Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

Τι θέλει πραγματικά να κάνει ο Γιώργος Παπανδρέου

Τι θέλει πραγματικά να κάνει ο Γιώργος Παπανδρέου Αποτελεί πλέον το μόνιμο θέμα συζήτησης στη Χαριλάου Τρικούπη και το αίνιγμα της πολιτικής συγκυρίας: 
Τι θα κάνει ο Γιώργος Παπανδρέου; 
Κόμμα, διάσπαση, σαμποτάζ;
Οι απαντήσεις σε αυτά τα κρίσιμα ερωτήματα δεν αφορούν μόνο το πολιτικό μέλλον του πρώην πρωθυπουργού αλλά και το μέλλον του ΠΑΣΟΚ, του οποίου η πολιτική επιβίωση κρέμεται από μια κλωστή...
Ο Γιώργος Παπανδρέου, μετά από δυόμισι χρόνια απουσίας από τα εσωτερικά πολιτικά πράγματα, κατόρθωσε μέσα σε λίγες εβδομάδες αυτό που δεν περίμενε κανείς: δημιούργησε ομάδα πιστών βουλευτών, κινητοποίησε στελέχη στην περιφέρεια και οπαδούς ανά την επικράτεια,προκάλεσε μείζον πολιτικό γεγονός και αμφισβήτησε ανοιχτά τον Ευάγγελο Βενιζέλο.
Το πολιτικό του κεφάλαιο μετά τη δραματική αποχώρησή του από την πρωθυπουργία ήταν τόσο ισχνό, η εικόνα του τόσο αρνητική στα ΜΜΕ και στην κοινή γνώμη, που πραγματικά κανείς δεν περίμενε ότι αυτός ο άνθρωπος θα τολμούσε τόσο γρήγορα να σηκώσει κεφάλι πολιτικά.
Το ετοίμαζε από τις ευρωεκλογές
Είναι προφανές ότι ο Παπανδρέου ετοιμάζει από καιρό το comeback και σχεδιάζει την εκδίκησή του απέναντι στον Ευάγγελο Βενιζέλο, τον οποίο θεωρεί υπεύθυνο για το πριόνισμά του και για την τελική πτώση του. Οσοι γνωρίζουν καλά την οικογένεια Παπανδρέου ισχυρίζονται, βέβαια, ότι το κίνητρο δεν είναι μόνο η εκδίκηση.
Οι Παπανδρέου δεν εγκαταλείπουν ποτέ και έχουν ιδιοκτησιακή αντίληψη για την πολιτική και για το κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1974. «Αλλά ο Γιώργος είναι μυστικοπαθής, κρατάει την αλήθεια μόνο για το μαξιλάρι του», αναφέρουν. Οποια κι αν είναι η εξήγηση, το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται για πρώτη φορά από την ίδρυσή του σε τροχιά διάσπασης και τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά από μια παρτίδα ρεβάνς.
Θέλει να κάνει κόμμα
Ο πρώην πρωθυπουργός ξεκίνησε τον Ανένδοτο εναντίον του Βενιζέλου επειδή έχει στόχο. Δεν επιθυμεί πρόωρες εκλογές, ώστε να έχει χρόνο να αποσαθρώσει όσο γίνεται την υπό δημιουργία Δημοκρατική Παράταξη-ΠΑΣΟΚ, να ψηφίσει για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας (για να μην κατηγορηθεί ότι προκαλεί πολιτική αστάθεια) και μετά τα καλοκαιρινά μπάνια να εξαγγείλλει το νέο κόμμα. Ως τότε θα έχει δημιουργήσει το κατάλληλο κλίμα και συμμαχίες ώστε να εμφανιστεί ως σωτήρας της παράταξης, θα έχει χρόνο να ξεδιπλώσει το «όραμά του για την Ελλάδα» και να εμφανιστεί ως η νέα ελπίδα από τα στελέχη και τους οπαδούς του ΠΑΣΟΚ.
Αυτό θέλει πραγματικά ο Γιώργος Παπανδρέου και πιστεύει ότι διαθέτει το πολιτικό κεφάλαιο για να το κάνει. Δεν περνάει ούτε για μια στιγμή από το μυαλό του να ζητήσει συγγνώμη από τους Ελληνες για την καταστροφική μνημονιακή υπογραφή τον Μάιο του 2010, αρνείται να κάνει αυτοκριτική για τα λάθη της διετίας και θεωρεί ότι υπήρξε υπόδειγμα διαφανούς και δημοκρατικού πρωθυπουργού που τα έβαλε με τα συμφέροντα και τις συντεχνίες κ.λπ.  Αλλαζών ως Παπανδρέου που είναι, πιστεύει ακράδαντα ότι έσωσε την Ελλάδα και ότι οι κυβερνήσεις μετά τη δική του ακολουθούν πιστά την ίδια πολιτική.
Ξεκίνησε τον Ανένδοτο στις ευρωεκλογές
Στις ευρωεκλογές του Μαϊου 2014 έκανε τα πάντα για να μειωθεί το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ και έδωσε σήμα στους «δικούς» του να ψηφίσουν ΔΗΜΑΡ, ενώ ο ίδιος στήριξε την υποψήφια Μαριλένα Κοππά. Στη Χαριλάου Τρικούπη τον κατηγορούν ότι περίμενε το ποσοστό της Ελιάς να πέσει στο 3% για να θέσει θέμα ηγεσίας την επόμενη ημέρα. Αυτό δεν έγινε, η Ελιά επιβίωσε και τα σχέδια του Γιώργου Παπανδρέου για ανατροπή Βενιζέλου αναβλήθηκαν.
Στους επόμενες μήνες πολλαπλασίασε τις εμφανίσεις στα ξένα φόρα και ΜΜΕ, όπου υπερασπιζόταν μονότονα την κυβέρνησή του. «Τις πιο δύσκολες στιγμές για τη χώρα σηκώσαμε ένα βάρος που δεν μας αναλογούσε. Κάναμε τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή στα χρονικά, αψηφώντας πολιτικό κόστος, σκεφτόμενοι μόνο το εθνικό συμφέρον και βέβαια την απειλή μιας χρεοκοπίας. Και αυτά τα κάναμε μέσα σε μια Ευρώπη συντηρητική που υπέκυπτε στις φοβίες και τις πιέσεις των αγορών, αντί να ορθώσει συλλογικά το ανάστημα για μια άλλη πολιτική, μια πολιτική αλληλεγγύης που θα σεβόταν τον πόνο προσαρμογής όχι μόνο των Ελλήνων αλλά και πολλών άλλων λαών». Αυτή ήταν και παραμένει η υπερασπιστική γραμμή Παπανδρέου.
Τον περασμένο Μάιο, μόλις βγήκε από το εκλογικό κέντρο όπου ψήφισε για τις ευρωεκλογές, έριξε και την πρώτη εσωκομματική βολή, δηλώνοντας έμμεσα ότι επανέρχεται. «Πέρα από τη δημοσιονομική προσαρμογή υπάρχει και το όραμα, το όραμα για μια Ελλάδα ανεξάρτητη. Από αύριο αυτό είναι το διακύβευμα για τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου», είπε.
Εκανε ομάδα βουλευτών
Οι σχέσεις του με τους βουλευτές και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ έγιναν στενότερες μετά τις ευρωεκλογές. Με ορμητήριο το γραφείο του στη Βουλή, το οποίο διατηρεί ως Κέρβερος η πιστή του συνεργάτης Ρεγγίνα Βάρτζελη, έκλεινε το μάτι στους συνομιλητές του ότι «ετοιμάζεται κάτι». Πρώην υπουργοί, πρώην «κηπουροί» και πιστοί προσέρχονταν μυστικά σαν σε Θεία Λειτουργία.
Απολύτως έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν στο iefimerida.gr ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος υπουργοποίησε την Αντζελα Γκερέκου γιατί αντιλαμβανόταν ότι θα αυτομολούσε στο στρατόπεδο Παπανδρέου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρακολουθούσε με ταραχή τις εξελίξεις και τις υπόγειες διαβουλεύσεις, αλλά δεν πίστευε τότε ότι ο αντίπαλός του ετοίμαζε νέο κόμμα. Βεβαιώθηκε αργότερα.
Δεν θα είναι υποψήφιος με τη Δημοκρατική Παράταξη
Οι υπόλοιπες κινήσεις του είναι, λίγο ως πολύ, γνωστές. Ομιλίες ανά την Ελλάδα, γιουχάισμα από οπαδούς του εναντίον Βενιζέλου στο Ζάππειο και περιοδείες με τον Φίλιππο Πετσάλνικο με το εικόνισμα του Ανδρέα Παπανδρέου ανά χείρας.
Η πρόσφατη συνάντησή του με τον Ευάγγελο Βενιζέλο στο υπουργείο Εξωτερικών ήταν μια σκηνοθετημένη απόπειρα δολοφονίας του αντιπάλου του. Εφυγε από εκεί αμίλητος και έστειλε την επόμενη ημέρα επιστολή-ξεκίνημα του Ανένδοτου. Ζήτησε έκτακτο Συνέδριο και εκλογή νέας ηγεσίας. Οι δικοί του άνθρωποι διεμήνυσαν αμέσως ότι ο Γιώργος Παπανδρέου δεν θα είναι υποψήφιος βουλευτής με τη Δημοκρατική Παράταξη.
Αμέσως ενεργοποιήθηκαν οι παγωμένοι πρώην «κηπουροί» Γιώργος Πεταλωτής, Γιάννης Ραγκούσης, Σωκράτης Ξυνίδης και οι παπανδρεϊκοί βουλευτές Φίλιππος Πετσάλνικος, Θάνος Μωραϊτης, Συμεών Κεδίκογλου, με δηλώσεις στήριξης. Οι νομαρχιακές του ΠΑΣΟΚ, η μία μετά την άλλη, στηρίζουν την πρόταση Παπανδρέου και ζητούν αλλαγή ηγεσίας. Στελέχη της περιφέρειας ειδοποιούνται να ενεργοποιηθούν για το νέο κόμμα.
Για παράδειγμα, ο Νίκος Τσώνης στη Λαμία, όπως λένε οι πληροφορίες, ζήτησε 6μηνη άδεια άνευ αποδοχών από το νοσομκομείο για να δραστηριοποιηθεί στο νέο κόμμα Παπανδρέου. Ακόμη και ο δεινόσαυρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παναγιωτακόπουλος κινητοποιήθηκε και έκανε πολυτασική κίνηση για την ανασυγκρότηση του σοσιαλιστικού χώρου, στην οποία μίλησε, προχθές, η Ντίνα Λάζαρη, στην Πάτρα.
Οι επόμενοι σταθμοί του Παπαγιωτακόπουλου είναι η Κρήτη και η Ηπειρος. Η συγκεκριμένη ομάδα, που στηρίζεται και από «πράσινους» συνδικαλιστές, θα αναλάβει πρωτοβουλία συννενόησης και με τους «75» του Μιχάλη Καρχιμάκη.
Αίνιγμα παραμένει η στάση του Παύλου Γερουλάνου, που πρώτος μίλησε για παλινόρθωση του σοσιαλισμού στο ΠΑΣΟΚ και προκάλεσε σοκ στους παράγοντες του χώρου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι διαφωνεί με τις κινήσεις Παπανδρέου και διεμήνυσε ότι «λείπει στο εξωτερικό για τις δουλειές του»...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου