Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Μετά τον εκβιασμό Ντράγκι φέρνουν τη συμφωνία στη Βουλή... "φιμώνοντας" όμως τους Βουλευτές


Μετά τον εκβιασμό Ντράγκι, όπως σας ενημερώσαμε, ΕΔΩ, άρον-άρον η "Συμφωνία" στο Κοινοβούλιο "φιμώνοντας όμως τους Βουλευτές!

Έχω ένα ερώτημα τώρα, ποιος βαράει το νταούλι και ποιος χορεύει... Πες τε μου σας παρακαλώ!

Ο Αλέξης Τσίπρας θα φέρει άμεσα στη Βουλή σε συζήτηση το θέμα της δανειακής σύμβασης, ενημερώνουν κύκλοι του Μαξίμου, επιχειρώντας να λύσουν την "εκκρεμότητα" που έχει δημιουργήσει μείζον θέμα στο εσωτερικό της Κυβέρνησης έχοντας παράλληλα ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στην αντιπολίτευση.

Κατόπιν τούτου, οι ίδιες...
πηγές, με εκτενές σημείωμά τους, εξηγούν μεταξύ άλλων γιατί δεν είναι απαιτητή από νομικής πλευράς η κύρωσή της.
Όπως προκύπτει ωστόσο από την διαδικασία με την οποία θα φέρει η Κυβέρνηση τη συμφωνία για συζήτηση (Κανονισμός 142Α), οι βουλευτές δεν θα εχουν δικαίωμα τοποθέτησης καθώς προβλέπονται μόνον οι τοποθετήσεις του πρωθυπουργού και των αρχηγών κομμάτων.

Ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος πάντως εξήγησε στο capital.gr ότι πρόκειται πιθανότατα περί λάθους, διότι η Κυβέρνηση ζήτησε να τοποθετηθούν όλοι οι βουλευτές.

"Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα φέρει άμεσα στη Βουλή σε συζήτηση το θέμα της δανειακής σύμβασης. Δημόσια λοιπόν θα έχουν λοιπόν την ευκαιρία να ενημερωθούν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί και οι βουλευτές, να θέσουν ερωτήματα και να πάρουν απαντήσεις", αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι, τους οποίους ωστόσο διαψεύδει η διαδικασία που επικαλούνται.

Το ανεπίσημο σημείωμα του Μαξίμου, έχει ως εξής:

Συζήτηση στη Βουλή για την δανειακή σύμβαση

1.    Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα φέρει άμεσα στη Βουλή σε συζήτηση το θέμα της δανειακής σύμβασης. Δημόσια λοιπόν θα έχουν λοιπόν την ευκαιρία να ενημερωθούν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί και οι βουλευτές, να θέσουν ερωτήματα και να πάρουν απαντήσεις. Ο σεβασμός της νέας ελληνικής κυβέρνησης στη διαφάνεια και τις δημοκρατικές διαδικασίες είναι αδιαπραγμάτευτος σε αντιδιαστολή με τις προηγούμενες κυβερνήσεις που διέπρεψαν στις αδιαφανείς μεθοδεύσεις. [Διαδικασία 142Α του κανονισμού της Βουλής].
2.    Η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν υπέγραψε καμία νέα δανειακή σύμβαση, επέκτεινε απλώς την ημερομηνία λήξης της υπάρχουσας  μέχρι το τέλος Ιουνίου.
3.    Η παράταση της δανειακής σύμβασης έχει ήδη υπογραφεί από όλους τους συμβαλλόμενους από την περασμένη Πέμπτη. Ο ESM δεν ζητάει καμία κύρωση από την ελληνική Βουλή καθώς δεν υπάρχει καμία διεθνής απαίτηση. Του αρκεί η υπογραφή του αρμόδιου Υπουργού Οικονομικών. Υπάρχει άλλωστε και η σχετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
4.    Σημειώνεται ότι το γερμανικό Κοινοβούλιο δεν κύρωσε καμία δανειακή σύμβαση απλά έδωσε την έγκρισή του στην απόφαση του Eurogroup και στη λίστα μεταρρυθμίσεων που απέστειλε ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών.
5.    Κεντρικός στόχος (και βασική προεκλογική εξαγγελία  του ΣΥΡΙΖΑ) ήταν και παραμένει η ακύρωση του Μνημονίου και η επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης. Το πρώτο σκέλος (μνημόνιο) επιτεύχθηκε. Σ’ ότι αφορά το δεύτερο (δανειακή σύμβαση) πήραμε την αναγκαία παράταση (γέφυρα) προκειμένου να την διαπραγματευτούμε με όρους βιώσιμους για τη χώρα και το λαό. Στόχος είναι η νέα συμφωνία τον Ιούνιο να συνοδεύεται από μια νέα δανειακή σύμβαση που δεν θα εμπεριέχει δεσμεύσεις και όρους (όπως η παρούσα) ετεροβαρείς ως προς τα συμφέροντα της χώρας. Το αίτημα, λοιπόν, για εκ νέου κύρωση της υπάρχουσας σύμβασης από τη Βουλή, χωρίς αυτό να  απαιτείται, δεν είναι τόσο αθώο όσο ακούγεται. Κάποιοι προσπαθούν να εκμαιεύσουν αποφάσεις και δεσμεύσεις από την παρούσα Βουλή που θα δημιουργούν τετελεσμένα αρνητικά στη διαπραγμάτευση.
6.    Παράταση της δανειακής σύμβασης δεν συνεπάγεται καμία παράταση του Μνημονίου. Το Μνημόνιο έχει ήδη καταργηθεί αφού το περίφημο «τρέχον πρόγραμμα» δεν προβλέπεται ότι «θα ολοκληρωθεί επιτυχώς».
7.    Η νέα συμφωνία που θα προκύψει στο πέρας του τετραμήνου πράγματι θα έρθει προς επικύρωση στη βουλή.
8.    Σημειώνουμε ότι σήμερα κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο που αφορά την ανθρωπιστική κρίση, ενώ θα ακολουθήσουν κι άλλα που θα εξειδικεύουν τη λίστα μεταρρυθμίσεων και δράσεων που απέστειλε ο Υπουργός Οικονομικών στο Eurogroup.

Σε ρόλο θεατή οι βουλευτές

Τι προβλέπει η διαδικασία 142Α του κανονισμού της Βουλής, την οποία προκρίνει η Κυβέρνηση:

"Για την έγκαιρη και υπεύθυνη πληροφόρηση και ενημέρωση της Βουλής η Κυβέρνηση δια του Πρωθυπουργού μπορεί να ζητήσει, οποτεδήποτε, να κάνει ανακοινώσεις ή δηλώσεις ενώπιόν της για οποιαδήποτε σοβαρή δημόσια υπόθεση. Tο αίτημα για ανακοίνωση ή δήλωση μαζί με το αντικείμενό τους διατυπώνεται στον Πρόεδρο της Bουλής και γνωστοποιείται από αυτόν στους Προέδρους των Kοινοβουλευτικών Oμάδων της Aντιπολίτευσης πριν από είκοσι τέσσερις (24) ώρες τουλάχιστον.  H ανακοίνωση ή δήλωση της Kυβέρνησης γίνεται αυτοπροσώπως από τον Πρωθυπουργό σε οποιαδήποτε συνεδρίαση νομοθετικής εργασίας ή κοινοβουλευτικού ελέγχου πριν από την έναρξη της συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης και η διάρκειά της δεν μπορεί να υπερβαίνει τα δέκα (10) λεπτά της ώρας. Oι Πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της Aντιπολίτευσης μπορούν να αναπτύξουν αυτοπροσώπως τις απόψεις τους για το περιεχόμενο της ανακοίνωσης ή της δήλωσης της Kυβέρνησης για πέντε (5) λεπτά της ώρας, κατ’ανώτατο όριο για τον καθένα. H απάντηση του Πρωθυπουργού στις απόψεις των Προέδρων των Kοινοβουλευτικών Oμάδων της Aντιπολίτευσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα πέντε (5) λεπτά της ώρας. H δευτερολογία των Προέδρων των Kοινοβουλευτικών Oμάδων της Aντιπολίτευσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τρία (3) λεπτά και του Πρωθυπουργού, ο οποίος ομιλεί τελευταίος, τα πέντε (5) λεπτά της ώρας".

Όπερ σημαίνει, ότι κατά τη συζήτηση στη Βουλή τον λόγο θα λάβουν αποκλειστικώς ο Πρωθυπουργός και οι αρχηγοί κομμάτων με τους βουλευτές να αποκλείονται από τοποθετήσεις.

Νωρίτερα, το capital μετέδιδε: Η κυβέρνηση, μετά τις αντιδράσεις και στο εσωτερικό της,  προσανατολίζεται να φέρει τη Συμφωνία του Eurogroup για συζήτηση στην Βουλή μεν, αλλά όχι για κύρωση.

"Δεν φοβόμαστε το διάλογο, είναι ένα σημαντικό βήμα για να μπούμε σε μια νέα εποχή», είπε μιλώντας στον real fm ο κ. Σακελλαρίδης, επιβεβαιώνοντας οτι η Συμφωνία θα έρθει προς συζήτηση στη Βουλή. Αρνήθηκε πάντως ότι ο λόγος που δεν θα τη φέρει η Κυβέρνηση προς κύρωση είναι οι εσωκομματικές αντιδράσεις, τονίζοντας:  «Δεν αποφεύγουμε ψηφοφορία επειδή φοβόμαστε αντιδράσεις. Ο λόγος που επιλέγουμε να μην έρθει η συμφωνία για κύρωση σχετίζεται με το ότι πρόκειται για παράταση μιας υφιστάμενης δανειακής σύμβασης, η συζήτηση όμως θα είναι ανοιχτή και διαφανής».

"Είναι πολιτικά επιβεβλημένο να έρθει η συμφωνία στη Βουλή", εκτιμά ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Aναλυτικά, στον λογαριασμό του στο Twitter έγραψε:  "ΝΔ-ΠΑΣΟΚ κυβερνούσαν με ΠΝΠ και "κατεπείγοντα". Εμείς, όχι. Η 4μηνη συμφωνία να έλθει στη Βουλή. Είναι επιβεβλημένο όχι νομικά, αλλά πολιτικά".

Σύμφωνα με τον ίδιο ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων δεν μπορεί να έρθει στη Βουλή "γιατί είναι ένας γενικόλογος κατάλογος που είναι πρώτος κατάλογος ενδεικτικών μεταρρυθμίσεων".

Διευκρίνισε πάντως ότι αν υπάρχει κάποιο νομικό θέμα και χρειάζεται να περάσει η συμφωνία από τη βουλή θα περάσει", υπογραμμίζοντας ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια πολιτική συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων.

Δ. Βίτσας: Να γίνει πολιτική συζήτηση

"Από νομική άποψη, δεν υπάρχει λόγος να κυρωθεί από τη Βουλή, διότι είναι παράταση της παράτασης, χωρίς κανέναν επιπλέον όρο. Από πολιτική άποψη, συμφωνώ να γίνει μια πολιτική συζήτηση, σε πολιτικό επίπεδο και εντός της Βουλής. Θα το συζητήσει αυτό η κυβέρνηση και θα πάρει την κατάλληλη πρωτοβουλία, σε συνεννόηση και με την πρόεδρο της Βουλής. Αλλά σας λέω ότι η δική μου άποψη είναι ότι νομικά δεν υπάρχει ζήτημα" ανέφερε επ αυτού, ο Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΒΗΜΑτος.

Ν. Μαυραγάνης: Aν η συμφωνία έρθει στη Βουλή οι ΑΝ.ΕΛ δεν θα την ψηφίσουν

Πάντως ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μ. Μαυραγάνης, δήλωσε το πρωί ότι οι ΑΝ.ΕΛ "δεν θα ψηφίσουν την συμφωνία εφόσον αυτή έρθει στη Βουλή", επισημαίνοντας πάντως ότι εκφέρει προσωπική γνώμη και πως η στάση αυτή εδράζεται στον κίνδυνο που θα έχει για τη χώρα η νομική της δέσμευση από την κοινοβουλευτική ψήφιση της παράτασης.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό "Mega" ανέφερε ότι αυτή η δανειακή σύμβαση περιέχει 2-3 όρους που οι ΑΝΕΛ κρίνουν "ότι δεν είναι ανεκτοί" και πως "εμείς εκεί δεν θα κάνουμε πίσω".

Θα συζητηθεί

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, η Κυβέρνηση προσανατολίζεται να έρθει η συμφωνία για συζήτηση στη Βουλή αλλά όχι απαραιτήτως και για κύρωση ( εάν τελικώς δεν είναι απαιτητό).

ίδιες πηγές αναφέρουν ότι  συμφωνία του Eurogroup θα έρθει στη Βουλή  υπό τη μορφή της συζήτησης προ ημερησίας διατάξεως .


Της Νίκης Ζορμπά



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου