της ίδιας της Ελλάδας από διάφορες απόψεις» δήλωσε ο κ. Πεσκόφ, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για την ημερήσια διάταξη της συνάντησης της 8ης Απριλίου, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΣΣ. Σε ερώτηση εάν θα συζητηθεί θέμα τυχόν ρωσικής οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου Προέδρου πρότεινε αυτό να απευθυνθεί στην ελληνική πλευρά, διευκρινίζοντας ότι «οι συνομιλίες επίκεινται» και προς το παρόν δεν έχουν υπάρξει τέτοια αιτήματα από την Αθήνα.

Σύμφωνα με τον κ. Πεσκόφ, Ρωσία και Ελλάδα έχουν «μία πλούσια ημερήσια διάταξη διμερών σχέσεων, μάλιστα η συνεργασία τους είναι πολύπλευρη, δεν είναι μόνο η οικονομία, αλλά και οι ανθρωπιστικές επαφές, η πολιτιστική συνεργασία»
Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του κ. Τσίπρα και του κ. Πούτιν «φυσικά και θα συζητηθούν και οι σχέσεις μεταξύ Μόσχας και ΕΕ, υπό το πρίσμα της πολιτικής των κυρώσεων που ακολουθεί η ΕΕ και την εξαιρετικά ψυχρή σχέση της Αθήνας προς αυτή την πολιτική» πρόσθεσε ο κ. Πεσκόφ, σημειώνοντας ότι θα συζητηθούν και άλλα επίκαιρα διεθνή ζητήματα.
Σε αυτά θα πρέπει να προστεθεί και η πρόθεση της Μόσχας να άρει το εμπάργκο για μια σειρά από ελληνικά προϊόντα. 

Επίσης την Μεγάλη Τετάρτη, 8 Απριλίου, η χώρα θα επιχειρήσει να τονώσει την ρευστότητα της με τη διενέργεια δημοπρασίας εξάμηνων εντόκων γραμματίων, διάρκειας 26 εβδομάδων ποσού 875 εκατ. Ευρώ. 
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η ημερομηνία διακανονισμού (settlement) θα είναι η Τρίτη 14 Απριλίου 2015 (Τ+2) και οι τόκοι των εντόκων υπολογίζονται με χρονική βάση ACT/360. 
 Η δημοπρασία θα γίνει με ανταγωνιστικές προσφορές από τους Βασικούς Διαπραγματευτές Αγοράς στην Η.Δ.Α.Τ., σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται από τον Κανονισμό Λειτουργίας τους.


Επίθεση από διεθνή μέσα

Και ενώ η κατάσταση στην Ελλάδα μοιάζει με κινούμενη άμμο, οι επιλογές της κυβέρνησης μπαίνουν στο στόχαστρο των διεθνών μέσων ενημέρωσης. 

Για «στασιμότητα στους ελέγχους της Ελλάδας ως τα μέσα Απριλίου» κάνει λόγο το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» και αναφέρει ότι «λόγω του εκνευρισμού για τη συνεχιζόμενη μεταρρυθμιστική άρνηση της Αθήνας, η ηγεσία του ΔΝΤ ανακάλεσε προσωρινά τα στελέχη του από την Αθήνα».
Σύμφωνα με το περιοδικό, «οι Έλληνες δήλωσαν ότι θέλουν να γιορτάσουν το Ορθόδοξο Πάσχα ανενόχλητοι από διαπραγματεύσεις» ενώ το ΔΝΤ, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης του Euro Working Group την Τετάρτη, επέκρινε το γεγονός ότι «από τη στιγμή της αλλαγής κυβέρνησης μπόρεσαν να γίνουν σοβαρές διαπραγματεύσεις μόνο τέσσερις μέρες». 
Στο δημοσίευμα αναφέρεται ακόμη ότι ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Νίκος Θεοχαράκης δήλωσε επ” αυτού ότι δεν αποτελεί έκπληξη, διότι οι υπάλληλοι της τρόικας «είναι πλήρως ανίκανοι». 

Σε άρθρο του Guardian την ίδια ώρα επισημαίνεται ο κίνδυνος να εξελιχθεί ο Αλέξης Τσίπρας στον «χρήσιμο ηλίθιο» του Πούτιν
Σύμφωνα με την αρθρογράφο Natalie Nougayrède, η συγκεκριμένη φράση αποδίδεται στον Λένιν και βρίσκει εφαρμογή σε όσους χρησιμοποιούνται από τη Ρωσία για να εξυπηρετήσουν τους προπαγανδιστικούς σκοπούς της, περισσότερο από όσα έχουν να κερδίσουν εκείνοι από τις σχέσεις τους με την χώρα.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου