Δευτέρα 13 Απριλίου 2015

Αγώνας δρόμου για συμφωνία με τους δανειστές

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: SOOC / ΝΙΚΟΣ ΛΥΜΠΕΡΤΑΣ

Σε θρίλερ εξελίσσονται οι επόμενες 10 μέρες

Μάχη με τον χρόνο δίνει η κυβέρνηση
Στόχος η καταρχήν συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι τις 20 Απριλίου
Από τη Δευτέρα του Πάσχα ξεκινά νέος κύκλος διαπραγματεύσεων
«Αγκάθια» το δημοσιονομικό κενό, ο ΦΠΑ, οι συντάξεις, οι ομαδικές απολύσεις και οι ιδιωτικοποιήσεις
Φόβοι για τελική συμφωνία μετά τις 24 του μήνα

Σε αγώνα δρόμου εξελίσσεται η διαδικασία των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με... τους δανειστές, ώστε μέχρι το Eurogroup της 24ης Απριλίου να έχει γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαίων.

Στόχος είναι μέχρι τις 20 Απριλίου να έχει επιτευχθεί μια καταρχήν συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, ώστε αυτή να αξιολογηθεί από τα κλιμάκια των Θεσμών, να παραπεμφθεί για επεξεργασία στο Euro Working Group και στη συνέχεια στο Eurogroup της 24ης Απριλίου.

Ετσι, οι δυσκολίες της διαπραγμάτευσης αναμένεται να βρεθούν και πάλι στο προσκήνιο από τη Δεύτερα του Πάσχα, ενώ χθες, Μεγάλο Σάββατο, τηλεδιάσκεψη διάρκειας μιας ώρας πραγματοποίησε το Brussels Group, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων της Ελλάδος με τους Θεσμούς. Θέμα της τηλεδιάσκεψης ήταν ο προγραμματισμός των συνεδριάσεων μέχρι τις 24 Απριλίου, όταν πραγματοποιηθεί το Eurogroup στη Ρήγα της Λετονίας.

Ευρωπαίοι θεωρούν πιθανό να υπάρξει τελική συμφωνία μετά τις 24 Απριλίου

Βέβαια, σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θεωρούν πλέον πιο πιθανό να επιτευχθεί συμφωνία στα τέλη του μήνα και μετά το Eurogroup της 24ης Απριλίου, αφού η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου για δίμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης αφήνει το χρονικό περιθώριο μέχρι και το τέλος του Απρίλη.

Πάντως, η διαπραγμάτευση, όπως μετέδωσε το Mega, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να επικεντρωθεί στο πιεστικό αίτημα των δανειστών για μειώσεις στις συντάξεις, αίτημα που απορρίπτει κατηγορηματικά η ελληνική πλευρά.

«Αγκάθια» θεωρούνται:
Το μέγεθος του δημοσιονομικού κενού
Η απαίτηση των δανειστών για αύξηση του ΦΠΑ
Η απαίτηση των πιστωτών για περαιτέρω μειώσεις στις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων
Οι ομαδικές απολύσεις και
Οι ιδιωτικοποιήσεις. Πάντως, ειδικά για τις τελευταίες ανήμερα της Κυριακής του Πάσχα, οι δηλώσεις του Παναγιώτη Λαφαζάνη έδειξαν πως η κυβέρνηση παραμένει αμετακίνητη, αφού o υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης κατά την επίσκεψή του στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ επανέλαβε την ανάγκη να παραμείνει η ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο, δηλώνοντας: «Επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά η απόλυτη ανάγκη να παραμείνει ο ΑΔΜΗΕ και όλος ο όμιλος της ΔΕΗ υπό δημόσια ιδιοκτησία και ουσιαστικό δημόσιο έλεγχο. Η δημόσια ΔΕΗ μπορεί και πρέπει να ανασυγκροτηθεί και ανασυγκροτημένη να γίνει ο πυλώνας και η ατμομηχανή για την έξοδο της χώρας από την κρίση».

Καθόλου ευνοϊκό το κλίμα για την Αθήνα

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το κλίμα για την Αθήνα δεν μοιάζει καθόλου ευνοϊκό.

Ενδεικτική είναι η δήλωση Ευρωπαίου αξιωματούχου στη γερμανική εφημερίδα FAZ σχετικά με τις διαπραγματεύσεις στο Euro-working group, όπου εκφράζει απογοήτευση για την στάση της Αθήνας και μιλά απαξιωτικά για τον Έλληνα εκπρόσωπο, χαρακτηρίζοντάς τον «ταξιτζή». Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών έσπευσε να διαψεύσει την εφημερίδα, υποστηρίζοντας ότι η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική και πως τέτοια δημοσιεύματα υπονομεύουν όχι μόνο τη διαπραγμάτευση, αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη.

Εν τω μεταξύ, τα διεθνή ΜΜΕ αναφέρουν πως λιγοστεύουν οι ελπίδες της Ελλάδας για μια αξιοπρεπή λύση, αφού οι Ευρωπαίοι είναι οργισμένοι με την ελληνική κυβέρνηση.

Χαρακτηριστικό είναι πως το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, σε άρθρο του υποστηρίζει ότι ακόμη κι αν επιβιώσει τους επόμενους τρεις μήνες, στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, η Ελλάδα ίσως να «έκαψε» την καλύτερη ευκαιρία της για μακροπρόθεσμη συμφωνία για το χρέος, με την αποξένωσή της από τους εταίρους της ευρωζώνης, τη στιγμή που χρειάζεται περισσότερο την υποστήριξή τους.
Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου