Παρασκευή 10 Απριλίου 2015

Καταληψίες και μολότοφ φοβίζουν την Αστυνομία


Η… «δημιουργική ασάφεια», που επαγγέλλεται η κυβέρνηση, εκτός από την οικονομία βρίσκει πεδίο εφαρμογής και στη δημόσια τάξη, ενώ η υιοθέτηση μίας τουλάχιστον μετριοπαθούς αντιμετώπισης των περιστατικών κατάληψης δημοσίων κτιρίων εκλαμβάνεται ως αδυναμία της ΕΛ.ΑΣ.

Ενέργειες που σε συνδυασμό με τις πρόσφατες επιθέσεις εναντίον αστυνομικών τμημάτων...
(Δάφνη και Ζωγράφου) αλλά και μεμονωμένων ενεργειών, όπως η επίθεση σε περιπολικό της Τροχαίας που πέρναγε από τα Εξάρχεια, προκαλούν εύλογη ανησυχία στην πολιτική και φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. για το «πού το πάνε οι αντιεξουσιαστές». Μπορεί η σημερινή πολιτική ηγεσία του τόπου να δείχνει ένα πιο… φιλικό πρόσωπο απέναντι σε άτομα που κατηγορούνται για τρομοκρατία, όπως ο Σάββας Ξηρός ή η μητέρα των αδερφών Τσάκαλου, ωστόσο θα μπορούσε κανείς να σχολιάσει πως ο αντιεξουσιαστικός χώρος επιδιώκει-προκαλεί τον ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει με μία «δεξιού» χαρακτήρα κίνηση –π.χ. μαζικές συλλήψεις από διμοιρία της ΥΜΕΤ ή των ΜΑΤ– θέλοντας έτσι να αποδομήσει το αριστερό προφίλ της κυβέρνησης. Παρά το γεγονός ότι οι έγκλειστοι στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας «Πυρήνες της φωτιάς» σταμάτησαν την απεργία πείνας και το υπουργείο Δικαιοσύνης ξεκαθαρίζει πως θα καταργηθούν άμεσα οι φυλακές τύπου Γ΄, τα μηνύματα που φτάνουν στα γραφεία των αξιωματικών της Ασφάλειας είναι πως δεν πρόκειται οι «μπαχαλάκηδες» να… συνάψουν ειρήνη.
Το γεγονός πως ανάμεσα στα πρόσωπα που συμμετέχουν στις καταλήψεις δημοσίων κτιρίων είναι και παλιοί γνώριμοι των Αρχών, μόνο αισιόδοξο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως ένας από τους… διαμαρτυρόμενους πολίτες στον προαύλιο χώρο της Βουλής είχε συλληφθεί το 2005 και είχε κατηγορηθεί μαζί με ακόμη τρία άτομα για την κλοπή αστυνομικών ασπίδων των ΜΑΤ μετά από καταδρομική επίθεση στην οδό Χαριλάου Τρικούπη στα Εξάρχεια. Πάντως, παρά τις εξαγγελίες του αναπληρωτή υπουργού, Γιάννη Πανούση, πως «η Αστυνομία δεν θα αφήσει αυτά τα πράγματα ατιμώρητα, καθώς η ασφάλεια του πολίτη είναι ένα αίτημα γενικό», η… χαλαρή αντιμετώπιση συνεχίζεται. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε πως μία φράση που όλο και πιο συχνά ακούγεται από μάχιμους αστυνομικούς είναι πως «φοβάμαι το μπλέξιμο», εξηγώντας πως η ατολμία τους για πιο δυναμική αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών οφείλεται στην έλλειψη πολιτικής βούλησης.

«Επενδύουν στην ένταση»

Την ίδια ώρα, μετά και τις επιθέσεις στα Α.Τ. Δάφνης και Ζωγράφου, εντείνονται οι φόβοι για νέες συντονισμένες καταδρομικού τύπου επιχειρήσεις από ομάδες αντιεξουσιαστών. Είναι χαρακτηριστικό πως μεγάλο αστυνομικό τμήμα του κέντρου των Αθηνών, που κατά το παρελθόν έχει γίνει στόχος «μπαχαλάκηδων», έχει δώσει εντολή τις βραδινές ώρες τα οχήματα που δεν χρησιμοποιούνται να μη σταθμεύονται έξω από το κτίριο, αλλά στους χώρους του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στη λεωφόρο Μεσογείων. Θέση για το θέμα πήρε και η ΠΟΑΣΥ, με την Ομοσπονδία να σημειώνει σε ανακοίνωσή της πως «σε μια περίοδο κατά την οποία η νέα κυβέρνηση ευαγγελίζεται ένα νέο δόγμα αστυνόμευσης και με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες σχεδιάζει την εξάλειψη αρνητικών φαινομένων του παρελθόντος, οι γνωστοί άγνωστοι προκαλούν την κοινωνική ειρήνη, επενδύοντας στην ένταση και στην τρομοκρατία».



«Σκηνοθετημένη» η φυγή της Βίκυς Σταμάτη από το Δρομοκαΐτειο


«Είμαστε σχεδόν 100% πεπεισμένοι πως η εξαφάνιση για περίπου 24 ώρες της Βίκυς Σταμάτη από το Δρομοκαΐτειο και η επιστροφή της με αυτόν τον τρόπο είναι μέρος ενός οργανωμένου σχεδίου προκειμένου να αντιμετωπιστεί με μεγαλύτερη επιείκεια το αίτημά της για να αφεθεί ελεύθερη». Αυτό δηλώνει στην «Α» αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. με γνώση της υπόθεσης, σημειώνοντας πως «η κα Σταμάτη πόνταρε στην προβολή που θα λάμβανε η επιστροφή της και ιδιαίτερα το γεγονός ότι αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα». Οι αστυνομικοί που χειρίζονται την υπόθεση δεν πείθονται πως η σύζυγος του Άκη Τσοχατζόπουλου ενήργησε αφελώς και με στόχο να δει το παιδί της. Άλλωστε, δεν προκύπτει καμία προσπάθεια για να μεταβεί στο σπίτι των γονιών της στο Ζέλι Φθιώτιδας που διαμένει ο 8χρονος Άκης, ούτε κάποια σχετική συνεννόηση, από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου.

Η δεύτερη εκδοχή
Εκτός, πάντως, από το σενάριο που αναφέραμε, υπάρχει και μία δεύτερη εκδοχή που εξετάζουν οι αστυνομικοί. Σύμφωνα με αυτήν, υπήρξε μία καλά οργανωμένη απόδραση από το ψυχιατρικό ίδρυμα, απέτυχε όμως η απόπειρα απομάκρυνσης του παιδιού από το πατρικό της, γι’ αυτό και η Βίκυ Σταμάτη προτίμησε να «παραδοθεί» σε μία προσπάθεια να πείσει πως ό,τι έγινε ήταν… αυθόρμητο και παρορμητικό και να «ξεκαρφωθούν» οι οργανωτές του σχεδίου. Μάλιστα, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., «υπάρχει ένα κενό 4 ωρών, για το σημείο που βρισκόταν το παιδί».


Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου