Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Τι θα έπρεπε να πει ο κ. Βαρουφάκης στους εταίρους μας

Ο κ. Βαρουφάκης φαίνεται να προτείνει γέφυρα χρονικού διαστήματος έξι μηνών όσον αφορά την χρηματοδότηση της Ελλάδας. 

Καλά όλα αυτά, αλλά οι εταίροι μας θέλουν να ακούσουν συγκεκριμένες προτάσεις σε θέματα διαρθρωτικών αλλαγών και βελτίωσης στην εικόνα του κυβερνητικού μηχανισμού. 

Πράγματι, η βάση δεδομένων της World Bank δίνει μια σαφή εικόνα για το που βρισκόμαστε σε σύνολο 215 κρατών...


Ας πάρουμε λοιπόν για παράδειγμα το δείκτη αντιμετώπισης της διαφθοράς (control of corruption).
Το 2003, η Ελλάδα βρέθηκε στο 69,2-εκατοστιαίο σημείο. 
Κατόπιν, διολίσθησε στο 61-εκατοστιαίο σημείο το 2008 και ακόμα πιο κάτω στο 55,2-εκατοστιαίο σημείο το 2013 (τελευταίο έτος για το οποίο υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία). 
Από την άλλη πλευρά, κράτη της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας, και δη η Ισπανία αλλά και η Πορτογαλία, παρέμειναν όλα αυτά τα έτη σε σαφώς υψηλότερη θέση από την Ελλάδα (πάνω από το 75-εκατοστιαίο σημείο). 

Συνεχίζουμε με τον δείκτη ποιότητας των θεσμών και κανονισμών (regulatory quality index), 

ο οποίος καταγράφει την ικανότητα του κράτους να δημιουργεί/εφαρμόζει πολιτικές οι οποίες παροτρύνουν την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα. 
Και σε αυτόν τον δείκτη, η Ελλάδα διολίσθησε από το 78,9-εκατοστιαίο σημείο το 2003 στο 72,7-εκατοστιαίο σημείο το 2013. 
Βέβαια, τόσο η Ισπανία όσο και η Πορτογαλία παρουσίασαν επίσης διολίσθηση αλλά, το 2013, υπερέβησαν το 75,6-εκατοστιαίο σημείο. 

Κλείνουμε με το δείκτη κυβερνητικής αποτελεσματικότητας (government effectiveness) 

ο οποίος μετρά την ποιότητα των παρεχόμενων δημοσίων υπηρεσιών και τον βαθμό ανεξαρτησίας του κρατικού μηχανισμού από πολιτικές πιέσεις. 
Και στην περίπτωση αυτή, η Ελλάδα διολίσθησε από το 75,1-εκατοστιαίο σημείο το 2003 στο 66,9-εκατοστιαίο σημείο το 2013 ενώ, τόσο η Ισπανία όσο και η Πορτογαλία, υπερέβησαν, το 2013, το 83-εκατοστιαίο σημείο. 

Αυτά λοιπόν βλέπουν οι εταίροι μας και δεν ενδίδουν στις προτάσεις μας. Συνεπώς, η όλη συζήτηση περί επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους μάλλον εστιάζεται, κατά την γνώμη μου, σε λάθος βάση. 

Θέλουμε το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους να συνδεθεί άμεσα με τον ρυθμό ανάπτυξης μας; 
Για να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει να δώσουμε συγκεκριμένα δείγματα γραφής ότι, όταν μιλάμε για βελτίωση του κράτους, το εννοούμε. 
Πώς θα γίνει αυτό; 

Από μόνοι μας, πρέπει να υποβάλουμε πρόταση σύμφωνα με την οποία το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους να συνδεθεί άμεσα τόσο με τον ρυθμό ανάπτυξης μας όσο και με κάποιον απο τους προαναφερθέντες δείκτες αποτελεσματικότητας (όπως για παράδειγμα τον δείκτη ποιότητας θεσμών). 
Με απλά λόγια
όσο ενισχύεται η ανάπτυξη, πλην όμως κωλυσιεργούμε στην ποιότητα θεσμών και κανονισμών, τόσο θα αυξάνει το κόστος εξυπηρέτησης σε σχέση με την περίπτωση κατά την οποία ενισχύεται η ανάπτυξη και ταυτόχρονα βελτιώνεται η ποιότητα θεσμών.

Μια τέτοια πρόταση εκ μέρους του κ. Βαρουφάκη δύσκολα θα απορριφθεί από τους εταίρους μας. 
Τολμάμε να την υποβάλουμε; 


Του Κώστα Μήλα
*Ο κ. Κώστας Μήλας, Καθηγητής Χρηματοοικονομικών, University of Liverpool

Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου