Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015

Τι προβλέπουν Citi, Barclay’s, Merrill Lynch και Wall Street για το επόμενο τετράμηνο στην Ελλάδα

wall-strret1-thumb-large
Ποιο σενάριο είναι εκείνο που έχει αρχίσει να συζητείται περισσότερο το τελευταίο διάστημα στα γραφεία των τραπεζών στο City του Λονδίνου και τη Wall Street, αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα; Το αποκαλούμενο «drip feed», που συνεπάγεται χορήγηση από την Ευρώπη μιας συνεχούς αλλά πολύ μικρής βοήθειας εν είδει «ορού» προς την Ελλάδα, και ειδικότερα προς το τραπεζικό της σύστημα.
Στόχος αυτής της τακτικής εκτιμάται ότι είναι να επιβάλουν οι εταίροι μια διαλλακτικότερη στάση στην...
Αθήνα, εξηγούν στην «Κ» κύκλοι που είναι κοινωνοί αυτών των συζητήσεων. Πρόκειται για ένα πολύ επικίνδυνο για την πραγματική οικονομία σενάριο, που ισοδυναμεί με την είσοδό της σε… τεχνητό κώμα, σχολιάζουν οι ίδιες πηγές.
Καθίσταται σαφές πως οι διεθνείς αγορές μάλλον μαθαίνουν να ζουν με το πρόβλημα της Ελλάδας και αφαιρείται έτσι σταδιακά ο χαρακτήρας του επείγοντος από το θέμα.
Οι εκτιμήσεις αυτές έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται ορατές και στις δημόσιες τοποθετήσεις συγκεκριμένων οίκων. Σύμφωνα με έκθεση της βρετανικής Barclay’s, το θέμα της διευθέτησης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους δεν πρόκειται να λυθεί στο άμεσο μέλλον και το ενδεχόμενο Grexit μοιάζει μεγαλύτερο απ’ ό,τι το 2012. Ο οίκος θεωρεί ότι υπάρχει αμοιβαίο συμφέρον Ελλάδας και πιστωτών να βρουν μια κοινά αποδεκτή λύση, αλλά δεν φαίνεται να την αναμένει γρήγορα.
«Οι συζητήσεις (πιστωτών-Αθήνας) μπορεί να παραταθούν λίγο περισσότερο απ’ ό,τι η αγορά υποθέτει» σημείωνε προ ημερών η BNP- Paribas, η οποία διαθέτει εμπειρία και ως σύμβουλος του PSI το 2012. Δηλώνει μεν πως θεωρεί ως πιθανότερο αποτέλεσμα έναν συμβιβασμό πριν λήξει το πρόγραμμα στις 28 Φεβρουαρίου, αλλά δεν αποκλείει «απογοητεύσεις».
Στο θέμα της σταδιακής ασφυξίας επικεντρώνεται και η αμερικανική JP Morgan, που υπολογίζει τον διαθέσιμο χρόνο για να μην εξαντληθεί η ρευστότητα σε περίπου τρεις μήνες. Το μοτίβο του drip feed είναι ορατό και πίσω από αυτές τις γραμμές.
H JP Morgan θεωρεί χαμηλή την πιθανότητα του Grexit, αλλά εκτιμά πως η Ευρωζώνη είναι καλύτερα προετοιμασμένη απ’ ό,τι το 2012 κι έτσι δεν υπάρχει βιασύνη. Μια θέση που αποτελεί λίγο-πολύ κοινό τόπο μεταξύ των αναλυτών και των οικονομολόγων των επενδυτικών τραπεζών.
Στη Citigroup φλερτάρουν, επίσης, με το σενάριο της φθοράς, αφού σε σχετική έκθεση ο οίκος τονίζει πως περιμένει μεν λύση, αλλά σε αντίθετη περίπτωση δεν θεωρεί και δεδομένο το μη Grexit. Στη Nomura λένε πως η λύση θα βρεθεί μάλλον σε ορίζοντα μηνών και όχι εβδομάδων.
Από τη, δε, Bank of America Merrill Lynch, που διοργάνωσε και τις παρουσιάσεις Βαρουφάκη στο Λονδίνο λίγο μετά τις εκλογές, εκπέμπεται συγκρατημένη αισιοδοξία, αλλά αναγνωρίζεται πως Ελλάδα και Ευρωπαίοι βρίσκονται ακόμα μακριά από μια πιθανή οριστική συμφωνία.
Η BofA αναμένει έτσι να συνεχιστεί η αβεβαιότητα για την τελική κατάληξη του συμβιβασμού και της μορφής του. Μάλλον αργότερα βλέπει να επιτυγχάνεται συμβιβασμός και η HSBC, που θεωρεί όμως υπαρκτό αλλά όχι τόσο πιθανό το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι αναλυτές της Credit Agricole αλλά και της ABN Amro.
Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
lykavitos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου