Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

Mια αποτίμηση της συμφωνίας στο Eurogroup


1. Λύνεται νομικά και θεσμικά το ζήτημα της ύπαρξης προγράμματος της χώρας, συμβατού με τους 'θεσμούς' της Ευρωζώνης και της ΕΚΤ.
Αυτό σημαίνει ότι:

α) δεν επιστρέφονται για αποπληρωμή του χρέους τα 10.9 δις από το πακέτο της ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών. Τα κεφάλαια αυτά επιστρέφουν στον EFSF αλλά παραμένουν σε ειδικό λογαριασμό (escrow) μέχρι τη λήξη της συμφωνίας τον Ιούνιο.
Εδώ υπάρχει ένα ρεζιλίκι για τη χώρα διότι ο Ντάισελμπλουμ είπε ξεκάθαρα ότι τα παίρνουν από το ΤΧΣ διότι δεν υπάρχει εμπιστοσύνη ότι δεν θα τα χρησιμοποιήσουμε για τη χρηματοδότηση του Δημοσίου. (τριτοκοσμική φάση)
β) παραμένουν σε εκκρεμότητα και δεν χάνονται τα 1,9 δις από την επιστροφή των τόκων των SMP και τα 7,2 των δόσεων. Αυτά θα δοθούν με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από τους 'θεσμούς'. Υποψιάζομαι ότι ένα μέρος (τα 1,9 πχ) ίσως δοθούν και νωρίτερα.
γ) αποκαθίσταται μερικώς η ισορροπία στο τραπεζικό σύστημα, το οποίο κινδύνευε άμεσα με επιβολή περιοριστικών μέτρων στην κίνηση κεφαλαίων. Η χρηματοδότηση βέβαια μόνο από το ELA παραμένει. Επιστροφή στην κανονική χρηματοδότηση της ΕΚΤ πιθανόν να υπάρξει την ερχόμενη εβδομάδα όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση από τους 'θεσμούς' των προτάσεων που θα στείλει τη Δευτέρα ο Βαρουφάκης.
2. Η Ελλάδα θα βρίσκεται μέχρι τις 30 Ιουνίου σε Μνημόνιο. 
Αφού ολοκληρωθεί η αξιολόγηση από τους 'θεσμούς' μέχρι τις 30 Απριλίου, θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για ένα νέο πρόγραμμα που θα ξεκινήσει τον Ιούλιο και θα περιλαμβάνει προφανώς νέο δάνειο που θα καλύψει και τα ομόλογα των 8.7 δις που λήγουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
Για την αξολόγηση η ελληνική Κυβέρνηση θα καταθέσει προτάσεις που θα αφορούν στην πάταξη της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και της καλύτερης οργάνωσης του Δημοσίου.
3. Το ΔΝΤ παραμένει.
Προφανώς επειδή προς το παρόν δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να αντικατασταθούν τα ποσά των δόσεων του ΔΝΤ, το (μέχρι πρόσφατα μισητό) Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παραμένει στη χώρα ως ενεργός δανειστής.
Οι εκταμιεύσεις των δόσεων όμως είναι άμεσα συνδεδεμένες με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Τα 7,2 δις που εκκερεμούν θα έρθουν με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης στα τέλη Απριλίου.
4. Η Τρόικα γίνεται 'εκπρόσωποι των θεσμών'.
Ουσιαστικά καμία διαφορά με πριν. Το πολύ-πολύ να μην πηγαίνουν συχνά ή και καθόλου στα Υπουργεία με τα γνωστά επακόλουθα.
5. Αναστέλλονται τα περισσότερα από τα εξαγγελθέντα μέτρα της Κυβέρνησης
Παγώνουν όλες οι ανατροπές των μνημονιακών νόμων 'που έχουν άμεσο δημοσιονομικό κόστος και που επηρεάζουν την οικονομική και την χρηματοοικονομική ανάκαμψη της χώρας. Όπως είπε ο Βαρουφάκης πχ "οι καθαρίστριες θα επαναπροσληφθούν αλλά με τέτοιο τρόπο που δεν θα επιβαρύνουν τα δημοσιονομικά του Υπουργείου Οικονομικών". Στα υπόλοιπα μέτρα αναμένεται να γίνει μεγάλο παζάρι.
Παγώνει επίσης η ανάκληση των ιδιωτικοποιήσεων, τουλάχιστον όσες έχουν ήδη υλοποιηθεί (πχ ΟΠΑΠ, Ελληνικό) και όσες είχαν δρομολογηθεί (πχ αεροδρόμια).
Για τον κατώτατο μισθό, ο Βαρουφάκης είπε ότι θα εφαρμοστεί σταδιακά και με 'δημιουργικούς τρόπους'.
6. Δεν θα ληφθούν δημοσιονομικά μέτρα και μέτρα στο ασφαλιστικό
Παρότι η τρύπα στο δημοσιονομικό είναι πολύ μεγάλη (έως και 5 δις), το Eurogroup συμφώνησε να μην ληφθούν νέα δημοσιονομικά μέτρα και μέτρα για τις επικουρικές συντάξεις.
7. Τελείωσε η υπόθεση 'κούρεμα του χρέους'.
Μετά τα διάφορα σενάρια που ακούσαμε τα τελευταία χρόνια για 'κούρεμα' του χρέους, για 'μη βιώσιμο' χρέος κλπ, πήγε σήμερα περίπατο. Η Ελλάδα δήλωσε ότι θα εξωφλήσει όλο το χρέος της προς τους δανειστές και εγκαίρως: "The Greek authorities reiterate their unequivocal commitment to honour their financial obligations to all their creditors fully and timely."
και το κυριότερο,
8. Η χώρα δεν θα εισπράξει ούτε ένα ευρώ μέχρι τα τέλη Απριλίου
Ούτε η επιστροφή των τόκων των ομολόγων (1.9 δις), ούτε η επόμενη δόση από τον EFSF (1.8 δις) θα εκταμιευθούν πριν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση από τους θεσμούς.
Δημιουργείται μεγάλο ζήτημα για το πως θα καλύψει η χώρα τις υποχρεώσεις της τον Μάρτιο και τον Απρίλιο (έντοκα γραμμάτια, δόσεις προς ΔΝΤ, μισθοί και συντάξεις). Το θέμα αυτό υποτίθεται θα εξετασθεί 'με καλή πίστη' από την Κυβέρνηση και τους πιστωτές από την ερχόμενη εβδομάδα.
[H ανακοίνωση του Eurogroup είναι εδώ: http://bit.ly/1AZkxIB]
Πολιτική αποτίμηση δεν θα ήθελα να κάνω ακόμη αν δεν καταλήξει και η διαπραγμάτευση της Δευτέρας όταν θα κλείσει οριστικά η συμφωνία. Χαίρομαι τουλάχιστον που υπήρξαν αμοιβαίες υποχωρήσεις (κυρίως από την πλευρά της Κυβέρνησης) και μπόρεσε να κλείσει αυτό το δύσκολο deal.
Και χαίρομαι επίσης που η λύση που βρέθηκε είναι σχεδόν ταυτόσημη με την πρόταση που είχα κάνει στις 5 Φεβρουαρίου [http://on.fb.me/1LPj8ss] και που πολλοί θεωρούσαν ότι αν η Κυβέρνηση την δεχθεί, θα είναι σαν να παραδίδεται. Έγινε όμως και έτσι οι Τράπεζες θα ανοίξουν πάλι την Τρίτη, κάτι που με τα δεδομένα που υπήρχαν μέχρι το μεσημέρι δεν ήταν καθόλου πιθανό. [http://bit.ly/1zUutOh]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου