Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Οι κωλοτούμπες του ΣΥΡΙΖΑ βουλιάζουν και τους Podemos

Pablo_Iglesias_(Podemos_23-05-2014)

Η συμφωνία ανάμεσα σε Αθήνα και εταίρους δεν επηρεάζει μόνο την Ελλάδα, αλλά και αρκετές άλλα χώρες, όπως και κόμματα στην Ευρώπη. Και για το Podemos, τα νέα δεν είναι καλά, εκτιμά το Open Europe.

Σε άρθρο του στην ιστοσελίδα του think tank, ο αναλυτής Βιντσέντσο Σκαρπέτα εξηγεί γιατί η ελληνική συμφωνία αποτελεί ένα προειδοποιητικό σήμα για το...
ισπανικό κόμμα κατά της λιτότητας, που έχει αρκετές ομοιότητες με τον ΣΥΡΙΖΑ και για αυτό αναμφίβολα το Podemos παρακολουθούσε στενά τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες, όπως σημειώνει.
Οι εκλογές στην Ισπανία θα γίνουν φέτος και σε κάποιες δημοσκοπήσεις το Podemos προηγείται. «Η ελληνική κυβέρνηση αναγκάστηκε να κάνει σχεδόν σε όλες τις σημαντικές προεκλογικές υποσχέσεις, προκειμένου να σιγουρέψει μία βραχυπρόθεσμη συμφωνία και να αποφύγει την έξοδο από το ευρώ. Το Podemos θα αντιμετωπίσει το ίδιο δίλημμα», αναφέρει ο αναλυτής, εξηγώντας ότι ο Πάμπλο Ιγκλέσιας λέει στους Ισπανούς ψηφοφόρους ότι είναι πιθανό να επιδιώξει οικονομικές πολιτικές που θα τονώσουν την εγχώρια ζήτηση, αυξάνοντας τις δημόσιες δαπάνες, παραμένοντας μέλος της ευρωζώνης. «Οι πρόσφατες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της έδειξαν ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί. Οι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ πρέπει να εφαρμοστούν και οι δεσμεύσεις που έχουν γίνει από προηγούμενες κυβερνήσεις να τηρηθούν», προσθέτει ο Σκαρπέτα.
Το Podemos, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ- συνεχίζει ο αναλυτής- δεν έχουν κυβερνητική ή διαπραγματευτική εμπειρία. «Αυτό είχε αντίκτυπο στις ελληνικές συνομιλίες με τις άλλες κυβερνήσεις της ευρωζώνης να μην χαίρονται πάντα με την αντισυμβατική προσέγγιση που ακολούθησε η νέα ελληνική κυβέρνηση. Το ίδιο είναι πιθανό να συμβεί με το Podemos», τονίζει.
Οι διαπραγματεύσεις που θα γίνουν σε τέσσερις μήνες πιθανότατα θα είναι πιο σημαντικές για το Podemos, καθώς οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στο τι μπορεί να κάνει η Ελλάδα μόλις βγει από το τρέχον πρόγραμμα και θα καθορίσει πόση δημοσιονομική ευελιξία και ελάφρυνση χρέους θα υπάρχουν μακροπρόθεσμα, συνεχίζει το άρθρο.
Ομως, τονίζει ο Σκαρπέτα, η Ισπανία είναι σε διαφορετική θέση από την Ελλάδα, καθώς πρόκειται για την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρωζώνη, οπότε είναι σημαντική για το μέλλον του κοινού νομίσματος και επιπλέον μπορεί να χρηματοδοτήσει τον εαυτό της στις αγορές. Τρίτον, έχει περάσει αρκετές σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ενώ μία αναδιάρθρωση χρέους- που υποστηρίζεται από το Podemos- θα αποτελεί διαφορετική πρόταση, καθώς στην περίπτωση της Ισπανίας στο μεγαλύτερο μέρος του το χρέος είναι σε ιδιώτες.
Κατά συνέπεια, το Podemos θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι η η Ισπανία είναι σε καλύτερη διαπραγματευτική θέση από την Ελλάδα. «Ομως, πολλές από τις υποσχέσεις κομμάτων όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και το Podemos δεν είναι μόνο ενάντια σε αυτό που θα μπορούσε να προβλεφθεί στο πλαίσιο ενός προγράμματος διάσωσης, αλλά είναι και σε αντίθεση με τους περισσότερους από τους ισχύοντες κανόνες οικονομικής διακυβέρνησης τους οποίους πρέπει να τηρούν όλα τα μέλη της Ευρωζώνης».
Υπάρχει όμως και μία διαφορά, καθώς- όπως σημειώνει ο αναλυτής- σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ το Podemos δεν έχει σίγουρη μία θέση στην κυβέρνηση. «Μετά από τις ελληνικές εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μόνο δύο έδρες λιγότερες από την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, αλλά και το διαφορετικό εκλογικό σύστημα, φαίνεται απίθανο να καταφέρει κάτι ανάλογο το Podemos, αν και ξεκάθαρα είναι σε τροχιά για ισχυρή παρουσία. Αυτό είναι μία άμεση επιπλοκή για τη διαμόρφωση συνασπισμού. Στην Ελλάδα, η εναλλακτικές ήταν ανάμεσα σε κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ, ή να μην υπάρχει κυβέρνηση. Στην Οσπανία, το Podemos θα μπορούσε να μείνει εκτός εξουσίας από έναν μεγάλο συνασπισμό με το κεντροδεξιό Partido Popular και το Σοσιαλιστικό κόμμα».
Πηγή:iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου