Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

Αντίστροφη μέτρηση και από ΔΝΤ: Κοστίζει αλλά διαχειρίσιμη η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ

economist-intelligence-unit-40-oi-pithanotites-grexit.w_hr

Εάν δεν υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές και η Ελλάδα αναγκαστεί να φύγει από το ενιαίο νόμισμα τότε η ευρωζώνη μπορεί να το αντιμετωπίσει αλλά δεν θα είναι κάτι εύκολο 

δήλωσε πριν λίγο σε δημοσιογράφους ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Olivier Blanchard, σύμφωνα με το Reuters...

Όπως μεταδίδει ο Guardian, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου στην Ουάσιγκτον για την παρουσίαση των επικαιροποιημένων προβλέψεων του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία το 2015 και το 2016, ο κ. Blanchard δήλωσε ότι ένα Grexit θα ήταν πολύ δαπανηρό και επώδυνο αλλά όχι αδύνατον να διαχειριστεί. Υπάρχουν καλύτερα τείχη προστασίας σε ισχύ απ’ ότι το 2012, επισήμανε, αλλά προφανώς δεν θα είναι μία ομαλή πορεία.
“Βρισκόμαστε εν μέσω διαπραγματεύσεων με τους Έλληνες και θέλουμε πραγματικά να καταλήξουν” (σε μια συμφωνία), πρόσθεσε, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
“Η υπόλοιπη ευρωζώνη είναι σε καλύτερη θέση ώστε να αντιμετωπίσει μια έξοδο της Ελλάδας. Ορισμένα τείχη προστασίας που δεν υπήρχαν παλαιότερα, σήμερα τα έχουμε και, μολονότι κάτι τέτοιο δεν θα ήταν εύκολο, θα μπορούσε να γίνει”, συνέχισε.
“Εάν γινόταν κάτι τέτοιο, ο καλύτερος τρόπος για να καθησυχάσουμε τις αγορές θα ήταν να χρησιμοποιήσουμε αυτήν την ευκαιρία για να πραγματοποιήσουμε πρόοδο προς μια δημοσιονομική και πολιτική ένωση και θα ήταν σαφώς η κατάλληλη στιγμή για να το κάνουμε”, επισήμενε ο κ. Blanchard.
Ακόμη τόνισε ότι μία ενδεχόμενη ελληνική κρίση θα αποσταθεροποιούσε τις χρηματοπιστωτικές αγορές, επισημαίνοντας παράλληλα ότι μια τέτοια κρίση δεν μπορεί να αποκλειστεί.
“Μια ελληνική κρίση δεν μπορεί να αποκλειστεί και αυτό θα ήταν ένα γεγονός που θα αποσταθεροποιούσε τις χρηματοπιστωτικές αγορές”, δήλωσε.
Ο Blanchard τόνισε παράλληλα ότι ο κίνδυνος ύφεσης στην ευρωζώνη, που πέρσι είχε παρουσιαστεί ως η σημαντικότερη απειλή για την παγκόσμια οικονομία, έχει περιοριστεί, “όπως επίσης και ο κίνδυνος αποπληθωρισμού”.
Η Ελλάδα πεδίο αβεβαιότητας, μαζί με Ρωσία – Ουκρανία
Στο κείμενο που συνοδεύει τις εαρινές του προβλέψεις το ΔΝΤ κάνει λόγο για πιθανές επιπτώσεις σε σύνολο της ευρωζώνης από την πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα. Μάλιστα στο…. «τρίγωνο» των πιθανών πολιτικών κινδύνων που πιθανώς να βλάψουν την εμπιστοσύνη της οικονομίας στην ευρωζώνη, αναφέρεται η Ελλάδα μαζί με την Ουκρανία και την Ρωσία.
«Η αβεβαιότητα και η απαισιοδοξία σχετικά με την αποφασιστικότητα της ευρωζώνης να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές προκλήσεις είναι πιθανό να περιορίσουν την εμπιστοσύνη, όπως και οι εθνικές και παγκόσμιες πολιτικές εξελίξεις (όπως οι ς πρόσφατες εξελίξεις στην Ελλάδα, στη Ρωσία και την Ουκρανία)» αναφέρεται.
Πάντως οι προβλέψεις καθαυτές για την Ελλάδα παραμένουν αμετάβλητες σε σχέση με την προηγούμενη έκθεσή του ΔΝΤ τον Ιανουάριο. Εκτιμά ανάπτυξη 2,5% και ρυθμό αύξησης ΑΕΠ 3,7% για το 2016. Χαμηλές αναμένονται οι «πτήσεις» και για τα επόμενα χρόνια, έως το 2020 με αναπτυξιακή επίδοση 2,6%.
Είχε αναθεωρήσει προς τα «κάτω» τις προβλέψεις του από τις Φθινοπωρινές εκτιμήσεις όταν ανέμενε ρυθμό στο 2,9% για φέτος. Πλέον, η όποια αναθεώρηση θα περιμένει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του «προγράμματος» με το Ταμείο.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις εαρινές του εκτιμήσεις, υπολογίζει ποσοστό ανεργίας στο 24,8% φέτος, από 26,5% το 2014, ενώ για το 2016 προβλέπει μείωση στο 22,1%. Ο πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί στο -0,3% το 2015 από το -1,4% πέρυσι, και με πρόβλεψη 0,3% αύξησης τιμών για το 2016.
Τέλος, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ θα διαμορφωθεί φέτος στο 1,4% του ΑΕΠ από 0,9% πέρυσι και στο 1,1% του ΑΕΠ το 2016.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου