Σόιμπλε: Οι δηλώσεις Βαρουφάκη για κούρεμα κρέους πλήττουν την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη
Ντράγκι: Η Ελλάδα θα εισπράξει τα κέρδη από τα ομόλογα αν συμμορφωθεί πλήρως με τους όρους του προγράμματος
Τι είπαν Γιούνκερ, Ντάισελμπλουμ και Τουσκ...
Μπαράζ δηλώσεων και παρεμβάσεων στο «ελληνικό ζήτημα» παρατηρείται τα τελευταία δύο εικοσιτετράωρα από κορυφαίους Ευρωπαίους πολιτικούς, οι οποίοι είτε για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους, είτε ως απάντηση στις διφορούμενες τοποθετήσεις στελεχών της ελληνικής κυβέρνησης, αφήνουν στην άκρη τη διπλωματική γλώσσα και τοποθετούνται ξεκάθαρα και αποφασιστικά.
Από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, τον Πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, μέχρι τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον Πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, τόσο τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε., όσο και ορισμένες εθνικές κυβερνήσεις εξαπολύουν πυρά στην νέα ελληνική κυβέρνηση.
Την αρχή έκανε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου. Ο κ. Τουσκ εμφανίστηκε οργισμένος με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Ελλάδας κ. Τσίπρα, πως η «Ελλάδα έχασε μια μάχη αλλά όχι τον πόλεμο», υπογραμμίζοντας πως με τέτοιες εμπρηστικές δηλώσεις δεν μπορεί να υπάρξει κλίμα εμπιστοσύνης, καθώς δεν πρόκειται για μια ιδεολογία ή για κάποιον πόλεμο κατά της Ελλάδας. «Η πρώτη δήλωση που άκουσα από τον Αλέξη Τσίπρα μετά τη νίκη του στις εκλογές είναι πως η Ελλάδα θέλει να παραμείνει στην ευρωζώνη και χρειάζεται τη βοήθειά μας. Από πλευράς της Ρωσίας ή της Κίνας δεν άκουσα καμία συγκεκριμένη πρόταση για να βοηθηθεί η Ελλάδα. Η μόνη δυνατότητα είναι να τη βοηθήσουν τα μέλη της ευρωζώνης και διεθνείς οργανισμοί» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τουσκ.
Συνέχεια έδωσε και ο Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος υπεραμύνθηκε του ρόλου της Κομισιόν τονίζοντας για ακόμα μια φορά πως δεν γίνεται να αλλάζουν οι Συμφωνίες και οι κανόνες στην Ε.Ε. κάθε φορά που γίνονται εκλογές σε ένα κράτος –μέλος, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα καταστρεφόταν η Ευρώπη.
Τη σκυτάλη έλαβαν την Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου ο κ. Ντάισελμπλουμ και ο κ. Σόιμπλε. Ο πρώτος, ως υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, μιλώντας στο Κοινοβούλιο της χώρας το οποίο ψήφισε την παράταση του προγράμματος προς την Ελλάδα, παρά τις αρχικές αντιδράσεις ορισμένων βουλευτών, τόνισε πως η Αθήνα δεν πρόκειται να λάβει ούτε ένα ευρώ επιπλέον, αλλά αντίθετα χρήματα που δεν έχει λάβει από το προηγούμενο πρόγραμμα, εφόσον εφαρμόσει και υλοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.
Ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε και ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας σε βουλευτές των Χριστιανοδημοκρατών, μία ημέρα πριν την ψηφοφορία για την επέκταση του ελληνικού προγράμματος στη γερμανική Κάτω Βουλή και με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας κ. Βαρουφάκη σε ιρλανδική εφημερίδα για «κούρεμα του χρέους». Φράση που αποτελεί «κόκκινο πανί» για τους περισσότερους βουλευτές στη Γερμανία. Ο κ. Σόιμπλε υπογράμμισε πως αυτές οι δηλώσεις «πλήττουν την αλληλεγγύη των Ευρωπαίων εταίρων», ενώ τόνισε πως εάν η Αθήνα δεν υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της βάσει της συμφωνίας, τότε αυτή θα θεωρηθεί άκυρη.
«Να συμμορφωθεί πλήρως προς τους όρους του προγράμματος» κάλεσε την Ελλάδα και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, ώστε να λάβει τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα. Ο κ. Ντράγκι απαντώντας σε ερωτήσεις ευρωβουλευτών της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπογράμμισε πως «συμφωνούμε να μεταφέρουμε το ισοδύναμο των κερδών από το ευρωσύστημα στο πορτοφόλι των ομολόγων προς την Ελλάδα, ως ενίσχυση στον προϋπολογισμό, με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα συμμορφώνεται με το πρόγραμμα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου