Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

Τι σημαίνει πολιτική συμφωνία ανάμεσα στην Αθήνα και τους δανειστές;


Τι σημαίνει πολιτική συμφωνία ανάμεσα στην Αθήνα και τους δανειστές;Ανοικτή την «ομπρέλα» και την… κάνουλα της ΕΚΤ επιθυμεί να κρατήσει η κυβέρνηση, επιδιώκοντας μια συμφωνία- γέφυρα για το διάστημα που θα διαρκέσουν οι διαπραγματεύσεις για την αποκαλούμενη «επόμενη ημέρα», καθώς μόνο έτσι μπορούν να εκπληρωθούν οι υποχρεώσεις που απορρέουν από τα παλαιότερα δάνεια.
Το ατού της Αθήνας είναι ότι δεν ζητά τα 7,2 δις ευρώ, που απομένουν από το πρόγραμμα, το οποίο εκπνέει στις 28 Φεβρουαρίου, αφού αυτά ούτως ή άλλως συνδέονται με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η οποία έχει μπει οριστικά στο χρονοντούλαπο. Αυτό που ζητά επί της ουσίας η κυβέρνηση με την πολιτική συμφωνία είναι...
αφενός να συνεχιστεί απρόσκοπτα η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών μέσω του Έκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας αφετέρου να συμφωνήσει με τους Ευρωπαίους και την ΕΚΤ στη δυνατότητα έκτακτων εκδόσεων εντόκων γραμματίων, με τις οποίες θα καλυφθούν οι δανειακές υποχρεώσεις των επόμενων 4-5 μηνών. Σημειώνεται, ότι στην… εξίσωση θα πρέπει να προστεθεί ο παράγοντας «ταμειακά διαθέσιμα», τα οποία σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες θα έχουν εξαντληθεί πριν μπούμε στο τελευταίο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου.

Οι υποχρεώσεις ως το τέλος Ιουνίου δεν θεωρούνται «ασήκωτες» αλλά ούτε και αμελητέες, καθώς φτάνουν στα 8,6 δις ευρώ, χωρίς να συνυπολογίσει κανείς τις ανανεώσεις εντόκων γραμματίων, οι οποίες μόνο στο δίμηνο Φεβρουαρίου- Μαρτίου φτάνουν στα 5 δις ευρώ. Οι υποχρεώσεις αυτές είναι, όμως, μόνο προς το εξωτερικό, καθώς καλύπτουν πληρωμές προς το ΔΝΤ και τόκους.

Στο «πακέτο» θα πρέπει να συνυπολογίσει κανείς τις εσωτερικές τρέχουσες ανάγκες για μισθούς, συντάξεις, κοινωνική ασφάλιση και πρόνοια, οι οποίες υποτίθεται ότι καλύπτονται κατά μεγάλο μέρος από τη ροή εσόδων, φορολογικών και μη. Ωστόσο, ήδη αυτός ο σχεδιασμός των ταμειακών διαθεσίμων έχει ανατραπεί, αφού στο τρίμηνο Νοεμβρίου- Ιανουαρίου έχει ανοίξει «τρύπα» τουλάχιστον 2 δις ευρώ στα φορολογικά έσοδα, υποχρεώνοντας την κυβέρνηση να ενεργοποιήσει σχέδιο άμεσης δράσης μαζί με τις προγραμματικές δηλώσεις, χωρίς να είναι, όμως, σαφές πότε και αν θα αποδώσει τα προσδοκώμενα.

Οπως αναφέρει το iefimerida.gr με την επιδιωκόμενη πολιτική συμφωνία (συμφωνία- γέφυρα, όπως την έχει χαρακτηρίσει επισήμως ο Γ. Βαρουφάκης) η κυβέρνηση στοχεύει και σε ένα ακόμα μέτωπο: να ηρεμήσει το Χρηματιστήριο και τις αγορές ομολόγων, καθώς ο κίνδυνος ατυχήματος θα ελαχιστοποιηθεί, τουλάχιστον ως τις αρχές του Ιουλίου, οπότε λήγει το ομόλογο της ΕΚΤ ύψους 1,4 δις ευρώ. Ως τότε, ούτως ή άλλως, τα πράγματα θα έχουν κριθεί…

Οι κρίσιμες ημερομηνίες

4/2: συνεδρίαση ΕΚΤ για ανανέωση ELA
12/2: Σύνοδος Κορυφής
16- 17/2: συνεδρίαση EUROGROUP- ECOFIN
28/2: λήξη παράτασης Προγράμματος
5/3: συνεδρίαση ΕΚΤ για ανανέωση ELA
9- 10/3: συνεδρίαση EUROGROUP- ECOFIN
18-19: συνεδρίαση ΕΚΤ
19- 20/3: Σύνοδος Κορυφής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου