Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Ποιοι είναι οι “φίλοι” και ποιοι οι “εχθροί” της Ελλάδας στο Eurogroup

ÂÅËÃÉÏ - ÓÕÍÏÄÏÓ ÊÏÑÕÖÇÓ ÔÇÓ ÅÕÑÙÐÁÚÊÇÓ ÅÍÙÓÇÓ ÓÔÉÓ ÂÑÕÎÅËËÅÓ (EUROKINISSI // Åëåýèåñç ç ÷ñÞóç ãéá ìç åìðïñéêïýò óêïðïýò. Íá áíáöÝñåôáé ùò ðçãÞ ôï Óõìâïýëéï ôçò ÅõñùðáúêÞò ¸íùóçò.)Εκτός της Γερμανίας που κρατάει την σκληρή στάση, και τις Ισπανία, Πορτογαλία, Γαλλία που βρίσκονται στο ίδιο "βαγόνι", πολλές χώρες κρατούν στάση αναμονής.

Δείτε αναλυτικά
Στο έκτακτο Eurogroup στις Βρυξέλλες μεταβαίνει σήμερα κλιμάκιο της ελληνικης κυβέρνησης προκειμένου να καθήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους ευρωπαίους εταίρους για να καταλήξουν σε συμφωνία για την χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.
Όπως έχει δηλώσει επανειλημμένα ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας,...

 “η Ελλάδα δεν είναι μόνη της, έχει ισχυρά ερείσματα στους ευρωπαίους εταίρους.” Η Ελλάδα σίγουρα χρειάζεται τη στήριξη των Ευρωπαίων στις θέσεις της ελληνικής πλευράς, με σκοπό τον τερματισμό της λιτότητας.

Ποιοι όμως είναι οι “φίλοι” και ποιοι οι “¨εχθροί” της Ελλάδας στο σημερινό Eurogroup;
Ολοι θέλουν την Ελλάδα εντός ευρωζώνης αλλά υπό όρους. Ολοι συμφωνούν στην στροφή προς την ανάπτυξη για να βγει η Ευρωζώνη από το τέλμα. Ολοι επίσης συμφωνούν σε γενναίες αποφάσεις, όχι όμως τόσο γενναίες που θα έβαζαν στο τραπέζι της συζήτησης ένα «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Ολοι μιλούν για αλληλεγγύη με βάση τις ευρωπαϊκές συνθήκες και το όραμα… που κάπου στην πορεία χάθηκε.
Η λέξη «κούρεμα» του ελληνικού χρέους αποτελεί απαγορευμένη λέξη, η λέξη συμφωνία-γέφυρα βρίσκει ευήκοα ώτα αλλά όχι με μια συμμαχία προθύμων. Μέχρι στιγμής τουλάχιστον.
-Γερμανία: Η Ανγκελα Μέρκελ έχει αποκλείσει το κούρεμα και ζητά απαρέγκλιτη τήρηση των δεσμεύσεων. Ωστόσο, ενώ αρνείται επισήμως τις ελληνικές προτάσεις. μιλά για συνέχιση της ευρωπαϊκής πορείας της Ελλάδας και λύση εντός ευρώ.
- Γαλλία: Ο υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν έχει πει ότι οι πιστωτές της Ελλάδας θα πρέπει να της προσφέρουν ένα «νέο συμβόλαιο». Σεβασμό στην ψήφο του ελληνικού λαού, που σήμανε ότι η λιτότητα ως μόνη προοπτική δεν είναι πλέον ανεκτή αλλά και σεβασμό στους ευρωπαϊκούς κανόνες και ζητά ο Φρανσουά Ολάντ.
- Ισπανία: Η ισπανική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι η θέση του πρωθυπουργού, Μαριάνο Ραχόι παραμένει αταλάντευτη στο ότι η Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της
- Πορτογαλία: Μετά από ένα τριετές μνημόνιο και σκληρά μέτρα η Πορτογαλία βγήκε τον περασμένο Μάιο στις αγορές χωρίς το δίκτυ ασφαλείας της προληπτικής πιστωτικής γραμμής. Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός, Πέδρο Πάσος Κοέλιο έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να στηρίξει καμία πρόταση διαγραφής ή αναδιάρθρωσης σε βάρος της αλληλεγγύης των ευρωπαϊκών λαών.
- Ιταλία: Ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι στη συνάντηση του με τον Αλέξη Τσίπρα μίλησε για την ανάγκη στροφής προς την ανάπτυξη με σεβασμό όμως των κανόνων που θα πρέπει να εφαρμόζονται με ευελιξία και εξυπνάδα
Αυστρία: Ο καγκελάριος Βέρνερ Φάινμαν ασκεί κριτική στην Τρόικα, είναι διαλλακτικός και εμφανίστηκε να υποστηρίζει την ελληνική προσπάθεια για συμφωνία-γέφυρα. Αποκλείει όμως το κούρεμα.
-Βέλγιο: Ο υπουργός Οικονομικών Γιόχαν Βαν Οβερτβελντ λέει ότι όλες οι χώρες θα πρέπει να σεβαστούν τους κανόνες και τις δεσμεύσεις, είναι όμως πρόθυμος να δει τις ελληνικές προτάσεις με θετικό μάτι και δεν αποκλείει συζήτηση αναδιάρθρωσης του χρέους.
Εσθονία: Ο υπουργός Οικονομικών Μαρί Λορί αποκλείει το κούρεμα του ελληνικού χρέους. «Κατά τη γνώμη μας, οι συνθήκες είναι πολύ ευνοϊκές για την Ελλάδα. Περιμένουμε ότι η χώρα θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και θα προχωρήσει σε ένα βιώσιμο μονοπάτι για τα δημόσια οικονομικά της» δήλωσε ο ίδιος προ ημερών.
Φινλανδία: Ο πρωθυπουργός της Αλεξάντερ Στουμπ διαμηνύει ότι η χώρα του δεν θα χαρίσει δάνεια αλλά δεν αποκλείει συνομιλίες για επιμήκυνση του χρέους και μείωση των επιτοκίων
- Ιρλανδία: Ο πρωθυπουργός Εντα Κένι έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να υποστηρίξει την ιδέα μια συνόδου για το χρέος της Ελλάδας. Η Ιρλανδία μάλλον θα τηρήσει στάση αναμονής για να δει τι ακριβώς προτείνει η Ελλάδα
Ολλανδία: Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών και πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ διαμηνύει ότι δεν θα υπάρξει υποστήριξη για διαγραφή χρέους. Είναι επίσης αντίθετος στην κατάργηση της Τρόικας
Σλοβενία: Υποστηρίζει ότι η μόνη σταθερή λύση για την Ελλάδα είναι να εκπληρώσει τους στόχους της. Αναμένει επίσης ότι η Ελλάδα θα κάνει χρήση μιας προληπτικής πιστωτικής γραμμής όταν λήξει το πρόγραμμα διάσωσης
Κύπρος: Τάσσεται υπέρ των προσπαθειών της Ελλάδας και των αναπτυξιακών πολιτικών στην Ευρώπη. Όπως είπε ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης μετά την συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα, θα πρέπει τώρα να δούμε πώς η ομάδα κρατών που ασπάζεται την ανάγκη στροφής προς την ανάπτυξη θα μετατρέψει τη θεώρηση, σε πράξη.
Λετονία: Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να σεβαστεί τις συμφωνίες που έχει συνάψει με τις χώρες – μέλη της ευρωζώνης, στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής ξεκαθαρίζει και η πρωθυπουργός της Λετονίας Λαϊμντότα Στραογιούμα. Τάσσεται υπέρ της συνέχισης των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα εφόσον δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στην εφαρμογή του προγράμματος.
Σλοβακία: Όποια χώρα δεν επιθυμεί να ακολουθεί τους κανόνες, πρέπει να βγαίνει από το ευρώ, έχει δηλώσει πρόσφατα ο Jozef Makuch, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ και διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Σλοβακίας.
- Λιθουανία: υπουργός Οικονομικών του νεότερου μέλους της Ευρζώνης, Ρίμαντας Σάτζους έχει διαμηνύσει ότι τα κράτη μέλη της νομισματικής ένωσης πρέπει να κρατούν τις δεσμεύσεις τους. Δεν συζητεί έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ωστόσο συντάσσεται με τις συντηρητικές απόψεις των κρατών του ευρωπαϊκού βορρά, ιδίως της Γερμανίας.
Λουξεμβούργο: : Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Πιερ Γκραμένα που θα είναι ο επόμενος πρόεδρος του Eurogroup από τον Ιούλιο λέει ότι «η Ευρώπη είναι τώρα πολύ καλύτερα προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει οποιεσδήποτε εντάσεις απ ό,τι πριν από τρία χρόνια, όταν η ελληνική κρίση αποτελούσε μεγαλύτερο παράγοντα αστάθειας».
Βρετανία: Εκτός ευρωζώνης αλλά κέντρο λήψης αποφάσεων. Ο βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν έχει καλέσει την ελληνική κυβέρνηση να επιδείξει υπευθυνότητα τονίζοντας πως είναι σημαντικό για την «Ευρωζώνη να αποκτήσει ένα καλύτερο σχέδιο για τις θέσεις εργασίας και την ανάπτυξη». Τάσσεται κατά του κουρέματος του ελληνικού χρέους.
Μάλτα: Ο υπουργός Οικονομικών της Μάλτας Εντουαντ Σικλούνα δεν τάσσεται κατά της επαναδιαπραγμάτευσης του ελληνικού χρέους ξεκαθαρίζει όμως ότι αυτή δεν μπορεί να περιλαμβάνει την διαγραφή. Πιστεύει ότι θα υπάρξουν παραχωρήσεις αλλά μόνο σε ό,τι αφορά τους όρους και τις συνθήκες για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων
Με πληροφορίες από το TheToc
www.7imeres.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου