Την επόμενη ημέρα της συμφωνίας Ελλάδας – Ευρωζώνης αναλύει ο Guardian, καθώς προσπαθεί να φωτίσει τις πλευρές εκείνες, που θα έχουν άμεση επίπτωση στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι εκφράζονται υπέρ της αποχώρησης από αυτήν.
«Χωρίς τα δάνεια, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα είχε καταρρεύσει. Ο κ. Σόιμπλε είναι σχεδόν χαρούμενος όταν βλέπει τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει λόγο για τις πολεμικές αποζημιώσεις με τη λογική, πλέον, του πραγματισμού. Την ίδια στιγμή οι ευρωσκεπτικιστές στην Αγγλία είχαν μια άσχημη ημέρα, καθώς η συμφωνία διέλυσε κάθε φόβο για αποχώρηση της Ελλάδας και...
επιστροφή της στη δραχμή. Είναι γνωστό άλλωστε ότι η ΕΕ έχει κατηγορηθεί για πλείστα όσα παραστρατήματα: αρνείται τη δημοκρατία και οδηγεί τις χώρες στη λιτότητα και συνολικά επιφέρει οικονομικά δεινά στα μέλη της».
Ο ΣΥΡΙΖΑ πήγε πολύ καλά
Αυτό που συνέβη την Παρασκευή, κατά τον Guardian, είναι κάτι ελπιδοφόρο. Όλοι οι ψηφοφόροι στην Ευρώπη, της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης, αναζητούν το κόμμα που θα τους δώσει τα πάντα χωρίς πόνο, αλλά στην πραγματικότητα ψηφίζουν για κάτι που είναι αδύνατο να συμβεί.
«Αυτό έκανε και ο ΣΥΡΙΖΑ και μπορεί να μην πέτυχε το αδύνατο, αλλά τα πήγε πολύ καλά. Και κανονικά, ανεξάρτητα από το τι πιστεύει ο Σόιμπλε, μπορούν να πουλήσουν τη συμφωνία στους ψηφοφόρους τους».
Παραμένει στο πρόγραμμα η Αθήνα
Το σημείο εκκίνησης της συμφωνίας, εξηγεί ο Guardian, είναι ότι η Ελλάδα ήταν και παραμένει εντός ενός προγράμματος που απαιτούσε πρωτογενές πλεόνασμα από τους θεσμούς και ως αντάλλαγμα λαμβάνει χρήματα για την εξυπηρέτηση του χρέους και για τη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος, ενώ έχουν καθοριστεί και οι απαιτήσεις σε ό,τι έχει να κάνει με τις ιδιωτικοποιήσεις και τις απολύσεις στον δημόσιο τομέα.
Ήταν ένα αποπνικτικό σχέδιο, αλλά ευθύς εξαρχής η Γερμανία, η Ολλανδία και οι άλλες χώρες έχουν δίκιο να λένε πως η Ελλάδα δεν έπρεπε να είχε λάβει τόσα πολλά δάνεια από το 2001 και μετά και ότι ήδη έχουν κουρέψει το χρέος της Ελλάδας προς τους ιδιώτες. Παράλληλα θα πρέπει κι εκείνοι να ζητήσουν από τους ψηφοφόρους τους να ανοίξουν τα καρνέ των επιταγών τους και να δώσουν και άλλα χρήματα στους Έλληνες.
Τι θέλουν οι δανειτές
Τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ υποχρεώνεται να κάνει αυτό που οι περισσότεροι Έλληνες και οι δανειστές θεωρούν πως είναι απαραίτητο. Να εκμοντερνίσει το κράτος, να συλλέξει τα χρήματα από τη φοροδιαφυγή και να απομειώσει τους βυζαντινισμούς εντός της διακυβέρνησης. Αν τα καταφέρει αυτά, θα μπορεί να «πουλήσει» το πρόγραμμα στους ψηφοφόρους και παράλληλα να μειώσει τη λιτότητα.
«Η Γερμανία δεν ήθελε να διώξει την Ελλάδα από το ευρώ. Η Μέρκελ πήρε αυτή την απόφαση μεταξύ του 2010 και του 2012. Τώρα υπάρχουν και γεωπολιτικά ρίσκα εκτός από τα οικονομικά. Δεν θα ήθελε να δει την Ελλάδα να πηγαίνει προς την πλευρά του Πούτιν», σημειώνει το άρθρο.
Και καταλήγει: «Αυτό που συμβαίνει δεν είναι κομψό και πολύ συχνά οδηγεί σε εριστικές καταστάσεις. Η Ελλάδα θέλει να εκσυγχρονιστεί, να επαναπρογραμματίσει τα χρέη της και να χαλαρώσει τη λιτότητα. Οι ψηφοφόροι στην Ελλάδα θα πάρουν κάτι από αυτά που ζητούσαν ψηφίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ και οι Ευρωπαίοι μια προστασία από τις συνεχείς ελληνικές απαιτήσεις. Η Ισπανία και η Ιταλία θα ακολουθήσουν το παράδειγμά τους. Η ΕΕ θα κρατηθεί ενωμένη, το τραπεζικό σύστημα θα παραμείνει ανέπαφο, η Βρετανία δεν θα φύγει ποτέ από την ΕΕ και το ποτήρι της Ευρώπης είναι μισογεμάτο και σταδιακά γεμίζει».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου