Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Βρυξέλλες: Συμφώνησαν οι οκτώ ότι δεν υπάρχει Grexit - Όλες οι εξελίξεις

ANDREA BONETTI/EUROKINISSI)

Σε πλήρη εξέλιξη οι συζητήσεις
Σύγκλιση αλλά όχι ταύτιση
Πολιτικές δεσμεύσεις και από τους συμμετέχοντες πως η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη
Ενόχληση για τη στάση της Αθήνας απέναντι στα τεχνικά κλιμάκια και σκληρή κριτική από τον Γιούνκερ
Εκτακτο Eurogroup την επόμενη εβδομάδαΗ χρηματοδότηση θα εξαρτηθεί από την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων
Εως τις 15 Απριλίου έχει χρήματα η χώρα
Συνεχής ενημέρωση...

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η κρίσιμη μίνι Σύνοδος Κορυφής ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τους εταίρους.

Μπορεί οι συζητήσεις να συνεχίζονται, ωστόσο, ήδη πηγές από τις Βρυξέλλες διαρρέουν κλίμα από το ραντεβού.
Σύμφωνα με αυτές, υπάρχουν ενδείξεις σύγκλισης, αλλά όχι ταύτισης στη συνάντηση, ενώ, ήδη ακούγεται πως ίσως πραγματοποιηθεί Eurogroup για την Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα.

Ευρωπαίος αξιωματούχος φέρεται να σημειώνει ότι έγινε μια ειλικρινής συζήτηση με τον Αλέξη Τσίπρα, όπου τα μέλη της οκταμερούς έδωσαν αμοιβαίες πολιτικές δεσμεύσεις για παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη με δεδομένο ότι θα τηρηθεί η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου
Παράλληλα, κοινοτικές πηγές σημειώνουν ότι η Ελλάδα έχει χρήματα έως τις 15 Απριλίου, ενώ, τονίζεται ότι τα κρίσιμα σημεία που ίσως ξεκλειδώσουν ένα μέρος της χρηματοδότησης είναι οι μεταρρυθμίσεις και τα χρονοδιαγράμματα.
Στο πλαίσιο της συνάντησης, πάντως, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ φέρεται να εξέφρασε την ενόχλησή του για τη στάση της Αθήνας απέναντι στα τεχνικά κλιμάκια.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το έκτακτο Eurogroup θα πραγματοποιηθεί για να διαπιστωθούν οι ανάγκες ρευστότητας της Ελλάδας. Ταυτόχρονα, επειδή έχει χαθεί αρκετός χρόνος θα πρέπει να διευκρινιστεί ποιες από τις μεταρρυθμίσεις μπορούν να λάβουν τη μορφή νομοσχεδίων, να ψηφιστούν και να εφαρμοστούν άμεσα.
Μετά το πέρας της συνάντησης, η Ανγκελα Μέρκελ αναμένεται να δώσει συνέντευξη Τύπου.
Η επταμερής έγινε... οκταμερής
Η επταμερής συνάντηση έγινε τελικά... οκταμερής, καθώς, στη συζήτηση συμμετέχει και ο Γενικός Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ούβε Κορσέπιους, ο οποίος είναι στενός συνεργάτης του Ντόναλντ Τουσκ.
Οι υπόλοιποι που συμπληρώνουν το... παζλ είναι οι γνωστοί Αλέξης Τσίπρας, Ανγκελα Μέρκελ, Φρανσουά Ολάντ, Γερούν Ντάισελμπλου, Μάριο Ντράγκι Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Ντόναλντ Τουσκ.
Οχι συμφωνία, αλλά... πρώτη ανάγνωση
Εκείνο, πάντως, που έχει γίνει σαφές τόσο από την Ανγκελα Μέρκελ όσο και από τους υπόλοιπους εταίρους είναι πως σήμερα δεν θα υπάρξει καμία συμφωνία.
Στόχος της σημερινής συνάντησης, την οποία ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας, είναι να γίνει μια πρώτη ανάγνωση των ελληνικών προτάσεων με τον πρωθυπουργό, ωστόσο, να επιθυμεί μια πολιτική συμφωνία μακριά από «Θεσμούς» και τεχνικά κλιμάκια. 
Τουσκ: Να μάθουμε τις προθέσεις του Τσίπρα - Γιούνκερ: Εξαρτάται από τις προθέσεις
Λίγα μόλις λεπτά πριν από την έναρξη αυτής της μίνι Συνόδου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, διευκρίνισε ότι απόψε δεν είναι θέμα αποτελεσμάτων, αλλά προθέσεων.
«Από τη στιγμή που ο κ. Τσίπρας ζήτησε τη συνάντηση, θέλουμε να δούμε τις προθέσεις του» σημείωσε ο κ. Τουσκ.
Ο Ζαν Κλον Γιούνκερ, πάντως, επιφύλασσε ένα σχόλιο γεμάτο νόημα σημειώνοντας χαρακτηριστικά «Εξαρτάται από τις προθέσεις του».
Ντάισελμπλουμ: Ο χρόνος κυλάει εις βάρος της Ελλάδας
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Eurogroup, σημείωσε ότι ο χρόνος κυλάει και αυτό δεν είναι υπέρ της Ελλάδας.
H σημερινή συνάντηση για την Ελλάδα θα εξετάσει την πρόοδο που έχει σημειωθεί και η οποία φαίνεται πως είναι περιορισμένη δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει επιτάχυνση της διαδικασίας καθώς υπολείπεται πολύ δουλειά ακόμη.
Ο επικεφαλής του Eurogroup εξέφρασε την ετοιμότητα της Ευρωζώνης να στηρίξει την Ελλάδα στη βάση της συμφωνίας του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.
Ηταν μια ξεκάθαρη δήλωση στην οποία συμφώνησαν οι Ελληνες και επί της οποίας θα πρέπει να εργαστούμε σκληρά ώστε να υπάρξει ένα πακέτο μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, τόνισε.
Τι θα ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας
Οπως ανέφεραν νωρίτερα κυβερνητικές πηγές, ο κ. Τσίπρας προσέρχεται στην αποψινή με απαιτήσεις.
Το ίδιο, όμως ισχύει, και για τους εταίρους, ενώ, το κλίμα στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής ήταν αρκετά αρνητικό για την ελληνική πλευρά.
Οι περισσότεροι από τους ηγέτες της ΕΕ, προσερχόμενοι στη συνεδρίαση, έκαναν λόγο για την ανάγκη να τηρηθούν οι δεσμεύσεις, ενώ, η ίδια η καγκελάριος Μέρκελ ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει λύση απόψε.
Σύμφωνα με συνεργάτες του πρωθυπουργού, ο Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της επταμερούς θα ζητήσει τα ακόλουθα:
  • Να επιβεβαιωθεί η βούληση όλων για την τήρηση της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου. Η απόφαση δεν προβλέπει 5η αξιολόγηση και εφαρμογή των μνημονιακών υποχρεώσεων της κυβέρνησης Σαμαρά [μέιλ Χαρδούβελη]. Αν ίσχυε αυτό τότε δεν θα απαιτούνταν τρεις συνεδριάσεις του Eurogroup τον Φεβρουάριο. Υπενθυμίζουμε ότι στις δύο πρώτες συνεδριάσεις δεν υπήρξε κοινό ανακοινωθέν επειδή η ελληνική κυβέρνηση δεν αποδέχτηκε την ολοκλήρωση του «τρέχοντος προγράμματος».
  • Αποσαφήνιση των «δράσεων» και των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης που απορρέουν από τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου. Εφαρμογή του εθνικού σχεδίου μεταρρυθμίσεων όπως προτάθηκε από τον Γ. Βαρουφάκη με επιστολή του προς το Eurogroup, η οποία και είχε γίνει αποδεκτή.
  • Να βρεθεί χρηματοδοτική λύση προκειμένου απρόσκοπτα να συνεχιστούν οι συζητήσεις για να υπογραφεί η νέα συμφωνία.
«Πόρτα» από ΕΚΤ
Σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΚΤ, ο οποίος μίλησε με δημοσιογράφους πριν ξεκινήσει η επταμερής, η Κεντρική Τράπεζα της Ε.Ε. θα είναι αρνητική σε τρία ελληνικά αιτήματα:
  1. Να επιτραπεί η αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων
  2. Στην επαναφορά του waiver που θα επέτρεπε τον απευθείας δανεισμό των ελληνικών τραπεζών από την Φρανκφούρτη.
  3. Στο ενδεχόμενο να συναινέσει απόψε Πέμπτη, για αποδέσμευση του 1,9 δισ. ευρώ που προέρχεται από κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα
Πηγαδάκια και συζητήσεις
Κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, ο Αλέξης Τσίπρας είχε συνομιλίες με αρκετούς ηγέτες της ΕΕ, ενώ, αίσθηση προκάλεσαν κυρίως τα τετ α τετ με τον Φρανσουά Ολάντ και τον Μάρτιν Σουλτς.
Μάλιστα, στη στιχομυθία που είχε ο πρωθυπουργός με τον Γάλλο Πρόεδρο, ο Φρανσουά Ολάντ του είπε «Αλέξη, απόψε πρέπει να βρεθεί λύση» με τον κ. Τσίπρα να σηκώνει τον αντίχειρά του σαν να λέει «ΟΚ».
Η παρέμβαση στη Σύνοδο Κορυφής
Ο πρωθυπουργός, πάντως, μιλώντας εντός της συνεδρίασης των ηγετών της ΕΕ έκανε λόγο για διαφορά αντίληψης με τα τεχνικά κλιμάκια σημειώνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να άρει την αντίθεση ανάμεσα σε πολιτικούς και τεχνοκράτες.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Ελληνας Πρωθυπουργός επεσήμανε «το πόσο αντιφατικό είναι από τη μια να δέχεσαι ότι υπάρχει ανθρωπιστική κρίση –στο κορυφαίο θεσμό της Ευρώπης- και, από την άλλη, όταν προσπαθείς να διασώσεις την κοινωνία και ψηφίζεις στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, να σε κατηγορούν για μονομερή ενέργεια!».
Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας επικαλέστηκε και την ομιλία του Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος, πάντως, εκτός της Συνόδου έδωσε μια διαφορετική ερμηνεία.
«Δεν γίνεται 18 χώρες να έχουν άδικο και μια να έχει δίκιο»
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά την αποχώρησή του από τη Σύνοδο εξαπέλυσε κεραυνούς σημειώνοντας ότι «Η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει να δίνει δικές της ερμηνείες για τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου. Να εφαρμόσουμε τις αποφάσεις ως έχουν. Δεν υπάρχουν περιθώρια για ερμηνείες. Δεν μπορεί να έχουν 18 άδικο και ένας δίκιο».
Και κατά την ομιλία του εντός της συνεδρίασης ο Γερμανός πολιτικός τόνισε ότι είναι δύσκολη κοινωνικά η κατάσταση, αλλά η Ελλάδα πρέπει να σεβαστεί τη συμφωνία.
«Η κοινωνική πραγματικότητα είναι σοβαρότατη και το γεγονός πως η κυβέρνηση και η Βουλή της Ελλάδας προσπαθούν να βρουν στέγη σε φτωχούς συνταξιούχους ή υγιεινά γεύματα σε σχολεία δεν είναι κάτι λάθος και δεν βλέπω το λόγο να μην εφαρμοστεί» είπε, για να προσθέσει, ωστόσο,«Την ίδια στιγμή όμως πρέπει να υπενθυμίσουμε στην ελληνική κυβέρνηση πως πρέπει να είναι προετοιμασμένη να συνεργαστεί για να καταφέρει η χώρα να δημιουργήσει τις συνθήκες για βιώσιμη ανάπτυξη. Δεν γίνεται κάθε φορά που εκλέγεται μια νέα κυβέρνηση όλες οι δεσμεύσεις της προηγούμενης, αν και δύσκολες, να καταργούνται. Αυτό θα προκαλέσει καταστροφή. Στο Eurogroup πρέπει να βρούμε τρόπους έτσι ώστε να επιτευχθεί η απαραίτητη σαφήνεια σχετικά με τις ερμηνείες της συμφωνίας. Πιστεύω πως θα φτάσουμε σε κάποιο καλό αποτέλεσμα».
iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου