Οι σχεδιασμοί των κορυφαίων στελεχών της Νέας Δημοκρατίας και του συστήματος Σαμαρά
Μπορεί το σύνολο των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας αυτή την περίοδο να έχει στραμμένη την προσοχή του στις επικείμενες εθνικές εκλογές, ωστόσο δεν είναι λίγοι εκείνοι που σκέφτονται ήδη το εσωκομματικό σκηνικό που θα διαμορφωθεί την επομένη των καλπών, σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί το δημοσκοπικό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ...
Μάλιστα, η παράμετρος αυτή σχετίζεται άμεσα -εκτός των άλλων- τόσο με τον τρόπο που κινούνται προεκλογικά οι κορυφαίοι «γαλάζιοι» κομματικοί παράγοντες όσο και με τις άτυπες παρασκηνιακές συμμαχίες που συνάπτονται σε κάθε πολιτική περίοδο. Εξάλλου, στους παροικούντες τη νεοδημοκρατική Ιερουσαλήμ αποτελεί κοινή εκτίμηση το γεγονός ότι μια πιθανή ήττα του κόμματος (ανάλογα βεβαίως και με την έκτασή της) θα δρομολογήσει την έναρξη των εσωτερικών ζυμώσεων σε όλα τα επίπεδα.
ΚΑΡΑΜΑΝΛΙΚΟ ΜΠΛΟΚ
Ενας από τους πλέον σημαντικούς παράγοντες για τη Ν.Δ. στην εξίσωση των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου και της επόμενης μέρας είναι τα στελέχη που έχουν συνδέσει απόλυτα τη δραστηριότητά τους με τον Κώστα Καραμανλή. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, οι περισσότεροι εκ των «λοχαγών» του πρώην πρωθυπουργού (νέας και παλαιάς κοπής) κινδυνεύουν σοβαρά να μείνουν εκτός Κοινοβουλίου, αν ο μέχρι πρότινος βασικός κυβερνητικός εταίρος βρεθεί στη δεύτερη θέση. Σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί το εν λόγω σενάριο, όπως γίνεται αντιληπτό, η ισχύς και η επιρροή του λεγόμενου καραμανλικού πυρήνα (και όχι του Κώστα Καραμανλή, η δημοφιλία του οποίου στις τάξεις των κεντροδεξιών ψηφοφόρων παραμένει υψηλή), θα περιοριστούν σημαντικά, τουλάχιστον στο πεδίο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.Γιώργος Βλάχος και Γιάννης Ανδριανός βρίσκονται μεταξύ πολιτικής φθοράς και αφθαρσίας, αφού, όπως δείχνουν τα πράγματα, η επανεκλογή τους χρήζει μιας σειράς προσωπικών υπερβάσεων (ο πρώτος πολιτεύεται στην Περιφέρεια Αττικής, όπου οι έδρες της Ν.Δ. αναμένεται να μειωθούν, και ο δεύτερος στην Αργολίδα, όπου δέχεται μεγάλο ανταγωνισμό από τον Βασίλη Σιδέρη). Αναλόγως δύσκολο έργο θα έχουν στη Βοιωτία ο Ευάγγελος Μπασιάκος και ο Ανδρέας Κουτσούμπας, οι οποίοι θα παλέψουν με τον Γιάννη Καράμπελα. Πολλά «αγκάθια» θα έχει και η επιχείρηση διατήρησης της μονοεδρικής της Θεσπρωτίας από τον Αντώνη Μπέζα, που σε αυτή τη φάση δεν φαίνεται να έχει τις σχετικές πιθανότητες υπέρ του.
Την ίδια στιγμή, εκτός εκλογικής αναμέτρησης έχουν θέσει εαυτούς οι Προκόπης Παυλόπουλος, Αρης Σπηλιωτόπουλος και Ευάγγελος Αντώναρος, ενώ, αν και θεωρούνται φαβορί στις περιφέρειές τους, σκληρή μάχη με τους ανθυποψηφίους τους θα δώσουν οι Ευριπίδης Στυλιανίδης, Νικήτας Κακλαμάνης, Ανδρέας Λυκουρέντζος και Δάνης Τζαμτζής. Παρ’ όλα αυτά, το πολιτικό περιβάλλον του Κώστα Καραμανλή όχι μόνο έχει στραμμένη την προσοχή του στα παραπάνω εκλογικά μέτωπα, αλλά παράλληλα επιχειρεί να δώσει ισχυρό εσωκομματικό στίγμα, παρέχοντας -είτε διακριτικά είτε ξεκάθαρα- στήριξη σε υποψηφίους οι οποίοι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θεωρείται ότι μπορεί να βρεθούν στο επίκεντρο των μελλοντικών εξελίξεων. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Νίκου Δένδια, την παρθενική μάχη του οποίου στη Β’ Αθήνας στηρίζουν ανοικτά ο πρώην «γαλάζιος» γραμματέας και μέλος της Εκλογικής Επιτροπής της Ν.Δ. Λευτέρης Ζαγορίτης, καθώς και ο ορκισμένος καραμανλικός δήμαρχος Γλυφάδας (και πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ επί προεδρίας Καραμανλή) Γιώργος Παπανικολάου. Στο επιτελείο του Κερκυραίου συμμετέχουν ακόμα οι Διονύσης Ζακυνθινός και Πάτροκλος Γεωργιάδης, στελέχη που επίσης έχουν συνδέσει την πορεία τους με την περίοδο της κυριαρχίας του πρώην πρωθυπουργού στη Ρηγίλλης.
Εντονη δράση αναπτύσσεται και για λογαριασμό της Ολγας Κεφαλογιάννη στην Α’ Αθηνών και, βεβαίως, για τον Κώστα Καραμανλή Jr στις Σέρρες. Σημειώνεται πως επιχειρησιακό ρόλο στο κομμάτι της στήριξης συγκεκριμένων υποψηφίων από το καραμανλικό μπλοκ έχει αναλάβει σιωπηρά και ο Μενέλαος Δασκαλάκης (διευθυντής του κόμματος επί Καραμανλή), επικεφαλής του Στρατηγικού Σχεδιασμού του κόμματος, ενώ δίαυλος επικοινωνίας για τη Βόρεια Ελλάδα υπάρχει και με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα.
ΑΛΑ ΣΑΡΚΟΖΙ
Πάντως, ένα καινούργιο στοιχείο που έχει προκύψει και καταδεικνύει τις σκέψεις και τις προθέσεις στελεχών που κινούνται πέριξ του Κώστα Καραμανλή έχει να κάνει με την καλλιέργεια του σεναρίου ανάληψης μετεκλογικών πρωτοβουλιών από τον τελευταίο, στη βάση του προτύπου του Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος επανεξελέγη επικεφαλής του γαλλικού κεντροδεξιού κόμματος. «Στο ενδεχόμενο μιας βαριάς ήττας, ανεξαρτήτως της στάσης ή των επιθυμιών του Καραμανλή, είναι δεδομένο ότι θα πολλαπλασιαστούν αυτοί που θα τον παρακινήσουν να επιχειρήσει ένα comeback σε ηγετικό επίπεδο και να ενώσει την ευρύτερη κεντροδεξιά παράταξη», λένε χαρακτηριστικά τακτικοί επισκέπτες της Παναγή Κυριακού και προσθέτουν: «Πλέον το θέμα δεν θα είναι παραταξιακό, αλλά εθνικό, αφού θα πρέπει να υπάρξει μια εναλλακτική πολιτική πρόταση, που να μπορεί να συσπειρώσει».
Ταυτόχρονα με τη δραστηριότητα των καραμανλικών, μια εμφανής προσπάθεια συσπείρωσης των παραδοσιακών εσωκομματικών πυρήνων βρίσκεται σε εξέλιξη και από την πλευρά της Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία εδώ και καιρό έχει επανέλθει στην πρώτη γραμμή, εκφράζοντας απόψεις που προκαλούν ουκ ολίγες συζητήσεις, τόσο εντός όσο και εκτόςΝέας Δημοκρατίας. Μετά τις συνεχείς τοποθετήσεις της περί ανάγκης συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων, η πρώην υπουργός έχει βγει δυναμικά μπροστά επιχειρώντας να αποδομήσει τη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ. «Είναι λογικό ένα στέλεχος σαν την Ντόρα να μην παύει να έχει φιλοδοξίες και σε κάθε περίπτωση να ενδιαφέρεται για το αύριο της παράταξης σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή», τονίζουν συνομιλητές της.Αλλωστε, η κ. Μπακογιάννη ουδέποτε έπαψε να έχει ερείσματα στους κόλπους της «γαλάζιας» Κ.Ο., διατηρώντας ανοικτή γραμμή με συναδέλφους της όπως οι Χρ. Μαρκογιαννάκης, Λ. Αυγενάκης, Γ. Κοντογιάννης κ.ά.
Η ξεχωριστή περίπτωση του Μ. Βορίδη
Ενα πρόσωπο που θα αποτελέσει σημείο αναφοράς στο προσεχές μέλλον για την Κεντροδεξιά είναι ο Μάκης Βορίδης, ο οποίος συνιστά το πλέον προβεβλημένο στέλεχος της λεγόμενης λαϊκοδεξιάς πτέρυγας του κόμματος. Ωστόσο, εσχάτως, στελέχη που δραστηριοποιούνται στον χώρο δεξιότερα του βασικού κυβερνητικού εταίρου (είτε είναι «άστεγα» είτε ανήκουν σε κάποιον πολιτικό φορέα) στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους κάνουν λόγο για τη δημιουργία ενός νέου δεξιού πόλου μετά τις εκλογές, του οποίου θα μπορούσε να ηγηθεί ο κ. Βορίδης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, «μια πιθανή άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία θα μπορούσε να ενεργοποιήσει τα συντηρητικά ανακλαστικά της κοινωνίας και να υπάρξει χώρος για τη δημιουργία ενός καθαρά αστικού δεξιού κόμματος». Μάλιστα, οι ίδιοι κύκλοι φέρνουν ως παράδειγμα τη Γαλλία, όπου λόγω της διακυβέρνησης του Σοσιαλδημοκράτη Ολάντ υπήρξε άνοδος των ποσοστών των κομμάτων ολόκληρου του φάσματος της Δεξιάς, από το UMP μέχρι τη Μαρίν Λεπέν.
«Κλειδί» για τον Σαμαρά η nouvelle vague του 2012
Η «γαλάζια» ηγεσία, όπως έγραφαν τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» και σε πρόσφατο φύλλο τους, έχει ξεκινήσει ήδη την επιχείρηση προώθησης -και κατ’ επέκταση εκλογής, δεδομένης της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες- σειράς νέων κατά βάση στελεχών, οι οποίοι θα είναι πιο εύκολα «ελεγχόμενοι», προκειμένου να αποφευχθεί νέος γύρος εσωστρέφειας. «Αν εξασφαλιστεί ότι η επόμενη Κ.Ο. θα βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο του συστήματος Σαμαρά, όχι μόνο δεν πρόκειται να αμφισβητηθεί το πρόσωπο του πρωθυπουργού, αλλά και θα διευκολυνθούν οι όποιοι μετεκλογικοί σχεδιασμοί», σχολιάζουν οι γνωρίζοντες τα μυστικά του Μεγάρου Μαξίμου. Το σχέδιο αυτό βασίζεται κυρίως στους νεοεκλεγέντες το 2012.
βουλευτές, για τους οποίους βεβαίως δίνεται και η σχετική «γραμμή» από έμπειρους κομματικούς παράγοντες ενόψει της 25ης Ιανουαρίου. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν ανάμεσα σε άλλους οι Βασίλης Κικίλιας, Κώστας Σκρέκας, Νότης Μηταράκης, Νίκος Ταγαράς, Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, Γιάννης Καράμπελας, Μάξιμος Σενετάκης, Γιάννης Κεφαλογιάννης, Ασημίνα Σκόνδρα, Μαρία Αντωνίου, Χρίστος Δήμας, Αννα Μάνη, Φωτεινή Αραμπατζή, Ελένη Μακρή-Θεοδώρου, Ασπασία Μανδρέκα, Ευθύμης Καρανάσιος, Γιώργος Στύλιος (παρά την αποπομπή του από την κυβέρνηση λόγω του επεισοδίου με τη Λ. Κανέλλη), Διονύσης Σταμενίτης και Γιώργος Γεωργαντάς, όπως και οι παλαιότεροι, Κώστας Μαρκόπουλος, Φωτεινή Πιπιλή και Ακης Γεροντόπουλος.Στη λίστα των «ευνοουμένων» του Μαξίμου βρίσκονται επίσης οι Δημήτρης Βαρτζόπουλος και Ανδρέας Κατσανιώτης, που διετέλεσαν γενικοί γραμματείς Συντονισμού της Κυβέρνησης και Επικοινωνίας, αντιστοίχως. Για την ιστορία και μόνο, αξίζει να σημειωθεί πως οι σχετικές προθέσεις της πρωθυπουργικής αυλής είχαν αποτυπωθεί, εκτός των άλλων, και με την αξιοποίηση κάποιων εκ των προαναφερθέντων στελεχών σε κυβερνητικές θέσεις (Κικίλιας, Σκρέκας, Μηταράκης, Στύλιος, Γεωργαντάς, ενώ η Αννα Ασημακοπούλου είναι εκπρόσωπος της Ν.Δ.).
Ο Κυριάκος, η Ντόρα και ο Αβραμόπουλος
Οι όποιες αρχηγικές σκέψεις μπορεί να κάνει η Ντόρα Μπακογιάννη, όπως επισημαίνουν αρκετοί παραδοσιακοί μητσοτακικοί της Νέας Δημοκρατίας, είναι εξαιρετικά πιθανό να περάσουν σε δεύτερο πλάνο, λόγω της ηγετικής περπατησιάς που έχει ανοίξει εδώ και καιρό ο αδελφός της,Κυριάκος Μητσοτάκης (ο οποίος εμφανίζεται ως το πλέον δυναμικό στέλεχος του «γαλάζιου» φιλελεύθερου πυρήνα), αλλά και των προοπτικών που μπορεί να ανοιχτούν για τον υιό της, Κώστα, που συγκαταλέγεται ήδη μεταξύ των κορυφαίων εκπροσώπων της «γαλάζιας» nouvelle vague. «Βλέπει πλέον την πολιτική με μεγάλη ωριμότητα, περνώντας ένα διαφορετικό προφίλ, στο επίκεντρο του οποίου είναι η παρουσίαση θέσεων που έχουν ως στόχο μόνο το καλό της χώρας», υπογραμμίζουν διαχρονικοί πολιτικοί φίλοι της άλλοτε επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας. Την ίδια ώρα, δίαυλο επικοινωνίας με όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του στελεχικού δυναμικού της Νέας Δημοκρατίας έχουν ανοίξει εδώ και πολύ καιρό οι Ολγα Κεφαλογιάννη και Νίκος Δένδιας, με την πρώτη να έχει επεκτείνει σημαντικά το δίκτυο των συνομιλητών της σε όλα τα επίπεδα και τον δεύτερο να φροντίζει να προβάλλει εντέχνως τις διασυνδέσεις του σε Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες. Φυσικά, ουδείς θα πρέπει να βγάζει από το κάδρο των διεργασιών που θα υπάρξουν στο εσωτερικό της Ν.Δ. μετά τις εκλογές και τον επίτροπο πλέον Δημήτρη Αβραμόπουλο, που, αν και η πολιτική του έδρα έχει μεταφερθεί στις Βρυξέλλες και την Κομισιόν, ουδέποτε έπαψε να παρατηρεί από κοντά τα συμβαίνοντα στην εγχώρια πολιτική σκηνή και να λογίζεται ως ένας δυνατός παίκτης.
Του Θανάση Φουσκίδη
Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου