Μετά την απίστευτη ένταση μεταξύ Βαρουφάκη και Ντάισελμπλουμ,
ο πρωθυπουργός προσπαθεί να καθησυχάσει την Ευρώπη με εσπευσμένη πυροσβεστική δήλωσή του στο Bloomberg και με πλήθος επαφών.
Ανακοίνωση-καταπέλτης από το ΠΑΣΟΚ
”Η διαβούλευση με τους Ευρωπαίους εταίρους μας μόλις ξεκίνησε – Σύντομα θα φτάσουμε σε συμφωνία, καμιά πλευρά δεν επιδιώκει τη σύγκρουση και δεν ήταν ποτέ πρόθεσή μας να δράσουμε μονομερώς στο ζήτημα του ελληνικού χρέους”....
δηλώνει ο Έλληνας πρωθυπουργός στο Bloomberg, σε μια προσπάθεια να ανασκευάσει τις αρνητικές εντυπώσεις από την εμπρηστική δήλωση Βαρουφάκη περί σαθρής Τρόικας.
Μετά το… ψυχρό κλίμα της κοινής συνέντευξης τύπου μεταξύ Γιάννη Βαρουφάκη και Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έσπευσε να “σβήσει τη φωτιά” με δηλώσεις του στο Bloomberg.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός συνομίλησε επίσης με τον Μάρτιν Σουλτς, ενώ τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιήσει ταξίδια που θα έχουν να κάνουν με την συνέχεια των διαπραγματεύσεων που ξεκίνησαν και επίσημα με… επεισοδιακό τρόπο.
Οι συνομιλίες του Τσίπρα
Ο Έλληνας πρωθυπουργός αρχικά τηλεφώνησε στον διοικητή της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και οι δυο τους είχαν μία γενική συνομιλία, με τον Αλέξη Τσίπρα να του εξηγεί, σύμφωνα με πληροφορίες τον στόχο της ελληνικής κυβέρνησης που είναι μία αμοιβαία συμφωνία.
Στη συνέχεια, ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, τηλεφώνησε στον Αλέξη Τσίπρα και παραδέχθηκε ότι υπήρξε κάποια ένταση στην συνάντηση με τον Γιάννη Βαρουφάκη, ωστόσο του είπε ότι θα προχωρήσει τις διαδικασίες και πως δεν θέλει να δοθεί η αίσθηση για το αντίθετο.
Τέλος, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, είχε συνομιλία με τον Αλέξη Τσίπρα μετά το δείπνο που είχε με Μέρκελ και Ολάντ για να του πει πως έγινε κουβέντα για την Ελλάδα, ωστόσο αυτή ήταν σε καλό κλίμα, ενώ τον διαβεβαίωσε πως Βερολίνο και Παρίσι περιμένουν τις ενέργειες της νέας ελληνικής κυβέρνησης.
Οι δηλώσεις Τσίπρα
Η υποχρέωσή μου να σεβαστώ την καθαρή εντολή του ελληνικού λαού για τέλος της λιτότητας και επιστροφή σε μία αναπτυξιακή ατζέντα, σε καμιά περίπτωση δεν περιλαμβάνει τη μη εκπλήρωση των δανειακών μας υποχρεώσεων μας απέναντι στην ΕΚΤ και στο ΔΝΤ, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο Bloomberg.
σε καμιά περίπτωση δεν περιλαμβάνει τη μη εκπλήρωση των δανειακών μας υποχρεώσεων μας απέναντι στην ΕΚΤ και στο ΔΝΤ
«Η διαβούλευση με τους Ευρωπαίους εταίρους μας μόλις ξεκίνησε» ανέφερε ο κ. Τσίπρας και τόνισε ότι «παρά το γεγονός ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις,είμαι απολύτως βέβαιος ότι σύντομα θα καταφέρουμε να φτάσουμε σε μία αμοιβαίως επωφελή συμφωνία, τόσο για την Ελλάδα όσο και για ολόκληρη την Ευρώπη. Καμιά πλευρά δεν επιδιώκει τη σύγκρουση και δεν ήταν ποτέ πρόθεσή μας να δράσουμε μονομερώς στο ζήτημα του ελληνικού χρέους, ανέφερε ο πρωθυπουργός».
Καμιά πλευρά δεν επιδιώκει τη σύγκρουση και δεν ήταν ποτέ πρόθεσή μας να δράσουμε μονομερώς
Στην κατευναστική του δήλωση ο Α. Τσίπρας τονίζει:
«Αντιθέτως, αυτό που σημαίνει είναι ότι χρειαζόμαστε χρόνο ώστε να αναπνεύσουμε και να δημιουργήσουμε το δικό μας μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ανάκαμψης, το οποίο –μεταξύ άλλων- θα ενσωματώνει τους στόχους των πρωτογενώς ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και των ριζικών μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και του πελατειακού κράτους. Είμαι πεπεισμένος ότι μία συμφωνία σε αυτό το πλαίσιο θα γίνει αποδεκτή από τους εταίρους μας, αφού το κοινό μας συμφέρον είναι η οικονομική σταθερότητα και η ανάκαμψη για το κοινό μας σπίτι, την Ευρώπη».
Διαβάστε ολόκληρη τη δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού στο διεθνές πρακτορείο ειδήσεων BLOOMBERG
Η διαβούλευση με τους Ευρωπαίους εταίρους μας μόλις ξεκίνησε.
Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, είμαι απολύτως βέβαιος ότι σύντομα θα καταφέρουμε να φτάσουμε σε μία αμοιβαίως επωφελή συμφωνία, τόσο για την Ελλάδα όσο και για ολόκληρη την Ευρώπη.
Καμιά πλευρά δεν επιδιώκει τη σύγκρουση και δεν ήταν ποτέ πρόθεσή μας να δράσουμε μονομερώς στο ζήτημα του ελληνικού χρέους.
Η υποχρέωσή μου να σεβαστώ την καθαρή εντολή του ελληνικού λαού για τέλος της λιτότητας και επιστροφή σε μία αναπτυξιακή ατζέντα, σε καμιά περίπτωση δεν περιλαμβάνει τη μη εκπλήρωση των δανειακών μας υποχρεώσεων μας απέναντι στην ΕΚΤ και στο ΔΝΤ.
Αντιθέτως, αυτό που σημαίνει είναι ότι χρειαζόμαστε χρόνο ώστε να αναπνεύσουμε και να δημιουργήσουμε το δικό μας μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ανάκαμψης, το οποίο –μεταξύ άλλων- θα ενσωματώνει τους στόχους των πρωτογενώς ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και των ριζικών μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και του πελατειακού κράτους.
Είμαι πεπεισμένος ότι μία συμφωνία σε αυτό το πλαίσιο θα γίνει αποδεκτή από τους εταίρους μας, αφού το κοινό μας συμφέρον είναι η οικονομική σταθερότητα και η ανάκαμψη για το κοινό μας σπίτι, την Ευρώπη.
Μετά την ηρωική σύγκρουση Βαρουφάκη – Ντάισελμπλουμ και μετά από πέντε μόλις ημέρες αυτάρεσκων δηλώσεων πολλών υπουργών για μονομερείς πρωτοβουλίες σε σχέση με το χρέος και την ακύρωση όλων σχεδόν των διαρθρωτικών αλλαγών, έσπευσε ο κ. Τσίπρας να διαβεβαιώσει, μέσω του Bloomberg, ότι η κυβέρνηση του:
– αποκλείει μονομερείς ενέργειες σε σχέση με το χρέος
– θα πληρώνει κανονικά τις οφειλές του χρέους σε ΕΚΤ και ΔΝΤ
Σωστά ως αρχή. Τι έχουν όμως να πουν οι υπουργοί, οι βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που λέγανε με εκπληκτική άνεση το αντίθετο μέχρι και σήμερα το πρωί;
Έσπευσε επίσης ο κ. Τσίπρας να εστιάσει την πρότασή του προς τους Ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ σε δύο σημεία:
Πρώτον, στον περιορισμό του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα και την αντικατάσταση του από το στόχο των πρωτογενώς ισοσκελισμένων προϋπολογισμών.
Δεύτερον, στον προσανατολισμό των διαρθρωτικών αλλαγών σε ζητήματα φοροδιαφυγής, διαφάνειας αλλά και πελατειακού κράτους.
Όμως ο πρώτος από τους στόχους αυτούς προϋποθέτει εξειδίκευση των αποφάσεων και δεσμεύσεων του Eurogroup του Φεβρουαρίου 2012 για περαιτέρω μείωση του χρέους μέσω της βελτίωσης κρίσιμων παραμέτρων καθώς το νέο μακροοικονομικό πλαίσιο ταυτίζεται με την επικαιροποίηση της μελέτης βιωσιμότητας του χρέους. Αυτό με τη σειρά του προϋποθέτει έξοδο από το μνημόνιο και μετάβαση στη νέα φάση της προληπτικής πιστωτικής γραμμής μέσα στο χρονοδιάγραμμα και μέσα στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο. Αυτή ήταν και αυτή πρέπει να παραμείνει η εθνική στρατηγική. Η μόνη υπαρκτή και ασφαλής. Άλλα λέχθηκαν όμως προεκλογικά από τα δυο κυβερνώντα κόμματα.
Ο δε δεύτερος στόχος των ριζικών διαρθρωτικών αλλαγών, όπως τον αναφέρει ο κ. Τσίπρας, επικεντρώνεται στην ανατροπή του πελατειακού κράτους. Τέλεια. Μόνο που τώρα υπάρχουν πολλοί εκλογικοί πελάτες με προσδοκίες και απαιτήσεις. Τι θα τους πουν;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου