Προτάσεις και Κριτική για την Οικονομία, την Πολιτική, την Κοινωνία & την Ανάπτυξη!
Τρίτη 28 Απριλίου 2015
Τσίπρας κατώτερος των περιστάσεων
Ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε πως ο δρόμος για ενδιάμεση συμφωνία με τους εταίρους είναι στρωμένος. Και με αγκάθια, ή μάλλον κυρίως με αυτά (π.χ εργασιακά, ασφαλιστικό), επιδιώκει όμως να κλείσει δεδομένης και της οικονομικής ασφυξίας που ταλανίζει την χώρα έως τις 9 Μαίου.
Για το στρίμωγμα της κυβέρνησης που καλείται να βρει λύση, στο "παρά πέντε", όπως χαρακτηριστικά ο ίδιος ανέφερε, ευθύνονται όμως η απερχόμενη κυβέρνηση (διότι παρέλαβε ναρκοθετημένη διαπραγμάτευση) και η ...καλοπιστία του ιδίου και του Γιάνη Βαρουφάκη...
Και τούτο, διότι όπως είπε στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Star, ο Ντράγκι, σε συνεννόηση με "κέντρα συντηρητικά" που δεν επιθυμούσαν την εφαρμογή της συμφωνίας της 20ης Φλεβάρη, παραπλάνησαν τον πρωθυπουργό και τον ΥΠΟΙΚ, διαβεβαιώνοντάς τους ότι η ΕΚΤ θα επαναφέρει το όριο για τα ελληνικά ομόλογα στο 15% άμα τη υπογραφή της συμφωνίας ( στις 18 Φλεβάρη) αλλά μετά στις 20 ( οπότε και υπεγράφη), δεν το έπραξαν, "στήνοντας΄ παγίδα στην Κυβέρνηση.
Τούτων δοθέντων, δεδομένου ότι η κυβέρνηση έσφαλλε διότι παραπλανήθηκε από την ΕΚΤ, όπως είπε ο πρωθυπουργός, κύλησαν τρεις μήνες ( μάλλον χαμένοι) και απέμεινε πλέον ελάχιστη άμμος στο στόμιο της κλεψύδρας για να επιτευχθεί τελικώς ο "έντιμος συμβιβασμός".
Αυτός, κατά τον κ. Τσίπρα, θα πραγματοποιηθεί έως τις 9 Μαίου, αλλά εάν δεν καταστεί εφικτός - καθώς υπάρχουν ακόμη διαφορές στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, άρα αν η λύση που θα προσφέρεται θα ξεπλένει εντελώς τις "κόκκινες" γραμμές της Κυβέρνησης, τότε θα φέρει τη συμφωνία σε δημοψήφισμα, ώστε να αποφανθεί ο λαός. Διότι μέλημα του πρωθυπουργού είναι να μην κυβερνά ερήμην του λαού, όπως είπε παραινώντας άπαντες "να μην φοβόμαστε την κρίση του λαού".
Εκλογές πάντως δε σκέφτεται σε καμία περίπτωση, ο κ. Τσίπρας καθώς η εντολή του είναι νωπή και δεν έχει ανάγκη από αύξηση των εκλογικών του ποσοστών. Αλλά και το δημοψήφισμα, κατέληξε, το πιθανότερο είναι πως δεν θα χρειαστεί να το κάνει, καθόσον είναι πεπεισμένος ότι οι Εταίροι δεν θα ρισκάρουν να τορπιλήσουν τη διαπραγμάτευση. Διότι δεν είναι όλα οικονομία και χρήμα, η Ελλάδα έχει κρίσιμο γεωστρατηγικό ρόλο, όπως διατράνωσε ο Πρωθυπουργός.
Άλλωστε, επικουρικά προς την εκτίμησή του πως η συμφωνία είναι και εφικτή και ante portas, λειτουργεί και η πρόθεση της A. Merkel, καθώς σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, διαφαίνεται ότι επιθυμεί λύση. Μάλιστα, παρά τις ιδεολογικές και πολιτικές τους διαφορές, ο κ. Τσίπρας, είπε ότι γνωρίζοντάς την κατάλαβε γιατί έχει μείνει καγκελάριος τόσα χρόνια. Παρά ταύτα, διέγνωσε ότι είναι παράλληλα και εγκλωβισμένη στην αδυναμία της να παραδεχθεί ότι επί πέντε χρόνια στην Ελλάδα εφαρμόστηκε λανθασμένη πολιτική. Ενδεχόμενη ρήξη πάντως θα κοστίσει, όπως εκτίμησε ο κ. Τσίπρας και στην ίδια πολιτικά, διότι θα είναι έμμεση ομολογία αποτυχίας. Παραδέχθηκε όμως, ότι αυτό θα σημάνει και για την Κυβέρνηση.
Στο δια ταύτα της επόμενης ημέρας για τη χώρα, ο Πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της επιλογής του να συντηρήσει σε τέτοιο μάκρος της διαπραγμάτευση, παρά την ύφεση που συνομολόγησε ότι προκλήθηκε στην οικονομία, διότι το πιο εύκολο για τον ίδιο, είπε θα ήταν να υπογράψει το email Χαρδούβελη, που άφησαν παρακαταθήκη οι προηγούμενοι. Και τα "μνημόνια μονομιας που μπορεί να μην τα σκίσαμε", είπε ο πρωθυπουργός αλλά ούτε κυβιστήσεις θα κάνει σαν τον προκάτοχό του, τόνισε.
Καίτοι, δεν το υπέγραψε, πολλά από τα μέτρα του είναι ακόμη εδώ, στο τραπέζι της πολυταλανισμένης διαπραγμάτευσης: Ομαδικές απολύσεις δεν δέχεται και πέραν τούτου: Θέλουμε να αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό, θα το κάνουμε σταδιακά. Αλλά θα το κάνουμε. Εδώ υπάρχει διαφωνία», είπε. Ούτε σε οριζόντια αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά συναινεί η κυβέρνηση. Αντ αυτών, προτείνει άλλες λύσεις - όχι πάντως την παρακολούθηση των φοροφυγάδων με κάμερες , όπως είχε προτείνει ο υπό επιτροπεία ΥΠΟΙΚ Γιάνης Βαρουφάκης, την οποία σχολίασε αρκούντως περιπαικτικά και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Προκρίνει ωστόσο στα νησιά μεγάλης ζήτησης και μεγάλης κίνησης χρημάτων να μπει υποχρεωτική συναλλαγή δια πιστωτικών καρτών για ποσά άνω των 50 ή 70 ευρώ.
Και το ασφαλιστικό είναι στο τραπέζι και οι ομαδικές απολύσεις. Όπερ σημαίνει ότι η συμφωνία είναι κοντά μεν, σύμφωνα με τον ίδιο, αλλά με τον αστερίσκο να επικρατήσει και στην άλλη πλευρά η κοινή λογική, όπως είπε και να μην τορπιλιστεί η διαπραγμάτευση.
αίσθηση προκάλεσε και η απάντηση που έδωσε για την υπόθεση της αποφυλάκισης του Σάββα Ξηρού - για την οποία αρνήθηκε ότι έχει δυναμιτίσει τις σχέσεις της χώρας με τις ΗΠΑ-. Και τούτο διότι δήλωσε δυσαρεστημένος διαβάζοντας στον Τύπο ότι ο Ξηρός δεν δέχεται να αποφυλακιστεί με βραχιολάκι. Καταδίκασε την τρομοκρατία όμως διότι ως αριστερός, είναι δις ευαίσθητος με το σχετικό θέμα: Η αφαίρεση ζωής δεν είναι επαναστατική πράξη, αλλά εξουσιαστική, τόνισε.
Στο μεταξύ, το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, μπαίνει και αυτό στο συρτάρι, αφού όπως είπε ο πρωθυπουργός σχεδιάστηκε με βάση άλλα δεδομένα: Πρωτογενές πλεόνασμα (που δεν βρήκε είπε) και διαφορετική εικόνα στα ταμειακά διαθέσιμα ( τα οποία έχουν στραγγίξει).
Όπερ σημαίνει, ότι η "τύχη" του προγράμματος, συναρτάται άμεσα με την "τύχη" της διαπραγμάτευσης και την εικόνα της Οικονομίας. Εάν το πλεόνασμα συμφωνηθεί να μείνει στο 1.2% και "έρθει" ανάπτυξη 1,4%, τότε θα επανεξεταστεί ο ΕΝΦΙΑ και το το αφορολόγητο των 12.000 άμεσα. Άλλως, θα το ξαναδει η Κυβέρνηση, από το 2016.
Της Νίκης Ζορμπά
Πηγή:www.capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου