Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

Τι κέρδισε ο Τσίπρας στο Βερολίνο

Τι κέρδισε ο Τσίπρας στο ΒερολίνοΣε καλό κλίμα οι συζητήσεις με την Ανγκελα Μέρκελ

Έκανε σημαντικές προσπάθειες για να «σπάσει ο πάγος»
Πήρε θετικά πολιτικά μηνύματα, αλλά για χρήματα θα περιμένει το Eurogroup
Αναφέρθηκε εκ νέου στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων και στη Siemens
Προσπάθεια και από τους δύο ηγέτες να έρθουν πιο κοντά Αθήνα-Βερολίνο
Στο δείπνο το... κυρίως πιάτο με μεταρρυθμίσεις, προτάσεις και μέτρα...

Με θετικό πρόσημο αποτιμάται η πρώτη προσπάθεια προσέγγισης Τσίπρα-Μέρκελ έπειτα από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Βερολίνο και την περίπου μιας ώρας συνάντηση που είχε με την Γερμανίδα καγκελάριο.
Οι δύο ηγέτες, τόσο κατά την υποδοχή του Αλέξη Τσίπρα, όσο και στην κοινή τους συνέντευξη Τύπου κράτησαν ιδιαίτερα χαμηλά τους τόνους, ήταν χαμογελαστοί και προσπάθησαν να «σβήσουν» τα σημάδια της έντασης που είχαν δημιουργηθεί τις τελευταίες εβδομάδες μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου.
Την ίδια ώρα, βέβαια, και οι δύο πλευρές διατύπωσαν τις διαφωνίες τους, αλλά χωρίς «φορτισμένη» ρητορική.

Εσπασε ο πάγος


Οι προσεκτικές τοποθετήσεις του Αλέξη Τσίπρα και δηλώσεις όπως «δεν φταίνε για όλα οι Γερμανοί» και «δεν πρέπει να γκρεμίσουμε ότι θετικό μπορεί να έγινε στο παρελθόν» δείχνουν ακριβώς αυτό το οποίο δήλωσε και ο ίδιος, πως, οι δύο πλευρές θα προσπαθήσουν να κατανοήσουν η μία την άλλη και να ανταλλάξουν απόψεις.

Τι πήρε ο πρωθυπουργός


Ουσιαστικά, η ελληνική κυβέρνηση, έπειτα από το σημερινό ραντεβού εξασφάλισε ένα πρώτο πολιτικό «οκ» από την καγκελάριο σε συνέχεια της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στο πλαίσιο της επταμερούς συνάντησης στις Βρυξέλλες.
Στον απόηχο της δημοσιοποίησης της δραματικής επιστολής του προς την καγκελάριο (την προηγούμενη εβδομάδα), ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας δεν πήρε χρήματα, αλλά, όπως δήλωσε και ο ίδιος «Δεν ήρθα εδώ για να ζητήσω χρήματα».
Η Ανγκελα Μέρκελ, άλλωστε, κράτησε αποστάσεις αναφέροντας ότι «Η Γερμανία είναι μια από τις 19 χώρες της Ευρωζώνης» παραπέμποντας, ουσιαστικά, στο Eurogroup για τις αποφάσεις επί των οικονομικών και της ρευστότητας.

Εθεσε ζήτημα Siemens και γερμανικών αποζημιώσεων

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός, άνοιξε και δύο ζητήματα-ταμπού, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, εκείνο της Siemens και των γερμανικών αποζημιώσεων.
Ο πρωθυπουργός ζήτησε τη συνδρομή της γερμανικής κυβέρνησης αναφορικά με την υπόθεση Siemens, μιλώντας, ουσιαστικά για τον Μιχάλη Χριστοφοράκο, χωρίς να τον κατονομάσει, ενώ, ανέλυσε και το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου μακριά από τη σκληρή ρητορική των περασμένων ημερών.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ο πρωθυπουργός «έκλεισε» το οποιοδήποτε θέμα περί κατάσχεσης γερμανικής περιουσίας στην Ελλάδα, ενώ, δήλωσε ότι «Το θέμα κατοχικού δανείου και επανορθώσεων δεν αφορά μόνο την ελληνική κυβέρνηση. Είναι ηθικό θέμα και όχι υλικό, που αφορά και τον ελληνικό και τον γερμανικό λαό. Να εργαστούμε σκληρά για να σπάσουμε τα στερεότυπα».
Γενικό συμπέρασμα είναι οι δύο πλευρές κατέβαλαν προσπάθεια να χαμηλώσουν τους τόνους με τους δύο ηγέτες να εμφανίζονται ιδιαίτερα ευγενικοί και προσεκτικοί προς τον Τύπο. Πάντως, όσο ευγενικοί και αν ήταν, πολύ καθαρά διατύπωσαν την ουσιαστική διφωνία τους για καυτά θέματα που έχουν φορτίσει τις ελληνογερμανικές σχέσεις.

Στο... δείπνο το κυρίως πιάτο

Το κυρίως πιάτο, πάντως, «σερβιρίστηκε» στο δείπνο που παράθεσε η Ανγκελα Μέρκελ, καθώς, ο Αλέξης Τσίπρας, έχοντας μαζί του τη λίστα μεταρρυθμίσεων που σχεδιάζει να υλοποιήσει μέχρι τον Ιούνιο, επιδιώκει να πείσει για τη βούλησή του και, δευτερευόντως, να αποσπάσει μια πολιτική κατεύθυνση του Βερολίνου προς το Eurogroup, ώστε να ανάψει το φως για την χρηματοδότηση προκειμένου η χώρα να αποφύγει ένα πιστωτικό γεγονός, για το οποίο ο πρωθυπουργός έχει προειδοποιήσει από τις 15 Μαρτίου.

Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου