Μπορεί κατά καιρούς οι σχέσεις της Ελλάδας με το ΝΑΤΟ και οι διμερείς σχέσεις στρατιωτικού περιεχομένου με τις ΗΠΑ να είχαν αμφισβητηθεί, εντούτοις παραμένουν σημαντικές.
Όποιες όμως και αν υπήρξαν οι κατά καιρούς τριβές στις σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, τον βασικότερο «μέτοχο» εντός της ευρώ-ατλαντικής συμμαχίας, η Αμερική έχει συχνά ασκήσει μια διακριτική πίεση προς τους Ευρωπαίους συμμάχους της, προκειμένου να αποφευχθεί ένα ρήγμα στις σχέσεις με την Ελλάδα.Οι λόγοι για αυτό σύμφωνα με τον Economistείναι ταυτόχρονα οικονομικοί και γεωπολιτικοί και πρόσφατα αυτή η πίεση έγινε πάλι αισθητή...
Το θέμα που καίει τους Αμερικανούς δεν είναι οι υποτυπώδης συνεισφορά της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, αλλά το τι θα συμβεί αν η χώρα αποφασίσει να εγκαταλείψει το δυτικό κλαμπ.
Το παράξενο με τις σχέσεις ΝΑΤΟ-Ελλάδας, όπως σημειώνει το περιοδικό, δεν αφορά στις όποιες εντάσεις έχουν προκύψει κατά καιρούς, αλλά στο γεγονός ότι αυτή καθεαυτή η σχέση υπάρχει.
Αξίωμα της ελληνικής αριστεράς, είναι ότι η Ελλάδα υποφέρει επειδή είναι πιόνι στα στρατηγικά παιχνίδια της Δύσης, που μέρος αυτών ήταν και η εγκαθίδρυση της χούντας του 1967-1974.
Η Ελλάδα εξήλθε του στρατιωτικού σκέλους του ΝΑΤΟ το 1974, μετά την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο, ενώ το 1981 το ΠΑΣΟΚ ανέβηκε στην εξουσία με συνθήματα για αποπομπή των νατοϊκών βάσεων από την ελληνική επικράτεια, και έξοδο της Ελλάδας από την συμμαχία.
Την δεκαετία του 1990, η ελληνική κοινή γνώμη υποστήριζε την Σερβία, και το αντί- νατοϊκό αίσθημα αυξήθηκε κατακόρυφα από του βομβαρδισμούς,
Στο παρών αρκεί κανείς να διαβάσει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για να διαπιστώσει ότι η έξοδος από το ΝΑΤΟ παραμένει στην λίστα.
Παρόλα αυτά η σχέση της Ελλάδας με το ΝΑΤΟ είναι αρκετά απίθανο να τερματίστει εκτιμά ο Economist.
Η Ελλάδα φιλοξενεί μια αεροπορική βάση και θαλάσσια βάση στην Σούδα της Κρήτης, και τα αμερικανικά αεροσκάφη χρησιμοποιούν μια βάση κοντά στην Αλβανία.
Τα ελληνικά πολεμικά σκάφη και η αεροπορία είναι κατατάσσονται στο δυναμικό του ΝΑΤΟ, πάρα το γεγονός ότι σύμφωνα με το Economist, η λιτότητα έχει επηρεάσει την εντιμότητα τους.
Επίσης παρά τη μακροχρόνια ένταση στο Αιγαίο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, οι σχέσεις τους είναι διαχειρίσιμες, έχουν οικονομικούς δεσμούς και είναι προαιώνιοι αντίπαλοι και σύμμαχοι.
Όπως αναφέρει ο Τζόναθαν Έϊαλ του think tank Royal United Services Institute, ο ρόλος της Ελλάδας έχει μειωθεί από τη στιγμή που εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ και άλλες χώρες του Νότου. Έτσι, σε περίπτωση που η Ελλάδα αποχωρούσε από το ΝΑΤΟ, αυτό θα ήταν ένα εξαίσιο δώρο για τους ανταγωνιστές της στην περιοχή. Ο Πάνος Καμμένος, υπουργός Άμυνας πλέον, λέει πως η Ελλάδα θα παραμείνει στη Συμμαχία στο προβλεπτό μέλλον. Το περιοδικό σημειώνει πως ο κ. Καμμένος είναι ο αρχηγός ενός πατριωτικού κόμματος που συμπληρώνει την κυβερνητική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, στηρίζει τη συνεργασία με τις ΗΠΑ, αν και νιώθει πιο κοντά με τη Ρωσία που είναι μια Ορθόδοξη χώρα.
Για να καταλήξει το άρθρο: «ΟΙ ΗΠΑ γνωρίζουν ελάχιστα πράγματα για την τωρινή κυβέρνηση, σε σχέση με αυτά που γνώριζαν για τις προηγούμενες (οι Παπανδρέου και Σαμαράς ήταν συγκάτοικοι σε ένα αμερικάνικο κολλέγιο). Ωστόσο, οι Αμερικανοί προφανώς και φοβούνται να χάσουν την Ελλάδα. Όχι για στρατιωτικούς λόγους, αλλά για το φόβο της αμυντικής θωράκισης της περιοχής. Αυτό σημειώνει ο Γουέιν Μέρι, του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής των ΗΠΑ. Αν χαθεί αυτό το ανάχωμα θα προκαλούσε ρήγμα που θα μπορούσαν να επωφεληθούν οι Ισλαμιστές μαχητές στη Λιβύη που μπορούν με ένα ταχύπλοο να προσεγγίσουν την περιοχή. Τέλος, οι ΗΠΑ παρακολουθούν με ενδιαφέρον την προσέγγιση «συμπάθειας» της νέας ελληνικής κυβέρνησης προς τη Ρωσία, για να διαπιστώσουν αν η αντίδραση για την επιβολή κυρώσεων μπορεί να αλλάξει το στρατηγικό παιχνίδι. Επί του παρόντος δεν το κάνει».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου