Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2015

Σαμαράς: Αυτό είναι το οικονομικό μου πρόγραμμα

    (EUROKINISSI/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ)
  • 54 δισ. επιπλέον στο ΑΕΠ και 770.000 νέες θέσεις εργασίας
  • Από ποιους τομείς θα προέλθουν
  • Προσωπικό στοίχημα οι φορολογικές μειώσεις
  • Δεν θα υπάρξουν άλλες μειώσεις σε συντάξεις και εισοδήματα
  • Ποιες εγγυήσεις έδωσε ο πρωθυπουργός
  • Ο οδικός χάρτης για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα

«Τομές, μεταρρυθμίσεις, ανταγωνιστικότητα παντού, ανατροπές παντού»

Σε αυτές τις έξι λέξεις συνόψισε... ο Αντώνης Σαμαράς το οικονομικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας το οποίο παρουσίασε, κάνοντας αναφορά σε τομείς που θα φέρουν επιπλέον 54 δισεκατομμύρια στο ΑΕΠ και 770.000 νέες θέσεις εργασίας, ενώ δεσμεύθηκε για μειώσεις φορολογικών συντελεστών, ενώ τόνισε σε κάθε τόνο ότι δεν θα γίνουν άλλες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις.

Αναφερόμενος στις μεγάλες ανατροπές που προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο Μεταρρυθμίσεων και Ανάπτυξης, ο πρωθυπουργός στάθηκε σε τέσσερα σημεία: το πλήρες αναπτυξιακό σχέδιο, το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που θα φέρουν ανταγωνιστικότητα, το πρόγραμμα φορολογικών μειώσεων και τη συγκρότηση ενός δίκαιου κράτους που θα στηρίζει τον αδύναμο.
Το αναπτυξιακό σχέδιο
«Δεν είναι ένα οικονομικό σχέδιο σοβιετικού τύπου, όπου το κράτος έκανε τα πάντα και στο τέλος έπεφτε έξω σε όλα. Όχι στα γενικόλογα περί ανάπτυξης. Περιλαμβάνει τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να αυξηθεί η ελληνική οικονομία, πόσες θέσεις εργασίας μπορούν να δημιουργηθούν, σε πόσα χρόνια θα αυξηθεί το ΑΕΠ και οι προβλέψεις αυτές στηρίζοντας σε ανεξάρτητες έρευνες ελληνικών και ξένων οργανισμών», ανέφερε ο κ. Σαμαράς.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, το βασικό στοιχείο αυτών των εκτιμήσεων είναι πως η Ελλάδα θα επιστρέψει στα επίπεδα ευημερίας προ κρίσης, σε ΑΕΠ και θέσεις εργασίας, συντομότερα από άλλες χώρες που βρέθηκαν σε ανάλογη θέση. Συγκεκριμένα, για την περίοδο 2015-2021 αναμένονται ανά τομέα:
Αγροτική ανάπτυξη: 13 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ, 315.000 πρόσθετες θέσεις εργασίας.
Τουρισμός: 16,5 δισ./ 225.000 θέσεις εργασίας
Ενέργεια, περιβαλλοντική βιομηχανία, ανανεώσιμες πηγές, επεξεργασία αποβλήτων, χωρίς τα έσοδα από τον ΤΑΠ και την εξόρυξη υδρογονανθράκων: 9,5 δισ./ 40.000 θέσεις εργασίας
Ερευνα, τεχνολογία: 2 δισ./ 50.000 θέσεις
Ναυτιλία: 8,5 δισ./ 70.000 θέσεις
Διαμετακομιστικό εμπόριο, μεταφορές: 2,5 δισ./ 65.000 θέσεις
Βιομηχανία φαρμάκων: 2 δισ./ 25.000 θέσεις
«Συνολικά, έως το 2021 θα έχουν έρθει 54 δισ. πρόσθετα στο ΑΕΠ και 770.000 νέες θέσεις εργασίας. Θα έχουμε ξεπεράσει τα προ κρίσεως επίπεδα και στα δύο», ανέφερε ο κ. Σαμαράς, που πρόσθεσε ότι αυτή είναι μόνο η συνεισφορά των επτά ηγετικών κλάδων που μπορούν να αναπτυχθούν ταχύτατα.
Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις και στο ερώτημα για το πόσες χρειάζονται στην επόμενη πενταετία για να υλοποιηθούν οι παραπάνω στόχοι, ο κ. Σαμαράς μίλησε για 150 δισεκατομμύρια. «Από πού θα προκύψουν αυτά;», διερωτήθηκε και απάντησε: «Από αυτά, τα 38 δισ. από το ΕΣΠΑ και άλλους ευρωπαϊκούς πόρους, που είναι ήδη εξασφαλισμένοι. Εξι δισ. από εθνικούς πόρους, 106 δισ. από επενδυτές κάθε είδους και δεν περιλαμβάνονται τα τουλάχιστον 15 δισ. που θα πάρει η Ελλάδα από το επόμενο αναμενόμενο πακέτο Γιούνκερ. Από τα 106 δισ. για επενδύσεις, οι άμεσες ιδιωτικές που θα χρειαστούν είναι 50 δισ. και από αυτά ήδη 23 δισ. έχουν εγκριθεί και προχωρούν», ανέφερε ο κ. Σαμαράς που τόνισε ότι στόχος του είναι η Ελλάδα να γίνει παγκόσμιος πρωταγωνιστής ανταγωνιστικότητας. «Το μπορούμε. Αρκεί να το πιστέψουμε και θα το κάνουμε», υπογράμμισε.
Μεταρρυθμίσεις
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι όλοι αυτοί οι στόχοι είναι εφικτοί μόνο στο βαθμό που θα υλοποιηθεί όλο το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων. Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στις αλλαγές που έγιναν για τη διευκόλυνση των νέων επιχειρηματιών και την απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων.
Ακόμη, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, που έχει φέρει ήδη 7,7 δισ. σε συμφωνίες, στα οποία- όπως σημείωσε- δεν περιλαμβάνονται τα πρόσθετα έσοδα από τις συμβάσεις παραχώρησης για τα περιφερειακά αεροδρόμια που πρόσφατα επιτεύχθηκαν. Επίσης, ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, αναφέροντας ότι «θα προχωρήσουμε κι άλλο σε αυτό», αλλά και στον εξορθολογισμό της συνδικαλιστικής νομοθεσίας.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη μείωση των δημοσίων υπαλλήλων από 900.000 το 2009 σε 650.000 το 2014.
Οι φορολογικές μειώσεις
Ως προσωπικό του στοίχημα χαρακτήρισε ο κ. Σαμαράς τις φορολογικές μειώσεις οι οποίες- όπως ανέφερε- θα γίνουν σταδιακά σε όλους τους τομείς, σε ορίζοντα μερικών ετών, προκειμένου να μην γυρίσει η χώρα στα ελλείμματα.
  • Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε:
  • σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ ξεκινώντας από το 2015 και απόδοσή του απευθείας στην τοπική αυτοδιοίκηση
  • μείωση των φορολογικών συντελεστών εισοδήματος σε όλη την κλίμακα, με τον ανώτερο συντελεστή στο 33%, από το 45% που ήταν πριν από την κρίση και το 42% που είναι σήμερα
  • μείωση των φορολογικών συντελεστών επιχειρήσεων, για να φτάσει στο 15%
  • καθιέρωση φορολογικής έκπτωσης σε ελεύθερα επαγγέλματα
  • εξετάζεται επέκταση απαλλαγής ΦΠΑ για επιχειρήσεις με τζίρο έως 20.000 ευρώ
  • κατάργηση τεκμηρίων διαβίωσης
  • κατάργηση του πόθεν έσχες για την πρώτη κατοικία
  • εξετάζεται επέκταση απαλλαγής του ΦΠΑ για την πρώτη κατοικία
  • κίνητρα για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων από το εξωτερικό
Ολα αυτά μπορούν να γίνουν χωρίς να προκύψουν ελλείμματα, ανέφερε ο κ. Σαμαράς, με τη βοήθεια χρέους που αναμένεται να πάρει η Ελλάδα για τη μετά μνημόνιο εποχή, με τους στόχους για τα πλεονάσματα να πέφτουν αισθητά αφήνοντας το περιθώριο για τη στήριξη των αδυνάμων.  
Δίκαιο κοινωνικά κράτος
Ο τέταρτος πυλώνας στο πρόγραμμα που παρουσίασε ο πρωθυπουργός είναι η συγκρότηση ενός αληθινά δίκαιου κοινωνικά κράτους, όπως ανέφερε, που «θα στηρίζει τον αδύνατο, δεν θα λεηλατεί τα ταμεία, θα θωρακίζει τις αποταμιεύσεις, δεν θα μοιράζει πρόωρες συντάξεις, θα εξασφαλίζει ανταποδοτικότητα στις εισφορές, θα συμπληρώνει τις συντάξεις των ταμείων με επιδόματα εκεί που χρειάζεται».
«Οχι άλλες μειώσεις»
Στην ομιλία του, ο κ. Σαμαράς εγγυήθηκε για τέσσερα πράγματα: δεν θα υπάρξουν άλλες μειώσεις σε συντάξεις και εισοδήματα. Οπως ανέφερε, «τώρα είναι η ώρα για αυξήσεις, λογικές και νοικοκυρεμένες». Ακόμη, εγγυήθηκε ότι ο ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί κι άλλο, για το επίδομα υπερηλίκων ομογενών και ότι θα παραμείνει πλήρως προστατευμένη η πρώτη κατοικία.

Το «λεφτά υπάρχουν»
Ο πρωθυπουργός έκανε επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας ότι όταν κάποιος «σου υπόσχεται τα πάντα, λαγούς με πετραχήλια, χωρίς να σου λέει πού θα τα βρει, τότε θα σου τα πάρει πίσω πολλαπλάσια».
Οπως σημείωσε ο κ. Σαμαράς, ο «ελληνικός λαός το έζησε αυτό, πίστεψε το ''λεφτά υπάρχουν'' το Σεπτέμβριο του 2009 και τον Ιανουάριο του 2010 τον έφεραν στο χείλος της χρεοκοπίας για να τον βάλουν στο μνημόνιο. Μόλις τώρα βγαίνουμε από αυτή την περιπέτεια και κανείς δεν θέλει να ζήσει μία ίδια περιπέτεια ή ακόμη χειρότερη» και πρόσθεσε ότι για να υλοποιηθούν τα όσα ανέφερε, η απαραίτητη προϋπόθεση είναι να μείνει η Ελλάδα στην ενωμένη Ευρώπη και «να μην παίζεις την Ελλάδα στα ζάρια», όπως είπε.  
Μίλησε για τον λαϊκισμό που πρέπει να νικήσει η Ελλάδα και εκείνους που «δεν μπορούν να βρουν συμμάχους ούτε στους γύρω τους, ούτε μέσα στις γραμμές του, ούτε σε εκείνους που ψήφισαν μαζί του για να έχουμε εκλογές», και ανέφερε ότι «εκείνοι είναι ένα ατύχημα που δεν θα συμβεί ποτέ στην Ελλάδα».  
Πηγή: iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου