Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

Τι είδους τουρίστες θέλουμε;


Η γνωστοποίηση της πρόθεσης της κυβέρνησης να συμπεριλάβει την αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία στην πρόταση προς την τρόικα με στόχο την αύξηση των εσόδων του προϋπολογισμού προκάλεσε την έντονη αντίδραση της τουριστικής βιομηχανίας.

Ο κ. Ανδρεάδης, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), εκτίμησε ότι τυχόν αύξηση του ΦΠΑ θα οδηγήσει σε...
μείωση των ξένων τουριστών κατά 2 εκατ. με συνακόλουθη απώλεια εσόδων άνω του 1,5 δισ. ευρώ…
Είναι απόλυτα φυσιολογικό να διαμαρτύρεται ο κ. Ανδρεάδης και οι τουριστικοί παράγοντες στην αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία (διαμονή).
Αναμφισβήτητα, η προτεινόμενη αύξηση του ΦΠΑ δεν συνιστά θετική εξέλιξη για τον τουρισμό που έσπασε κάθε ρεκόρ αφίξεων το 2014.
Όμως, οι εκτιμήσεις του κ. Ανδρεάδη δημιουργούν κάποια ερωτηματικά.
Αν η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στο 8,5% ή στο 13% από 6,5% για διαμονή προκαλεί τόσο σημαντική πτώση στο τουριστικό ρεύμα, αυτό σημαίνει ότι πολλοί τουρίστες είναι άτομα με περιορισμένα εισοδήματα.
Αν λοιπόν βρεθεί αύριο μια άλλη χώρα που προσφέρει φθηνότερα τουριστικά πακέτα, π.χ. κατά 10%, είναι πιθανόν να την προτιμήσουν.
Όμως, μια τέτοια αύξηση στο ΦΠΑ δεν θα επηρέαζε λογικά τουρίστες με υψηλά εισοδήματα.
Τίθεται λοιπόν το ερώτημα μήπως η στόχευση για αύξηση των αφίξεων στα 26 ή 28 ή 30 εκατ. άτομα τα επόμενα χρόνια από 21-22 εκατ. τουρίστες φέτος είναι λανθασμένη.
Μήπως δηλαδή θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην προσέλκυση λιγότερων ξένων τουριστών από υψηλότερες εισοδηματικές τάξεις που δεν θα επηρεάζονται από την αύξηση του ΦΠΑ στο 13% από 6,5%.
Το λέμε αυτό γιατί υπάρχει άλλος ένας παράγοντας που συχνά κυβέρνηση και τουριστική βιομηχανία αγνοούν.
Την επιβάρυνση που προκαλούν στο περιβάλλον, π.χ. σκουπίδια, και στις υφιστάμενες υποδομές όλοι αυτοί οι τουρίστες των οποίων ο αριθμός είναι ήδη υπερδιπλάσιος του πληθυσμού της χώρας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου